Blog

Kripto petak #142: Inovacije i kontroverze u svetu digitalnih valuta

10.11.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U najnovijem izdanju „Kripto petka“ istražujemo kako tehnološki izazovi utiču na korisničko iskustvo u ekosistemu Ethereuma, dok umetnici i muzičari pronalaze nove načine za zaštitu svojih dela kroz blokčejn tehnologiju. U međuvremenu, digitalni juan pravi nove geopolitičke veze, a jedan od najglasnijih kritičara kriptovaluta iznenađuje sve lansiranjem sopstvene digitalne valute.

Klimave transakcije na mreži Ethereum brinu korisnike

Mreža Ethereum jedna je od najvećih i najpopularnijih, ali izgleda da nije i najrobusnije rešenje. Svima je poznato da troškovi mreže (gas fees) nisu mali, a ako transakcija iz bilo kog razloga ne prođe, ipak se naplaćuju. Što je mreža opterećenija, to su troškovi veći, ali i veće šanse da transakcija bude neuspešna.

Fernando Nikolić iz Blockstream-a, ukazao je na to da su troškovi gubitaka za korisnike značajni, te da je u top 10 neuspešnih transakcija izgubljeno preko stotinu hiljada dolara, od čega je najkrupniji gubitak čak trideset osam hiljada dolara u jednoj transakciji. 

Objava na mreži X privukla je popriličnu pažnju…

Blokčejn i tetovaže: Co:Create Ink potvrđuje jedinstvenost umetnosti na vašoj koži

Co:Create je otvorio listu čekanja za Co:Crate Ink, servis koji će da bude na usluzi klijentima koji vole tetovaže kao i majstorima. U partnerstvu sa najvećim imenima ove umetnosti kao što su Kat Tat, Snuffy, Black Symmetry, omogućeno je korisnicima da potvrde jedinstvenost dela koje nose na sebi.

Isto tako korisnici mogu da pregledaju portfolio svojih omiljenih majstora, kupe sličicu koja im daje pravo da je presele na svoju kožu, ili preprodaju kao kolekcionarski kuriozitet. Prilično zanimljiva primena blokčen tehnologije u zaštiti autorskih prava.

Lista čekanja se nalazi ovde…

NEAR Foundation i Berklee College of Music razvijaju aplikaciju za zaštitu autorskih prava muzičara

NEAR Foundation je neprofitna organizacija posvećena razvoju NEAR ekosistema. Stupili su u partnerstvo sa poznatim univerzitetom posvećenom školovanju muzičara Barklee College of Music. Cilj saradnje je razvoj aplikacije RAIDAR (Rights and Asset Information in Decentralized Authoritative Repositories).

RAIDAR će biti na usluzi muzičarima koji svoje radove mogu da zaštite pametnim ugovorom, ali i olakšaju licenciranje muzike, te ubiranje tantijema. Još jedan sjajan primer kako blokčejn tehnologije štite autorska prava.

Detaljnije sa zvanične objave…

Digitalni juan spaja Republiku Kinu sa Tajvanom

Digitalni juan zabeležio je još jedan istorijski trenutak. Hartija od vrednosti lansirana je od strane Xiamen Xiangyu grupe, koja posluje u Kini, ali ima i svoje kancelarije na Tajvanu. Kapital u vrednosti od oko 68 miliona dolara obezbeđen je putem digitalnog juana.

Ovaj precedent pomoću CBDC valute spaja Republiku Kinu sa Tajvanom, a plan je da se digitalni juan koristi na sličan način i u Hong Kongu, te Makau. 

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Kripto hejter lansirao svoju kriptovalutu

Stručnjak iz oblasti ekonomije, Nurijel Rubini (Nouriel Roubini) poznat je po izjavi da je 99% kripto industrije čista prevara. Zbog svojih mračnih predviđanja Rubini je dobio nadimak Doktor Dum (Doctor Doom). Osim tvrdnji da je kripto – prevara, izjavljivao je da je sva pompa oko blokčejn tehnologija takođe prenaduvana.

No, gospodin hejter se našao na udaru kripto entuzijasta na društvenoj mreži X kada se pojavio – kripto projekat koji Rubini zagovara. Posredi je projekat pod naslovom Atlas, a radi se o kriptovaluti koja je u službi sprečavanja ili ublažvanja posledica klimatskih promena.

Detaljnije na ovoj objavi…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *