Blog

Kripto petak #137: Od dirhama do DeFi protokola, globalni pogled na kripto svet, stanje sa CBDC digitalnim valutama

06.10.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U ovonedeljnom izdanju „Kripto petka“, zaronićemo u svet kriptovaluta sa Bliskog Istoka do Kariba, istražujući najnovije trendove, inovacije i izazove koji oblikuju globalni kripto ekosistem.

I Dubai stablecoin za trku ima

Švedska kripto kompanija Distributed Technologies Resources (DTR) najavila je lansiranje stabilnog kripto novčića (stablecoin) čija je vrednost vezana za – Dirham. Za one koji ne prate situaciju na Bliskom Istoku, dirham je valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Novčić se već našao u opticaju, a prevashodno je namenjen korisnicima iz zemalja bliskih Emiratima, kako bi mogli da što jeftinije, brže i bezbolnije vrše transfere kapitala, ponajpre u regionu. Ta regionalna nota se pe svega vidi u tome što će novčić biti dostupan svima, osim građanima Emirata. Eksperti procenjuju da je ova restrikcija uvedena zbog toga što centralna banka te zemlje sprema svoj – CBDC iliti e-dirham.

Detaljnije na Iksu…

 

Francuska centralna banka zdušno podržava CBDC projekte

Ako je suditi po izjavama Denisa Boa, prvog zamenika guvernera francuske centralne banke, Banque de France, ta institucija u potpunosti podržava centralizovane digitalne valute (CBDC). Gospodin Bo je izjavio da su CBDC osnova budućeg globalnog novčanog sistema, ali ističe da njihova prevashodna namena ne bi trebalo da bude zamena fiat novca, niti platno sredstvo, već spasonosno rešenje za prekogranična plaćanja i doznake. 

Gospodin Bo se takođe zalaže za tokenizovanu imovinu, ali u tom segmentu budućnost vidi kroz saradnju privatnog i javnog sektora. Francuska banka je izuzetno aktivna, ne samo u razvijaju sopstvene valute, već i u raznim pilot projektima, jedan od njih je i Projekat Mariana koji testira upotrebu CBDC-a u prekograničnim plaćanjima putem DeFi platformi…

Detaljnije sa sajta Banque de France…

 

Nova studija prikazuje živopisni kripto ekosistem sa Kariba

Inter-American Development Bank (IDB) i Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) sproveli su zajedničko istraživanje i po njemu izradili studiju koja prikazuje trendove u kripto industriji karipskih i latinoameričkih zemalja. 

Ovaj region beleži znatan razvoj, a broj pravnih lica koji operiše u kripto sektoru udvostručen je od 2016. godine. Karibi, Centralna i Južna Amerika imaju preko 150 firmi koje se bave digitalnom imovinom, a gotovo stotinu ima sedišta u ovim regionima, što znači da se radi o lokalnim inicijativama. Argentina, Brazil i Meksiko su najzastupljeniji, ali beleži se sve veće pristustvo u Kolumbiji i Čileu.

Studija se nalazi ovde…

 

Yield Protocol zatvara vrata

DeFi platforma za pozajmice, Yield Protocol, prognozira da će do kraja godine morati da zatvori firmu. Kao uzroke navode pad interesovanja za pozajmice sa fiksnom ratom, agresivnu pravnu regulativu u Sjedinjenim Državama, te pooštreni uslovi održavanja licence za rad u Evropi i Velikoj Britaniji. 

Klijentima će pružanje i uzimanje pozajmica biti ograničeno na decembarsku seriju, a zaključno sa 29. decembrom, dalje pozajmice će biti obustavljenje, a platforma najverovatnije zatvorena.

Detaljnije iz kompanijske objave…

Banka za međunarodni kliring radi na sistemu za praćenje tokova kriptovaluta

Banka za međunarodni kliring (Bank for International Settlements – BIS), u saradnji sa Evropskom centralnom bankom, Banque de France, Deutsche Bundesbank i Nederlandsche Bank, pripremila je Proof-of-Concept za sistem za praćenje globalnih tokova kriptovaluta i digitalnih sredstava.

Pod naslovom Projekat Atlas, ovaj sistem teži da unapredi mogućnosti finansijskih vlasti da prate kripto sredstva i njihovo poreklo, kao i tok digitalnih sredstava u međunarodnom prometu. Posredi je više različitih načina monitoringa, a suština je u tome da se dobiju podaci prilagođeni potrebama centralnih banaka i finansijskih vlasti. 

Ceo dokument o Projektu Atlas, nalazi se ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *