Blog

Kripto petak #146: Sudbina Do Kvona, Ethereum cenzura i kripto Inicijative od Lugana do Floride

08.12.2023. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U ovom izdanju „Kripto petka“, istražujemo niz značajnih događaja . Od Do Kvona koji se suočava sa pravnim izazovima u Crnoj Gori, preko pitanja cenzure na Ethereum mreži, do inovativnih koraka grada Lugana u prihvatanju kriptovaluta za plaćanje gradskih taksi. Takođe, bacamo pogled na Worldcoin fondaciju koja pokreće program grantova i na guvernera Floride koji izražava svoj stav protiv CBDC valuta.

Do Kvon uložio žalbu na odluku suda u Podgorici

Sud u Podgorici doneo je odluku o ekstradiciji Do Kvona, osnivača firme Terraform Labs. Kako je Kvon tražen i od strane južnokorejskih i od strane američkih vlasti, ostalo je da viša instanca odluči o tome čijem će zakonodavstvu Kvon biti predat, kada odsluži zatvorsku kaznu za falsifikovanje putnih isprava, u Crnoj Gori.

6. decembra, Apelacioni sud u Podgorici, potvrdio je da su Kvonovi advokati uložili žalbu na rešenje Višeg suda u Podgorici. Do Kvon je dao saglasnost da se po skraćenoj proceduri izruči vlastima Južne Koreje, pa se njegova žalba odnosi na onaj deo u kome Ministar pravde treba da odluči da li će ipak Kvon biti izručen u Sjedinjene Države.

Vest prenosi portal Mondo.me…

Da li cenzura sabotira duh decentralizacije mreže Ethereum?

Centralna vizija osnivanja mreže Ethereum bila je – decentralizacija – težnja da mreža funkcioniše van ograničenja vlada i korporacija. No, podaci ukazuju na to da je sve više cenzure, što dovodi u pitanje duh decentralizacije.

Počelo je sa platformom Tornado Cash koja se našla na udaru OFAC (kancelarija za kontrolu inostranih sredstava američkog Ministarstva finansija). Platforma se našla na crnoj listi zajedno sa Hamasom i Severnom Korejom. Broj cenzorisanih validatora, trenutno je 10%, releja 30% a među builder-ima, čak 72%, zbog čega se podigao glas zajednice…

Detaljnije na ovoj objavi sa mreže X…

Grad Lugano od sada prima BTC i USD kao sredstva za plaćanje gradskih taksi

U saradnji sa Bitcoin Suisse, vlasti grada Lugana odlučili su da počnu da primaju kriptovalute kao sredstvo plaćanja javnih usluga, gradskih taksi i drugih gradskih dadžbina. Bitcoin Suisse postoji već desetak godina i koristeći Swiss QR-Bill tehnologiju omogućiće građanima da preko kripto novčanika sa telefona ili skeniranjem QR koda plate sve troškove koje grad potražuje.

Time je grad Lugano de fakto uveo i bitkoin (BTC) i teter (USDT) kao sredstvo plaćanja. U gradu već preko 150 privrednika prima i BTC i USDT, a procenjuje se da bi do kraja godine taj broj mogao da se poveća na 250.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Worldcoin fondacija pokrenula program grantova vredan 5 miliona dolara

Worldcoin program, čedo Sema Altmana, (ponovnog) direktora firme OpenAi, osmišljen je sa namerom da ljudima ponudi pouzdan metod identifikacije (da su ljudi, a ne AI). Posle turbulentnih događaja tokom kojih je Altman izbačen, pa vraćen u firmu, a sam OpenAi prešao u okrilje Microsoft-a, Worldcoin Foundation je pokrenuo program grantova.

Pet miliona dolara odobreno je za projekte nezavisnih timova koji bi radili na proizvodnji uređaja za skeniranje očne dužice, za potrebe identifikacije u okviru projekta Worldcoin, kao i na projektima skaliranja.

Detaljnije sa bloga Fondacije…

Guverner Floride, Ron Desantis oštro protiv CDBC valuta

Na debati republikanskih kanditata za predstojeće izbore u Sjedinjenim Državama, održanoj na Univerzitetu Alabame, raspravljalo se o najrazličitijim temema pa i o – kriptovalutama. Guverner Floride Ron Desantis zauzeo je veoma oštar stav, a posebno prema e-dolaru, zavetujući se da će da ukine ovaj projekat, ako postane predsednik.

Njegovi argumenti su da bi upotreba CBDC valute, građani bili primorani da umesto gotovine koriste isključivo digitalne transakcije, čime bi se ukinula privatnost plaćanja i preterana kontrola tokova novca. Desantis je već potpisao zakon savezne države Florida kojom se zabranjuje primena CBDC u toj saveznoj jedinici.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *