Blog

Kripto petak #141: Globalne finansijske inovacije i geopolitički potezi u kripto svetu

03.11.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Novo izdanje „Kripto petka“ baca svetlo na ključne promene i inicijative koje oblikuju budućnost finansijskog sektora. Od Turske koja planira oporezivanje kripto sredstava, preko partnerstava velikih finansijskih institucija u istraživanju Web3 tehnologija, do geopolitičkih tenzija koje se prepliću sa kripto svetom – pridružite nam se dok razotkrivamo najnovije događaje koji definišu kripto industriju.

Turska sledeće godine donosi zakonsku regulativu za oporezivanje digitalne svojine

Turska vlada priprema zakonske propise za oporezivanje kripto sredstava počev od sledeće godine. Ova zakonska aktivnost deo je predsedničkog godišnjeg programa za 2024. godinu. Doskora, vlada je bila veoma restriktivna i negativno nastrojena spram kripto sektora.

No, podaci pokazuju da se više od polovine stanovnika Turske okreće digitalnim sredstvima kao odbrani od sve veće inflacije. 

Detaljnije prenosi Yahoo!Finance…

MoonPay i Mastercard udružili se da istraže potencijal Web3 alata

MoonPay, firma posvećena približavanju kriptovaluta običnim korisnicima, stupila je u partnerstvo sa finansijskim gigantom, kompanijom Mastercard. Saradnja je usmerena na istraživanje novih tehnologija u Web3 sektoru, a u cilju boljeg povezivanja sa korisnicima.

Mastercard već ima niz programa u oblasti blokčejn tehnologija, a ovo partnerstvo jedan je od važnih koraka u jačanju digitalne ekonomije, te prikazivanja prednosti Web3 tehnologija u redefinisanju programa lojalnosti korisnika.

Detaljnije iz zvanične objave…

Injective objavio rezultate istraživanja DeFi Trader Survey 2023

Blokčejn Injective, objavio je rezultate istraživanja DeFi Trader Survey 2023. Zanimljivo je da 64% ispitanika trguje i na centralizovanim i na decentralizovanim platformama, 15% je okrenuto isključivo centralizovanim, 11% isključivo decentralizovanim. No, važan je podatak da oko 10% ispitanika uopšte ne razaznaje koje su platforme centralizovane, a koje decentralizovane.

Za čak 37% ispitanika, trgovina kriptovalutama je primarno zanimanje. Čak 62% trgovaca odlučilo se za DeFi zbog stimulacija koje pružaju platforme ovog tipa, a vrednuju i raznovrsnost novčića, te likvidnost, dok je anonimnost na poslednjem mestu.

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Ruski FSB podigao optužnicu protiv čoveka koji je osumnjičen za slanje kripto sredstava Ukraijini

Od početka sukoba u Ukrajini, obe zaraćene strane na neki način su se okrenule kriptovalutama. Rusija da bi zaobišla ekonomske sankcije i povezala se sa svojim ekonomskm saveznicima, a Ukrajina da bi brže i efikasnije prikupljala donacije za finansiranje svoje armije.

Nakon nekoliko meseci istrage, ruski FSB uhapsio je Aleksandra Večirka (54), a sada su spremni da podignu i zvaničnu optužnicu za veleizdaju. Predsednik Putin je ovog proleća doneo zakon da se kazne za izdaju pooštravaju.

Detaljnije prenosi CryptoNews…

Deutche Bank i Standard Chartered traže alternativu za SWIFT

Deutche Bank i Standard Chartered udružili su se da nađu način za bolju infrastrukturu koja bi poboljšala komunikaciju između blokčejn platformi, stabilnih novčića i digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC).

Obe institucije sarađivale su na testiranju koncepta pod naslovom Universal Digital Payments Network (UDPN). Posredi je sistem koji podseća na SWIFT, a koji bi spajao podatke o transakcijama sa različith mreža. Za sada se testiranje obavlja u okviru konzorcijuma banaka, finansijskih ustanova.

Detaljnije prenosi CoinDesk…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *