Blog

Kripto petak #153: Pravni izazovi Do Kvona, CBDC, AI i globalni tehnološki napredak

26.01.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka istražujemo najnovije pravne izazove koji stoje pred Do Kvonom, dok se u isto vreme bavimo kontroverznim događajima u kripto svetu. Od advokata Do Kvona koji zagovara njegovu ekstradiciju u Južnu Koreju, preko slučaja pastora iz Denvera optuženog za prevaru, do napora Ujedinjenih Arapskih Emirata u razvoju AI i naprednih tehnologija.

Do Kvonov advokat, Goran Rodić tvrdi da je ekstradicija u Južnu Koreju ispravna odluka

Do Kvon je još uvek u pritvoru u Crnoj Gori, čeka odluku o izručenju. U razgovoru za Pobjedu, Kvonov advokat, Goran Rodić tvrdi da je jedino zakonito rešenje da se njegov klijent izruči – Južnoj Koreji.

“Svi zakonski razlozi, odnosno Evropska konvencija o ekstradiciji, Bilateralni ugovor koji imamo sa Amerikom i crnogorski Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći stoprocentno upućuju da Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji kada se bude donosila takva odluka”, precizirao je advokat…

Detaljnije prenosi portal Analitika…

Predsednik Emirata, Šeik Mohamed bin Zajed oformio je državni savet za AI i napredne tehnologije

Ujedinjeni Arapski Emirati odavno su odlučili da se ekonomija njihove zamlje zasniva na vođstvu u sektoru visoke tehnologije. Predsednik Šeik Mohamed bin Zajed Al Najan najavio je osnivanje državnog saveta za veštačku inteligenciju i napredne tehnologije (AIATC).

Deo nadležnosti ovog Saveta biće razvoj i implementiranje AI projekata i napredne tehnologije. Osim stvaranja politika, strategija za pravilnu primenu novih tehnologija, savet će sarađivati sa svetskim i lokalnim institucijama koje će pobošljavati infrastrukturu i status Abu Dabija u ovom sektoru.

Detaljnije na ovoj objavi sa mreže X…

Ministarstvo finansija SAD najavljuje nove sankcije protiv kripto kompanija koje sarađuju sa Hamasom

Ministarsvo finansija SAD (Department of Treasury) odnosno kancelarija za kontrolu inostranih sredstava uspostavilo je nove sankcije mrežama i operaterima koji su uključeni u kripto transakcije povezane sa militantnom palestinskom organizacijom Hamas.

Ovo je peta runda sankcija i fokurisaće se na finansijske organizacije koje su igrale ključnu ulogu u obezbeđivanju prenosa sredstava za Hamas. Identifikovanim organizacijama blokirana su sva novčana sredstva, kao i sva imovina u Sjedinjenjim Državama.

Detaljnije na zvaničnoj stranici Ministarstva…

Predsednički kandidat Tramp još oštrije protiv CBDC projekata

Bivši predsednik Donald Tramp, koji se ponovo kandiduje za predsednika Amerike ponovio je svoj stav da neće nikada dopustiti centralnoj banci da se bavi CBDC projektima, tokom nastupa na političkom skupu u Nju Hempširu.

Tramp se zahvalio bivšem kandidatu Viveku Ramasvamiju na upozorenju o opasnostima koje CBDC može da donese, a gospodin Ramasvami je podržao Trampa u kandidaturi. “Nikada neću dopustiti izdavanje CBDC valute!” izjavio je Tramp.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *