Blog

Kripto petak #151: Bitkoin na Mesecu, Square Enixova Web3 Inicijativa, i Globalni Kripto Pokreti

12.01.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U ovom izdanju „Kripto petka“ broj 151, istražujemo fascinantne i inovativne događaje u svetu kriptovaluta. Od BitMEX-ovog pokušaja da doslovno lansira bitkoin na Mesec, preko Square Enixovog udvostručenja ulaganja u AI i metaverzum, do humanitarnih napora japanskih kripto-firmi. Takođe, bacamo pogled na Špansku centralnu banku koja testira CBDC i na afričko selo koje je procvetalo zahvaljujući bitkoinu.

Bitkoin doslovce lansiran na Mesec, avaj raketa se pokvarila

BitMEX je najavila lansiranje rakete Vulkan Kentaur, koja nosi kriptonovčanik koji čuva jedan bitkoin. Odredište je Zemljin satelit, Mesec, kako bi se ostvarila krilatica kriptoentuzijasta “To the Moon!” (Do Meseca!). 

Avaj, ubrzo posle lansiranja, raketa je imala problem sa curenjem goriva, zbog čega je primarna misija sletanja na Mesec obustavljena. Tim pokušava da nađe novu namenu lansiranoj raketi, ali zbog niza drugih problema, pitanje je da li će uspeti.

Sudbinu rakete pratite na sajtu Astrobotic-a…

Square Enix će udvostručiti ulaganja u AI, metaverzume i druge blokčejn tehnologije

Square Enix je jedna od najvećih kompanija za računarske igre. Ako ste igrali Final Fantasy ili neku od brojnih igara za konzole i telefone, znate koliki je značaj ove firme u industriji igara. Prostor Web3 igara se polako smanjuje, a tradicionalne računarske igre beže o blokčejn tehnologija kao đavo od krsta.

No, Square Enix je potvrdio da ostaje dosledan svojoj viziji. Nastaviće da rade na blokčejn igrama, posvetiće se razvijanju AI tehnologija za primenu u igrama, a posebno su istakli posvećenost projektima metaverzuma i extended reality (XR).

Detaljnije prenosi Chainplay.gg

Japanske kripto-firme sakupljaju pomoć za žrtve zemljotresa

Jak zemljotres pogodio je japansko poluostrvo Noto, nanevši tešku materijalnu štetu, odnoseći i ljudske žrtve. Japanske kripto kompanije uveliko su počele da sakupljaju pomoć za sve pogođene zemljotresom.

Do sada je sakupljeno više od deset miliona jena, kroz osam platformi, a to su Palette, TRON, Cardano, Polygon, Neo, Qtum, The Mask Network i IOST. Ovo je još jedna u nizu dobrotvornih akcija u kojoj se pokazuje brzina i efikasnost kriptovaluta u pružanju hitne pomoći ugroženim područjima.

Detaljnije prenosi CoinPost…

Španska nacionalna banka okuplja partnere za testiranje CBDC-a

Španska centralna banka, Banco de Espana otkrila je odabrane partnere za fazu testiranja centralizovane digitalne valute (CBDC), posle godinu dana pažljivog razmatranja. Od preko 24 prijavljene firme, španska banka je odabrala tri; Cecabank, Abanca i Adhara Blockchain.

Faza testiranja odnosi se na simuliranje važnih procedura kao što su menjački poslovi, kliring i upotreba tokenizovanih hartija od vrednosti. Španija ima veoma živu aktivnost u kripto sferi, a poznata je i kao vodeća zemlja u primeni kriptovaluta u kupoprodaji nekretnina.

Detaljnije prenosi Blockchain News…

Afričko selo procvetalo zahvaljujući – bitkoinima

U afričkoj državi Malavi, blizu granice sa Mozambikom, nalazi se selo nazvano Bondo. To je veoma siromašna oblast. Transportne infrastrukture gotovo i da nema, veoma je teško organizovati poljoprivredu, a doskora nisu imali ni struje.

Oblast je pogođena obilnim kišama. U selu Bondo postavljene su tri turbine mikro-hidro sistema. Ovaj izvor struje napaja 32 računara koji – kopaju bitkoine! Od prodaje onog što su iskopali, selo je dobilo struju, što je napravilo ekonomski bum, čime je selo prestalo da zavisi od dobrotvorne pomoći.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *