Blog

Kripto petak #156: Dan zaljubljenih u Metaversu, kineski rudari se sele u Etiopiju, odloženo suđenje CZ-u

16.02.2024. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Kripto petak

Ove nedelje u Kripto petku prenosimo priče o Danu zaljubljenih u Metaversu i selidbi kineskih rudara u Etiopiju, novostima o suđenju CZ-u i druge aktuelne priče iz sveta kripta.

Valentinovo ili Sveti Trifun i multiverzum

Bilo da slavite Svetog Trifuna ili Valentina, 14. februar je dan ljubavi. Deluje kao divan praznik, ali istraživanja pokazuju da može biti veoma stresan. Čak 30% Amerikanaca će napraviti dug na kreditnoj kartici kako bi iskazalo romantična osećanja. A među 2.000 ispitanih samaca, 51% se osetilo primoranim da budu romantični, a 43% da tog dana budu u vezi.

No, Sebastijan Borget osnivač metaverzuma The Sandbox tvrdi da je praznik ljubavi daleko bolji u kriptosferi. Ništa stres, ništa finansijska propast, samo ljubav i inkluzivnost. Stoga će festival “Love and Music” trajati sve do kraja marta, za sve one kojima je Sveti Trifun ili Valentin prenaporan u “meatspace”-u.

Detaljnije sa objave na mreži X…

Kineski kripto rudari sele se za Etiopiju

Rudarenje bitkoina osim što je sve komplikovanije, zahteva velike količine električne energije. Istorijat rudarenja bi mogao da bude istorijat migracija u potrazi za jefinijom strujom. Naravno, nije dovoljno da je prosečan račun za struju manji u određenoj zemlji, već se rudari sele tamo gde su vlade prijateljski nastrojene ka ovoj grani industrije. Svako smanjenje troškova znači mnogo, od poreskih olakšica do popusta na industrijsku tarifu struje.

Pre dve godine, Etiopija je donela odluku da pobošlja uslove rada za kripto rudare. Premda je trgovina kriptovalutama i dalje zabranjena, olakšice koje je država uvela dovela je do ekspanzije kineskih rudarskih operacija, te je etiopski EPS potpisao dogovor sa 21 rudarskom firmom od kojih je čak 19 iz Kine. Stručnjaci tvrde da je Etiopija trenutno bolje rudarsko odredište od Teksasa…

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Španija promoviše prvi “crypto friendly” grad u Evropi

Da li ste čuli za gradiš Torevijeha u Španiji? Udruženje malih privrednika grada Torivijeha u saradnji sa odelenjem gradske vlade za razvoj privrede pripremilo je plan iz tri faze koji će pretvoriti gradić na obali u prvi “crypto friendly” grad na evropskom kontinentu.

Prvi deo plana je da se kriptovalute uvedu kao sredstvo plaćanja za robe i usluge u gradu. Drugi je da se pobošlja pozitivan uticaj na okolinu i fokusira na održivost, a treći deo je da se otvore nova radna mesta u oblasti kripto tenologija.

Premda je Evropa sve veća ekonomska sila u svetu kriptovaluta sa čak 17.6% svih svetskih transakcija, Španija je posebno poznata po otvorenosti za kriptovalute kao sredstvo plaćanja, a posebno u oblasti nekretnina…

Detaljnije sa zvaničnog sajta gradića Torevijeha…

Džek Dorsi uslikan na Superboulu kako nosi “Satoši” majicu

Suosnivač Tvitera i poznati biznismen Džek Dorsi obreo se na najpopularnijem sportskom događaju u Sjedinjenim Državama, finalu američkog fudbala – Superboulu. Sve u vezi ovog takmičenja je važno Amerikancima, od reklama i zabavnog programa, do toga ko je sve prisustvovao. 

Džek Dorsi je primećen u društvu elitnih umetnika kao što su Džej Zi i Bijonse. No, za razliku od raskošno odevenih drugara, Dorsi se pojavio u običnoj majici na kojoj je pisalo – “Satošii”. Ništa neobično ako se zna za Dorsijevu naklonost kriptovalutama. No, ipak vest je odjeknula mrežama, a posebno na platformi X.

Detaljnije sa objaver na mreži X…

Suđenje osnivaču platforme Binance odloženo za april, ipak mu se smeši zatvorska kazna

Čangpeng Žao, poznatiji po nadimku CZ, osnivač je platforme Binance. U novembru prošle godine izjasnio se krivim za optužbe o pranju novca‚ te pokušao da se nagodi kako bi spasio kompaniju. Isprva se činilo da će deo pogodbe biti zatvroska kazna od 18 meseci, ali sada bi tužilaštvo moglo da traži maksimalnu kaznu – deset godina.

Odbrana uporno pokušava da dokaže da Čangpeng neće postati begunac s obzirom na njegovo ponašanje i visinu kaucije, ali ročište za određivanje kazne je odloženo za april, kako neki procenjuju, verovatno da bi se izvojevala oštrija kazna od predloženih 12-18 meseci u zatvoru sa minimalnim obezbeđenjem…

Vesti prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *