Blog

Kripto petak #136: Kripto rudarenje je ekološki dobro, digitalni evro se odlaže, Tether nastavio da pozajmljuje novac, 95% NFT je bezvredno

29.09.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte novosti o CBDC valutama u Evropi i Kini, koji kineski gigant se interesuje za kripto, da li je rudarenje kriptovaluta postalo ekološki prihvatljivo, da li će se NFT tržište oporaviti nakon velikog pada i kome Tether pozajmljuje novac?

Kineski gigant Tencent pridružuje se vladinom pilot projektu digitalnog juana

Kineska kompanija Tencent, kao i svaka megakorporacija ima udela u raznim tržištima. Jedan od značajnijih je WeChat, koji je osim društvene mreže i sistema za slanje poruka prerastao u WeChat Pay, platformu za plaćanja koja drži čak 15% kineskog tržišta. 

Tencent je prva privatna kompanija koja se pridružila vladinom pilot projektu digitalnog juana. Ne samo da su omogućili svojim korisnicima da za određene robe i usluge mogu da plate u digitalnom juanu, već su se pridružiili projektu interoperabilnosti. Naime, centralna banka Kine istražuje mogućnosti povezivanja sa međunarodnom kliring bankom, kao i drugim centralnim bankama koje izdaju CBDC.

Detaljnije prenosi Stockstar…

Naftne kompanije nude zelenu alternativu za kripto rudarenje

Naftne kompanije su retko simbol naprednog razmišljanja, a još ređe ekoloških rešenja. No, argentinska naftna kompanija Tecpetrol odlučila je da pokuša da reši problem zemnog gasa – kripto rudarenjem. Naime, prilikom rada naftnih bušotina, veoma često se događa da se pojavljuje zemni gas. 

Tamo gde je to moguće, gas se sprovodi u cevi i sakuplja, ali na manjim bušotinama u zabačenim delovima sveta, to nije moguće, pa se često naprosto ventilira ili čak pali. No, Tecpetrol nudi zelenije rešenje. Da se gas koristi za proizvodnju struje na licu mesta, a energija upotrebi za – rudarenje kriptovaluta!

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Digitalni evro neće biti u opticaju za bar još dve godine

Predsednica evropske centralne banke (ECB) izjavila je pred komitetom za ekonomska i monetarna pitanja Evropske unije, da će upravni savet banke tek krajem oktobra odlučivati o tome da li će se pilot program digitalnog evra nastavljati ili ne. U svakom slučaju, po njenoj proceni pilot bi trajao najmanje dve godine.

Najveće pitanje oko kojeg se lome koplja u vezi sa digitalnim evrom je prilično kontradiktorno. Naime, sa jedne strane očekuje se da će digitalni evro sprečiti pranje novca, zbog čega je zahtev za transparetnost veliki, ali istovremeno da održi privatnost korisnika, što znači potpunu anonimnost.

Detaljnije prenosi CoinDesk…

Tether odobrio 5.5 milijardi dolara u pozajmicama

Tether, kompanija koja izdaje jedan od najvažnijih stablecoin novčića na tržištu, USDT, obećala je još prošlog decembra da će obustaviti pozajmice u USDT valutido kraja 2023. godine. No, analiza podataka utvrdila je da Tether ne samo da nije obustavio pozajmice, već se ukupna suma popela na 5.5 milijardi dolara, bez mnogo informacija o tome ko su dužnici i da li imaju neku vrstu kolateralnog pologa.

S obzirom na to da tržišni udeo direktnog konkurenta USDC pada, Tether se bliži potpunoj dominaciji, pa se ponovo postavlja pitanje njihove solventnosti. Kompanija tvrdi da je ove nedelje podigla svoje rezerve na nivo od 3.3 milijarde dolara preko neophodnog kolaterala.

Detaljnije analizira Wall Street Journal…

Studija pokazuje da je 95% NTF kolekcija u potpunosti izgubilo vrednost

Svako malo svetsko tržište beleži neverovatan rast u nekom segmentu, a trend se širi sve do “pucanja balona”. Ako se setimo do pre svega koju godinu, ili koji kvartal, NFT su bili omiljeni trend na koji su se kačili i investitori i veliki brendovi. No, otpor javnosti, a posebno među tradicionalnim korisnicima (primer fanova kompjuterskih igara), konačno je slomio NFT tržište.

Studija koju je sproveo dappGambl, sajt za analizu Web3 sadržaja, sakupila je podatke od sajtova koji prate anlitiku NFT-a (NFT Scan) i kripto tržišta (CoinMarketCap), te sastavila izveštaj koji pokazuje da je 95% NFT kolekcija izgubilo vrednost. Od 73.257 analiziranih zbirki, čak 69795 ima tržišnu vrednost 0 ETH-a. Milioni korisnika imaju NFT-ove koji ne vrede ama baš ništa. Sad je pravi trenutak da kažete “Jesam vam reko!”.

Detaljnije na ovoj objavi sa mreže X…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *