Blog

Ako je Bitcoin ETF tako dobar, zašto cena pada?

23.01.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto regulativa

Da li osećate strah na tržištu? Dok akcije berze beleže rast, Bitcoin trpi pad cene iz dana u dan. Mnogi krive odliv kapitala iz jednog ETF fonda, ali šta se zapravo dešava iza kulisa? S&P 500 indeks je dostigao novi maksimum i razmrdao medije umorne od od priče o potencijalu ETF-ova. Kada se pogleda iz šire perspektive, skok cene u nedelji pre Bitcoin ETF-a počinje da izgleda kao anomalija.

Uz sve ove promene na tržištu, postoji još jedan ključni faktor koji utiče na pad cene Bitcoina, a to je prodaja stečajnih sredstava od strane FTX-a.

Investitori su prodali više od 2 milijarde dolara vrednosti Grayscale Bitcoin Trust-a (GBTC) od kada je pretvoren u berzanski fond ranije ovog meseca. Značajan deo tog egzodusa bio je prodaja 22 miliona akcija iz stečajne mase FTX-a.

Istorijat Bitcoin ETF-a

Prve ideje i pokušaj za odobrenje Bitcoin ETF desile su se 2013. godine od strane Winklevoss braće, ali je njihov predlog odbijen 2017. godine. Nakon toga, mnogi su pokušali ali bez uspeha, najčešće zbog regulatornih prepreka i teatralne zabrinutosti SEC-a da će popularizacija Bitcoin-a samo dovesti do više prevara i manipulacija.

Promena narativa dogodila se 2023. godine sa inicijativama kompanija kao što su Ark Invest i BlackRock, koje su povećale pritisak na SEC za odobrenje. Gledajući statistiku BlackRock-a, bilo je neminovno da će Bitcoin spot ETF biti odobren, samo je ostalo pitanje kada.

Pobeda Grayscale-a nad SEC-om

Presudan trenutak je bio kada je Grayscale na sudu pobedio SEC u dugogodišnjem sporu, što je označilo prekretnicu u pravcu odobravanja Bitcoin fondova. Grayscale koji je deset godina bio jedan od najredovnijih i najvećih kupaca Bitcoina, preko noći je postao prodavac koji ljulja stabilnost tržišta.

Bitni događaji do prvog BTC ETF fonda

Pozitivni aspekti odobrenja Bitcoin ETF-ova

Odobrenje Bitcoin ETF-ova od strane Američke komisije za hartije od vrednosti (SEC) očekivano je rezultiralo značajanim prilivom kapitala u ove fondove. U prva tri dana trgovanja, Bitcoin ETF fondovi privukli su skoro 900 miliona dolara, što ukazuje na oprezno, ali pozitivno prihvatanje ovih novih berzanskih proizvoda.

Nedavno, Bitcoin ETF-ovi su nadmašili ETF-ove srebra po ukupnoj vrednosti ulaganja i sada su odmah iza zlata. Ovo predstavlja značajan korak u prihvatanju Bitcoina kao legitimne i visoko pozicionirane klase imovine.

BlackRock je predvodio sa prilivom od 723 miliona dolara, dok je Fidelity zabeležio prilive od 545 miliona dolara. Ovi prilivi su delimično neutralisali odlive od 1,18 milijardi dolara iz Grayscale-a koji je pretvorio svoj postojeći Bitcoin fond od 28 milijardi dolara u ETF.

Analitičari veruju da je većina odliva verovatno rezultat prelaska investitora na jedne od novih fondova, koji naplaćuju niže naknade od Grayscale-a. Isključujući odlive iz Grayscale-a, 10 novih ETF-ova privuklo je više od 2 milijarde dolara.

Odobrenje ovih fondova nakon više od decenije odbijanja slavi se kao korak koji će privući nove investitore  i dugoročno povećati cenu BTC. Iako je cena Bitcoina pala od njihovog odobrenja, analitičari ističu da je ovo tek početak i da će pravi uticaj ovih fondova na tržište biti vidljiv tek u dužem vremenskom periodu.

Nikada nije bilo reč o prvom danu nakon odobrenja, već budućnosti. Biće potrebno neko vreme da se investitori potpuno obrazuju i razumeju ulogu Bitcoina u portfoliju i konačno odluče da alociraju sredstva.

Zašto BTC pada i vuče sve sa sobom?

Grayscale, trenutno najveći Bitcoin fond na svetu, prodaje deo svog BTC-a kako bi ispunio zahteve za otkupom svojih investitora. Ovakav potez je usledio nakon što su se pojavili drugi spot Bitcoin ETF-ovi na američkom tržištu, koji prate cenu Bitcoina preciznije i imaju niže naknade od GBTC-a.

Grayscale je prebacio preko 41.000 BTC-a vrednih preko 1,7 milijardi dolara na Coinbase Prime (berzu) od 12. januara 2024. godine.

Priliv kapitala u ETF fondove

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), koji je od 2017. godine funkcionisao kao čuvar korisničkih Bitcoin-a  prošle nedelje se pretvorio u ETF, pružajući svojim investitorima prvu priliku da povuku oko 28 milijardi dolara Bitcoina koje su akumulirali. U četiri dana nakon odobrenja spot ETF-a, isplate GBTC-a iznosile su više od 1,6 milijardi dolara. Ovo ukazuje na to da investitori koji su prethodnih godina kupovali GBTC fond sa značajnim popustom sada uzimaju punu dobit nakon pretvaranja u ETF.

Odlivi iz GBTC-a vrše pritisak na Grayscale da smanji svoje naknade. Njihova naknada od 1,5% i dalje izgleda previsoko u poređenju sa drugim spot Bitcoin ETF-ovima, rizikujući dalje odlive. Ako se ovaj trend nastavi, moglo bi doći do dodatnog pritiska na cene Bitcoina u narednim nedeljama.

Ukupno gledano, za cenu Bitcoina, ovo je u najboljem slučaju zero sum game. Ova situacija ilustruje složenost tržišta kriptovaluta i važnost razumevanja kako tržišne dinamike, tako i uticaja društvenih mreža i velikih institucionalnih igrača na tržište.

OG Bitcoineri prodaju?

Nakon odobrenja Bitcoin ETF-ova, mnogi dugogodišnji investitori i „OG“ Bitcoineri razmatraju preusmeravanje svog kapitala. Ovaj trend nije samo posledica novih ETF-ova, već i šireg konteksta u kojem se Bitcoin nalazi. Sa sve većom institucionalizacijom i integracijom u tradicionalne finansijske sisteme, neki od ovih ranih investitora vide trenutni trenutak kao prekretnicu za realokaciju kapitala u druge poslove ili kriptovalute.

Kretanje kapitala

Ironija Bitcoin ETF-a

Iako je Satoshi Nakamoto zamislio Bitcoin kao decentralizovan sistem, ironija Bitcoin ETF-a leži u njegovoj centralizaciji. Međutim, ovi ETF-ovi neironično služe kao most do tradicionalnih investitora, proširujući prihvatanje Bitcoina.

Ovaj kontrast između idealističke vizije Bitcoina i realnosti finansijskog tržišta ukazuje na to da će, uprkos originalnoj viziji decentralizacije, biti potrebno mnogo vremena da Bitcoin zameni postojeće finansijske sisteme. Vrlo je verovatno da se to barem ne u skorijoj budućnosti i bez nekog kataklizmičnog događaja, neće ni desiti.

OTC tržišta i njihova uloga

Dodatno, važno je razumeti ulogu OTC (over-the-counter) tržišta u ovom procesu. OTC tržišta omogućavaju velikim investitorima da obavljaju transakcije velikih obima bez značajnog uticaja na tržišnu cenu. Ova tržišta su postala ključna za institucionalne investitore i bogate pojedince koji žele da trguju velikim količinama Bitcoina diskretno i efikasno.

Ukupno tržište Bitcoina nije ograničeno samo na Binance, Coinbase ili bilo koju drugu kripto berzu. Mnoge Bitcoin transakcije se dešavaju putem privatnih kanala poput P2P ili OTC, koji nisu uključeni u ukupne dnevne obime trgovanja. Ovo sugeriše da je dnevni obim trgovanja Bitcoinom širi nego što se beleži, pružajući uvid dubinu tržišta Bitcoina koja se često ne vidi.

OTC trgovina u porastu

Tržište retko kome dozvoljava da napravi laku zaradu

Tržište kriptovaluta, kao i svako drugo finansijsko tržište, retko kome dozvoljava da ostvari laku zaradu. Analiza berzanskih platformi pokazuje da čak 80% dnevnih trgovaca bude neuspešno tokom godine, sa medijanom gubitka od -36.30%. Više od 75% trgovaca odustaje u roku od samo dve godine.

Jedan od glavnih razloga za ove gubitke je prekomerno samopouzdanje investitora. Studija iz 2017. godine otkrila je da trgovci često pripisuju uspeh svojim sposobnostima, a ne sreći. Kada gube novac, skloni su da to pripisuju lošoj sreći i umanjuju svoje gubitke, što ih vodi u dalje trgovanje. Ova vrsta prekomernog samopouzdanja je opasna jer čini investitore sklonijim ulasku u trgovanje bez dovoljno istraživanja ili zadržavanju u trgovanju predugo, ne želeći da priznaju da su možda pogrešili.

Trgovanje je često vođeno emocijama: nadom, pohlepom, strahom i kajanjem. Ove emocije mogu nadvladati logiku i dovesti do loših odluka. Na primer, strah od gubitka često je snažniji motivator od potencijalne dobiti.

Pojedinci x kompanije

Da li je Bitcoin ETF bio uračunat u cenu? Sigurno kratkotrajno jeste

Nakon odobravanja Bitcoin ETF-ova u SAD-u, tržište je doživelo kratkotrajnu euforiju. I pored toga što su milijarde dolara uložene u spot Bitcoin ETF-ove, cena je pala. Ovo sugeriše da je tržište možda već unapred uračunalo ove vesti u cenu, bar na kratkoročnom nivou.

Društvene mreže i medijska euforija

Mnogi su možda eksperimentisali sa kupovinom Bitcoin-a pod uticajem medija i  društvenih mreža koji su dizali euforiju da je to sigurna i laka zarada. Ponovo se pokazalo da je ovo naivno razmišljanje, a na ECD Blogu koji služi kao izvor pouzdanih informacija i baza znanja za donošenje dobrih odluka možete pročitati više o institucijama koje kupuju kripto kao i o mogućim kripto trendovima u budućnosti.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *