Blog

Kripto petak #164: Do Kvon kriv po američkim zakonima, Hoskinson iznosi zajedničke muke AI i kripta, Nemci vraćaju poverenje u kripto, TON raste

12.04.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U ovonedeljnom izdanju Kripto petka razmatramo posledice pravosudnih odluka koje utiču na Do Kvona i njegovu kripto imperiju. Čarls Hoskinson ukazuje na paralele između izazova u kripto svetu i svetu veštačke inteligencije. Takođe, beležimo rast poverenja investitora u Nemačkoj prema kriptovalutama, istražujemo kako intervju Pavla Durova utiče na vrednost TON novčića i prikazujemo zabrinutosti koje Džejmi Dimon iz JP Morgan ima u vezi sa inflacijom u SAD. Saznajte kako se globalni događaji prepliću sa kripto ekonomijom i kako to može uticati na vaša ulaganja.

Do Kvon proglašen krivim za prevaru pred američkim sudom

Ekstradicija Do Kvona iz Crne Gore se još nije dogodila. Apelacioni sud je odbio žalbu na odluku o izručenju, ali je odbrana pokušala da dokaže da je narušena procedura, na šta je Vrhovni sud reagovao i vratio predmet prvostepenom sudu na odlučivanje. 

No, to sve nije zaustavilo proces koji se odvija pred američkim sudom, sa američkom komisijom za hartije od vrednosti (SEC) kao tužiocem. Do Kvon je proglašen krivim za dovođenje investitora u zabludu u vezi sa stabilnošću novčića Terra USD, kao dodatak presudi za prevaru.

Detalji su na sajtu SEC-a…

Osnivač mreže Cardano, progovorio o problemima koje dele kripto sfera i AI

Osnivač mreže Cardano, Čarls Hoskinson preknuo je dugu tišinu. Naime, progovorio je povodom kritika njegove mreže i novčića ADA. Obrativši se javnosti istakao je da su izazovi sa kojima se suočava kripto sfera isti kao i u AI oblasti, posebno u smislu konkurencije i održivosti.

“Problem je što smo dopustili da kratkoročni narativi i lajavi krelci dominiraju diskursom, a AI ima iste te muke. Do pre nekoliko meseci, Open AI je dominirao, pa onda Claude 3, sad imamo Grok 1.5, a pristiže i Llama 3”.

Detaljnije na objavi sa mreže X…

KMPG otkriva da se Nemci ponovo okreću kriptovalutama

Investitori u Nemačkoj ponovo se lagano okreću optimizmu i poverenju u kripto sferu. Kao da je težak period ostao u prošloj godini. Ipak, neka doza rezervisanosti postoji i dalje. KMPG je sproveo istraživanje nad oko 2400 individualaca, kripto investitora u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. 

Primetan je rast zanimanja za kripto investicije. Čak 54% ispitanika ima preko 20% sredstava u kripto portfoliju. Brojka od 67% investitora koji smatraju kriptovalute solidnom srednjoročnom investicijom (3-5 godina) takođe raduje…

Detalje studije naći ćete ovde…

Financial Times razgovarao sa osnivačem Telegrama, novčić TON dobija na vrednosti

Nije neobična pojava u kripto industriji da ponuda i potražnja, te rast ili pad vrednosti novčića zavisi od medija. U tom smislu najznačajniji događaj protekle nedelje bio je intervju osnivača Telegrama, Pavela Durova koji je dao za Financial Times. 

Govorilo se o rastu cene Telegramovog novčića TON, te ceni koja je skočila preko 7$ čime se ovaj token pozicionirao na visoko deveto mesto na CoinMarketCap-ovom spisku, nadmašivši i Cardano (ADA) i Avalanche (AVAX). No, na rast vrednosti najviše je uticao glas o mogućoj IPO kapitalizaciji umesto privatne rasprodaje. 

Ceo intervju možete naći na sajtu Financial Times-a…

Direktor kuće JP Morgan zabrinut za inflaciju u SAD, hvali AI tehnologije

Direktor investitorske kuće JPMorgan, Džejmi Dimon upozorio je klijente i akcionare da je zabrinut zbog povećanja javne potrošnje što može dovesti do produbljenja inflacije u SAD. U pismu akcionarima pokrio je mnoge teme, od regulativa i politka, do AI tehnologija. Ekonomiju SAD u celosti opisao je kao žilavu uprkos svim nedaćama, ali ostao je pri zabrinutom tonu kad je inflacija u pitanju.

“Zahtevi za sve zelenijom privredom, restrukturiranje globalnih lanaca snabdevanja, povećanje vojnih izdataka i sve veći troškovi zdravstva, ukazuju na neophodnost povećane potrošnje, što će povući za sobom upornu inflaciju i veće stope nego što se tržište nada…” kazao je Dimon.

Detalje prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *