Blog

Zašto kompanije kupuju Bitcoin?

19.01.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Zanimljivosti

Evolucija je prirodni proces koji se prožima kroz svaku generaciju, svaku promenu, svaki dan i aktivnost. Adaptacija na bezbroj haotičnih promena oko nas nije stvar izbora.

Srećom nazivamo uspešno donetu odluku u momentu, a znanje izvlačimo iz lekcija kada stvari nisu bile toliko očite i postupci su mogli da budu promišljeniji.

Deluje da se velike promene dese ili preko noći ili je za njih potrebno vreme. U ekonomiji, ta “noć” u kojoj se sve menja, se dugo priprema.

Ekonomske promene

Kada rečenicu “da sam znao tada, ovo što znam sada” parafraziramo u “sada znam šta treba da uradim”, postajemo promena koju želimo da vidimo.

Iza nas je jedan od najneizvesnijih perioda u ljudskoj istoriji. Daleko od toga da su pre pandemije korona virusa cvetale ruže. U zdravlju smo bili svedoci inflacije, rata i raspada država, embarga, prodaje banaka i potpune reorganizacije bankarskog sistema, privatizacije, zamene maraka za euro, svetske finansijske krize…

Sve se menja, od poslova do zanimacija u slobodno vreme. Naše je da pritiskamo tas na strani boljeg i da na svaku promenu odgovorimo adaptacijom koja će biti sinonim za poboljšanje i napredak.

Kakva se to velika promena sprema u kancelarijama svetskih ekonomista više od 10 godina?
Kako da spasimo ekonomiju posle ukidanja zlatnog standarda?
Zašto da verujemo u ono što nas je više puta razuverilo?
Da li je neophodno učešće velikog broja posrednika u sve finansijske tokove?
Kako da brzo, sigurno i lako šaljemo velika bogatstva?
Na koji način ublažiti prevare i zloupotrebe?
Kako da digitalizujemo novac bez mogućnosti da ga države “štampaju” za njihove potrebe jednim klikom miša?

21 milion zašto Bitcoin? – 21 milion zato Bitcoin.

Gambit u svetu investicija

Stotine hiljada aktivnih Bitcoin adresa dele zalihe još neizrudarenog Bitcoin-a i istu viziju.

Bitcoin sve više prerasta iz mogućnosti u potrebu, a iskustvo potvrđeno statističkim podacima kreiralo je trilionsko tržište sigurne budućnosti.

Dobar glas o kriptovalutama, od programerskih foruma proširio se do najvećih svetskih kompanija.

Programerske firme kreiraju kripto softvere, finansijske institucije i investiciona društva nude kriptovalute svojim korisnicima, kompanije iz svih grana privrede kupuju ili rudare Bitcoin i čuvaju ga u riznicama.

Razlog

Iz ugla biznisa, skoro je podjednako nepovoljno imati manjak kapitala kao i imati višak neiskorišćenog kapitala. Cena držanja novca postoji i ma koliko ona bila umanjena kamatnom stopom koje banke nude, na duže staze vrlo je neisplativo gomilati novac.

Ne manje isplativo, neisplativo.

Mnoge kompanije su svoje profite zamenile za akcije drugih, globalnih lidera poput Google-a i Facebook-a. Zlato, nafta, hartije od vrednosti, strane valute i nekretnine odlična su investicija na duge staze i mogućnost dodatnog profita na ulaganje.

Profiti ostvareni kroz ovakva ulaganja nisu mali i dešavalo se da se uloženi kapital vrednosno duplira kroz par godina samo strpljivog čekanja.

Nakon velike pauze poslovanja koja se desila za vreme korone, mnoge industrije sa nenadoknadivim gubicima u proizvodnji i novcu i dalje staju na noge. Javio se veliki disbalans. Sirovine su poskupele, proizvodnja se smanjila, nezaposlenost se povećala, to se odrazilo na cene svakodnevnih proizvoda ali i na kupovnu moć ljudi.

Banke su u jednom momentu morale da propišu negativnu kamatnu stopu.

Ogromna količina, čak 40% od ukupne količine dolara odštampano je u zadnjih 12 meseci u cilju pomoći privrede… ali kao da nije dovoljno.

Takav nesklad u ekonomiji i strah da novac gubi svoju moć, okrenuo je ulaganja u pravcu Bitcoin-a koji poput digitalnog zlata zauzima jako bitno mesto čuvara vrednosti na balansima mnogih kompanija.

Promenom strategije ulaganja, mnoge firme su zabeležile neverovatne profite i umnožile kapital više i brže nego ikada do sada.

Kompanije koje poseduju Bitcoin

MicroStrategy: 193,000 BTC

MicroStrategy, istaknuta kompanija za poslovnu analitiku, usvojila je Bitcoin kao svoju primarnu rezervnu imovinu.

Na čelu sa Majkl Sailor-om, MicroStrategy konstantno dokupljuje i povećava zalihe Bitcoina. Koriste svaki pad cene i veći deo raspoloživog novca koriste kako bi kupili Bitcoin. Njihovo poslovanje funkcioniše neometano, ali pored svog primarnog biznisa, veliki su lider u ovakvoj strategiji ulaganja i edukuju brojne vlasnike kompanija koji žele da prate njihov primer.

Nakon prve kupovine Bitcoina-a, bili su u fokusu mnogih investitora, a svakim skokom cene ove kriptovalute i njihova tržišna moć je rasla.

Kupili su Bitcoin za oko 3.1 milijardi dolara, a trenutna vrednost njihove investicije iznosi 3 milijarde.

Po tvrdnjama Majkla, ne planiraju da prodaju Bitcoin u skorije vreme jer smatraju da će njegova vrednost biti mnogo veća, a vrednost dolara sve manja. Veruju da će Bitcoin biti jedan od osnovnih stubova nove ekonomije.

Tesla: 9,720 BTC

Proizvođač električnih vozila Tesla kupio je Bitcoin za 1.5 milijardi dolara. Vrlo teatralno i samouvereno, baš kakav je i sam Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na planeti, omogućili su korišćenje kriptovaluta za kupovinu njihovih vozila i zauzeli inicijativu ekološke prihvatljivosti rudarenja kriptovaluta. Njihova zalaganja da smanje emisije, po ekologiju štetnih supstanci prilikom rudarenja bio je početak revolucije unutar kripto industrije u kojoj su rudari odlučili da unaprede svoja postrojenja i okrenu se obnovljivoj, „zelenoj“ energiji.

I dalje na samom početku testiranja i ispitivanja tržišta kriptovaluta, Tesla je nakon zarade usled skoka cene prodala 10% kupljenih Bitcoin-a da bi, kako Elon navodi, dokazali da je tržište likvidno i da je zapravo moguće da bez impakta na cenu, prodaju i povuku milione dolara.

Vrednost Tesline investicije od 1.5 milijardi dolara sada iznosi više od 200 miliona.

Square: 8,027 BTC

Zajedno sa Teslinom kupovinom Bitkoina , Square-ova investicija od 50 miliona dolara u Oktobru 2020. je zapalila fitilj institucionalnih ulaganja u kriptovalute.

Od tada je platna kompanija Square nastavila da ulaže u Bitcoin, otkrivajući da je u svom izveštaju o zaradi za četvrti kvartal 2020. dokupila Bitcoin za još 170 miliona dolara.

Izvršni direktor Jack Dorsei važi za entuzijastičnog zagovornika Bitcoina, takođe je i osnivač Twitter-a na kome je nedavno uveo novu mogućnost na ovu popularnu socijalnu platformu kroz koju korisnici mogu da se međusobno nagrađuju Bitcoin-om.

Square je investirao 220 miliona dolara, a 8027 BTC koji poseduju trenutno vredi više od 185 miliona.

Jack je u svom obraćanju na ovu temu, javno podelio ceo proces kako je realizovao ovakvu kupovinu.

Srpski san

Zakonom o digitalnoj imovini, Bitcoin i ostale kriptovalute su priznate u Srbiji. Takvu priliku i uslove nemaju sve zemlje, to treba iskoristiti i upoznati se sa kriptovalutama jer nastoje da postanu deo svakodnevice. Ovakva investicija otvara brojne pogodnosti, a najzvučnija od svih je mogućnost zaštite od izuzetno velike, nezvanične inflacije od -15% godišnje po tvrdnjama ekonomskih kalkulacija.

Ostali investitori takođe rado ulažu u kompanije koje drže Bitcoin. Ako im zakon ili neka druga prepreka onemogućava direktnu kupovinu kriptovaluta, onda još rađe kupuju akcije kompanija u koje veruju ako imaju Bitcoin u svojoj riznici.

Borba sa ovako visokom monetarnom inflacijom iziskuje pravljenje više profita. Više profita zahteva više rada, eksperimentisanje, pokušavanje, tenziju da uspeh mora biti postignut, a u takvom ambijentu se dešavaju i greške. Bitcoin koji beleži skoro 300% rasta unazad godinu dana definitivno bi olakšao ovu borbu sa vetrenjačama.

Umesto da ignorišemo i nespremno čekamo nove ekonomske izazove, možemo da ih preventivno sprečimo.

Kriptovalute su jedan od najvećih pokretača inovacije, izbor mnogih kompanija, svih nas, a samim tim i uticaj na sve ostale. U ovakvom momentu, u kome je veliko pitanje kako će se ekonomija oporaviti od šoka koji je doživela, a kriptovalute postaju glavna alternativa svemu isprobanom do sada, treba zastati i razmisliti.

Kupovinu kriptovaluta kako za fizička tako i za pravna lica moguće je realizovati preko ECD menjačnice u skladu sa zakonom i pravno potkovano. Posetite naš sajt, blog sekciju i kontaktirajte nas ukoliko imate nedoumice ili pitanja.

Comment section

9 comments
  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *