Blog

Kripto petak #135: Nemački blokčejn sektor beleži rast, Rusija integriše digitalnu rublju, Velika Britanija donela zakon o zapleni kripta

22.09.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U ovom izdanju Kripto petka saznajte više o investicijama u blokčejn sektor u Nemačkoj, ruskoj integraciji digitalne valute u poreski sistem, novom zakonu u Velikoj Britaniji, spajanju Ethereum-a, Avalanche-a i drugih mreža,  kao i novim mogućnostima za PYUSD koin.

Nemački blokčejn sektor beleži rast od 3%, ukupne investicije premašuju 300 miliona dolara

Svetska blokčejn industrija je u krizi. Ekosistemi u proseku beleže opadanje, često i od 50%. Izveštaj koji je objavio Crypto Valley Venture Capital pokazuje da nemački kripto sektor, za razliku od globalnog stanja, beleži porast od 3%. 

Izveštaj takođe pokazuje da je broj ukupnih investicionih ugovora opao za 44%, a čak 62% u vrednosti na globalnom nivou, dok je u Nemačkoj kripto-sektor uspeo da obezbedi više od 355 miliona dolara iz 34 ugovora. U odnosu na prošlu godinu kada je iz 47 ugovora obezbeđeno oko 346 miliona dolara, što je rast od oko 3%. Najviše investicija i dalje se odvija u SAD, 48% ukupne svetske vrednosti sektora, dok je evropski udeo tek 17%.

Detaljniju analizu prenosi portal CryptoNews…

Rusija integriše digitalnu rublju u poreski sistem

Projekat digitale rublje i dalje je u test fazi, ali sve više privrednika prihvata plaćanja u CBDC valuti, a raste i broj novčanika fizičkih lica. Kako je jasno da će država i sve njene institucije nastaviti sa projektom digitalne rublje, na red je došla integracija ove valute u uobičajene pravne i finansijske tokove.

U tom smislu, predviđena je dopuna zakona o oporezivanju. Najpre će u zakon biti uneti sve odrednice koje će definisati digitalnu rublju i digitalne novčanike. Svi troškovi u vezi sa otvaranjem i održavanjem digitalnih novčanika biće izuzeti od PDV-a. Zakonom su predviđene i knjigovodstvene procedure beleženja priliva u digitalnom juanu i digitalnoj rublji, a tu su i odredbe o bankrotu, zapleni i sličnim slučajevima.

Detaljnije prenosi portal Prime…

Velika Britanija je donela zakon o zapleni kripto sredstava stečenih nezakonitim radnjama

Dom lordova, gornji dom parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, odobrio je zakon o finasijskom kriminalu i korporativnoj transparentnosti. Predlog zakona donet je još septembra 2022. godine kada je odlučeno da finansijski autoriteti dobiju više nadležnosti u smislu zaplene kripto sredstava stečenih kripto prevarama ili drugim aktivnostima finansijskog kriminala.

Odobrenjem gornjeg doma, počinje proces promulgacije, dodatnih amandmana pre nego što dobije i konačni oblik, te prođe kraljevsku saglasnost (Royal Assent) što je u Britaniji poslednji korak u donošenju zakona.

Detaljnije prenosi portal CoinDesk…

Wormhole spaja Ethereum, Avalanche, Arbitrum i Optimism premošćenjem za USDC                          

Interoperabilnost mreža je i dalje najbolnija tačka celog blokčejn sektora. No, sve više je servisa koji omogućavaju premošćenje (bridge), koji korisnicima pruža način da određene kriptovalute prebacuju sa jedne mreže na drugu.

Wormhole je tim koji je omogućio da se putem protokola Circle’s Cross-Chain Transfer (CCTP) spoje mreže Ethereum, Avalanche, Arbitrum i Optimism. Tačnije, da se između ovih blokčejn mreža prebacuje USDC. Integracija će omogućiti korisnicima da imaju likvidnost na onoj mreži na kojoj im je to neophodno. 

Tehničke detalje prenosi portal CoinTelegraph…

PayPal otvara pristup PYUSD novčiću korisnicima platforme Venmo

PayPal je pre izvesnog vremena pokrenuo svoju stabilnu kriptovalutu (stablecoin) PYUSD. Izdavač valute je Paxos, a novčić je u potpunosti potkrepljen američkim dolarima, bankarskim zapisima i drugim zamenama za gotovinu.

PYUSD je već prisutan na mnogim platformama kao što su Crypto.com, Bitstamp, Coinbase i Kraken. PayPal je ponosan na proširenje ekosistema, jer će uskoro njihova valuta biti dostupna korisnicima platne platforme Venmo, koja je veoma popularna za mikroplaćanja među korisnicima u Americi.

Detaljnije sa objave Paxos-a na mreži X…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *