Blog

Kripto petak #167: Čangpeng Žao dobio blagu kaznu, Rusija reguliše kripto rudarenje, Terraform Labs se bori protiv visoke kazne, Trust Wallet ponovo na Google Play, Stripe ponovo uvodi kripto plaćanja

03.05.2024. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U najnovijem izdanju kripto petka istražujemo razne aspekte sveta kriptovaluta, počevši od izricanja presude Čangpengu Žaou, osnivaču Binance-a, koji je dobio četiri meseca zatvora, što je znatno manje od tražene kazne. U Rusiji se novi zakon bavi regulacijom kripto rudarenja, postavljajući stroge kriterijume za industrijske i privatne rudare. Terraform Labs se nalazi u pravnom nadmetanju kako bi izbegli ogromnu kaznu od 5.3 milijarde dolara koju je predložila SEC. U međuvremenu, Trust Wallet je uspešno vraćen na Google Play nakon privremene zabrane, dok Stripe najavljuje povratak kripto plaćanja, počevši sa USDC na mrežama Solana, Ethereum i Polygon.

Čangpeng Žao osuđen na 4 meseca zatvora

Čangpeng Žao, bivši direktor platforme Binance, optužen je za pranje novca. Izjasnio se krivim i kad je došlo vreme za presudu, ove nedelje sud u Sijetlu dosudio mu je četiri meseca zatvora. Što je daleko manje od 36 meseci koliko su tražili tužioci.

Kao olakšavajuća okolnost uzet je stav otpuženog, te saradnja sa svim instancama vlasti. Osim toga sudija smatra da ne postoji velika verovatnoća da će Čangpeng ponoviti krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Detaljnije sa objave na mreži X…

Novi ruski zakon predviđa legalizaciju industrijskih kripto rudara, a ograničava privatne operacije

U Rusiji neprestano vlada tenzija između očiglednosti stvarnosti u kojoj kriptovalute i kripto rudarenje postoje, te zamisli o tome kako bi vlada želela da ovaj sektor izgleda. U tom smislu čak i određeni delovi vlasti zdušno zagovaraju kripto sektor, dok drugi gledaju kako da ga ograniče.

Novi predlog zakona predviđa da se kripto rudari koji žele da se time bave kao privrednom delatnošću regulišu kao i svako drugo pravno lice, dok je sasvim drugačiji, strog režim kažnjavanja predviđen za fizička lica koja bi da rudare “u kućnoj radinosti”.

Detaljniju analizu prenosi portal Finem…

Terraform Labs pokušava da izbegne kaznu od 5.3 milijardi dolara

Advokati firme Terraform Labs shvataju da kaznu ne mogu da izbegnu, jer ih je tužilac pritisnuo za niz privrednih i kriminalnih prekršaja. No, trenutno se vodi borba da se izbegne predlog američke agencije za hartije od vrednosti (SEC) koji je ove nedelje u vidu podneska predočen sudu, a u kome se predlaže da Do Kvon i Terraform Labs plate 520 miliona i 4.7 milijardi (ukupno 5.3 milijardi) u kaznama i odštetama.

Advokati predlažu kaznu od milion dolara, smatrajući da kaznene odštete nisu na mestu, već samo penali iz građanskih prekršaja.

Detaljnije iz objave sa mreže X…

Trust Wallet vraćen je na Google Play posle privremene zabrane

Trust Wallet, poznati kripto novčanik, bio je povučen sa Google Play mobilne prodavnice. To je zabrinjavajuće delovalo na korisnike ove aplikacije za Android. Posredi je bio zahtev kompanije Google koji je Trust Wallet pokušao da reši, no vlasnici virtuelne prodavnice ipak su obrisali aplikaciju.

U međuvremenu, Trust Wallet se obratio zabrinutim korisnicma, uverio ih da su njihova kripto sredstva bezbedna, te da aplikcija radi bez problema, a ove nedelje je nesporazum razrešen, a Trust Wallet vraćen na platformu za Android.

Detaljnije iz objave sa mreže X…

Stripe će nastaviti kripto plaćanja počev sa USDC

Popularna platforma za uplate i isplate, Stripe, objavila je da će posle šest godina vratiti mogućnost upotrebe kriptovaluta za internetska plaćanja. Ovu vest je objavio predsednik kompanije na konfereniciji održanoj u San Francisku.

Prva kriptovaluta koju će Stripe vratiti na platformu biće USDC i to na mrežama Solana, Ethereum i Polygon. Kao glavni razlog povratka kriptovaluta, navodi se potreba da se korisnicima pruži više fleksibilnosti, a stabilni novčić USDC je prirodan izbor u smislu pouzdanosti.

Detaljnije izveštava portal TechCrunch…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *