Blog

Kripto petak #138: Kripto karavan u Pančevu, konferencije u Beogradu i Zagrebu, MoonPay uveo zamenu koina

13.10.2023. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Kripto petak

Ova nedelja prošla je u znaku događaja koji okupljaju zajednicu, kako u Srbiji, tako i u regionu. Pored toga, videli smo i neke zanimljive događaje na globalnom nivou.

ECD u Pančevu

Nova stanica u okviru edukativnog kripto karavana pod nazivom „Uslovi poslovanja sa digitalnom imovinom – od investiranja do računovodstva“ namenjenog fizičkim i pravnim licima je Privredna komora Pančevo.

Predstavnici ECD-a i partneri iz CTB Crypto & Consulting i MNP Advisory u petak 13. oktobra održavaju seminar tokom kojeg će svi zainteresovani moći da se edukuju o blokčejnu i kriptovalutama, poreskom tretmanu, metodama investiranja, primeni u biznisu i drugim relevantnim temama u vezi sa digitalnom imovinom.

Sledeća stanica je Novi Sad – blagovremeno ćemo objaviti više detalja u vezi sa ovim događajem.

Održana Splet konferencija u Beogradu

Novo izdanje regionalne konferencije o inovacijama i inovacionom preduzetništvu u organizaciji projekata „Srbija Inovira“, koji sprovodi ICT Hub, i „Preduzmi ideju“, u realizaciji konzorcijuma koji predvodi Inicijativa Digitalna Srbija, održano je u MTS dvorani 10. oktobra 2023. godine.

Splet okuplja članove akademske zajednice, osnivače startapa, investitore, korporacije, državne institucije, nevladine organizacije i druge aktere inovacionog ekosistema, a kroz različite panele učesnici su imali priliku da se upuste u diskusije na različite tehnološke teme, uključujući Web3 i kripto, i saznaju više o najnovijim trendovima u industriji.

Održana GameChanger konferencija u Zagrebu

Još jedan regionalni događaj posvećen tehnologiji i inovacijama obeležio je drugu nedelju oktobra. Posetioci su imali priliku da u Z centru 12. oktobra 2023. godine prisustvuju brojnim panelima o kripto i Web3 temama, ali i da dobiju uvide iz drugih industrija sa fokusom na trendove u gaming-u.

MoonPay dodaje mogućnost zamene novčića 

Kompanija koja se bavi infrastrukturom kripto plaćanja MoonPay već neko vreme ima svoju aplikaciju za mobilne telefone. Za sada je glavna odlika ove aplikacija bila kupovina i prodaja kriptovaluta. Prednosti su veliki izbor valuta, jednostavnost kupovine kriptovaluta za fiat, a glavni klijenti bili su kompanije koje posluju u kriptosferi, te je MoonPay imao ulogu gde god je bilo neophodno pretvoriti fiat u kripto ili obrnuto.

Novost u poslovanju je dodavanje zamene novčića (swap) putem aplikacije. Umesto uobičajenih pametnih ugovora, MoonPay obavlja razmenu putem dva naloga (jedan za deponovanje valute, drugi za slanje) čime se smanjuju troškovi (gas fees, pre svega). 

Detaljnije sa kompanijske objave…

DeFi za duži život: Pfizerov DAO posvećen proučavanju dugovečnosti

Farmaceutski gigant Pfizer osnovao je decentralizovanu organizaciju (DAO) pod nazivom VitaDAO sa ciljem proučavanja dugovečnosti.

DAO je saosnivač biotehnološke kompanije Matrix Bio, a prvi projekat će sprovesti u saradnji sa univerzitetom u Ročesteru. Projekat će se baviti proučavanjem dugovekih životinja u pokušaju da se otkriju tajne produženog života. VitaDAO će obezbediti 300.000 dolara.

Više na ovoj objavi…

CBDC: Kineska vlada zadovoljno trlja ruke, sve više stranaca koristi e-juan

Kineska vlada je učinila sve što je mogla da se podigne popularnost e-juana, CBDC valute centralne banke Kine, pre nego što su počele Azijske sportske igre. Sportsko takmičenje je okončano, a sportske delegacije mogle su da posete specijalne “demo” štandove koji su prikazivali prednosti digitalnog juana.

Kao što je kineska vlast i očekivala, stranci su zaista i koristili digitalni juan za razna plaćanja u prodavnicama i na štandovima širom sportskog sela. Time je okončano prvo međunarodno promovisanje digitalnog juana, Kinezi su zadovoljni učinkom, tim pre što sve više državnih službenika prima platu upravo u ovoj valuti.

Detaljnije prenosi CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *