Blog

Kripto petak #175: Čudotvorno spasenje 43 BTC-a, Tether se povlači sa EOS i Algorand, Velikodušna donacija za Asanža, Cardano pojačava mrežu, Kritike na račun Bajdenove kampanje

28.06.2024. / Autor: Ranko Trifković

Anonimni investitor uspešno je vratio pristup novčaniku sa više od 43 BTC-a. Tether obustavlja emisiju USDT na EOS i Algorand mrežama usled strategije optimizacije i slabe korisničke aktivnosti. Anonimni donator pružio je finansijsku podršku Žulijanu Asanžu donirajući 8 BTC-a za pokriće njegovih troškova. Cardano je unapredio svoju mrežu nakon pokušaja DDoS napada, dok Ripple-ov CEO Bred Garlinghaus izražava zabrinutost zbog politika koje bi mogle negativno uticati na Bajdenovu predsedničku kampanju.

Čudotvorno spasenje: Anonimni investitor vratio 43 BTC iz “mrtvih”

Svi znamo da je za investitore noćna mora gubitak pristupa kripto sredstvima. Izgubljeni novčanik, zaboravljena lozinka i sredstva nepovratno ostaju zaključana u digitalnim dubinama.  No jedan čovek je uspeo da vrati svoj novčanik u kome je bilo nešto više od 45 BTC-a.

Vlasnik, koji želi ostati anoniman, investirao je u bitkoine na samom početku kripto ere i pomoću aplikacije napravio kompleksnu lozinku koju je zatim kriptografski zaštitio u posebnom tekstualnom fajlu. Zbog korumpiranih podataka izgubio je lozinku i pristup novčaniku. Ispostavilo se da aplikacije koje nasumično generišu lozinke nisu sasvim nasumične, te je u spektakularnom obrtu Džo Grand zvani Kingpin uspeo da provali kod.

Detaljnije iz dokumentarca Džo Granda…

Tether obustavlja puštanje u promet USDT-a na mrežama EOS i Algorand

Kompanija koja stoji iza stabilnog novčića Tether objavila je na kompanijskom blogu da odmah ukida podršku za implementaciju USDT-a na mrežama EOS i Algorand. Sledećih 12 meseci USDT će moći da se koristi na ovim mrežama, ali neće biti novih emisija.

Odluku su obrazožili željom da optimizuju svoj ekosistem akcentom na poboljšanje bezbednosti, podršku inovacijama, te davanja prostora zajednici da se uključi u razne aktivnosti koje se tiču održavanja ekosistema. Stručnjaci komentarišu da je broj korisnika na mrežama EOS i Algorand a koji preferiraju USDT svejedno bio mali.

Kompanijsku objavu možete naći ovde…

Anonimni investitor donira 8 BTC-a ka finansijsku podršku Žulijanu Asanžu

Novinar i uzbunjivač, Žulijan Asanž konačno je na slobodi posle gotovo 14 godina bitke protiv sistema. Njegova žena Stela pokrenula je crowdfunding kampanju kako bi se Asanžu olakšao život posle progona. Između ostalog, Žulijan duguje vladi Australije pola miliona dolara za čarter-let kojim je odleteo u slobodu.

Tu je priskočio anonimni investitor koji je donirao preko 8 BTC-a, što je približno jednako vrednosti koju Žulijan duguje Australiji. Osim ove donacije sakupljeno je još blizu 300.000$ u fiat valutama. To nije prvi put da kripto zajednica pomaže Asanžu, AssangeDAO organizovao je sakupljanje novca za njegovu borbu i uspešno prikupio milione.

Detaljnije iz objave Stele Asanž na mreži X…

Cardano unapređuje čvorišta posle neuspešnog DDoS napada na tu mrežu

Ove nedelje nepoznati hakeri pokušali su DDoS (distribuded denial of service) napad na čvorišta mreže Cardano. Blokčejn je spašen zahvaljujući brzoj reakciji zajednice. Da bi sprečili slične udare u budućnosti, Cardano je unapredio čvorišta, te njihovu otpornost na napade.

Da je uspeo, napadač bi se obogatio tako što bi isisao sve položene (staked) ADA novčiće. No, zbog prirode načina na koji je hteo da prevari mrežu, ispostavilo se da je zapravo donirao sredstva mreži, javlja jedan od branitelja mreže, izvesni phil.

Detalje pročitajte na objavi sa mreže X…

Nove kritike kampanje Džoa Bajdena povodom Gerija Genslera

Direktor kompanije Ripple, Bred Garlinghaus pridružio se glasovima koji kritikuju kampanju Džoa Bajdena. Stručnjaci iz industrije tvrde da će pristup kripto industriji osujetiti pokušaje kandidata Bajdena da ponovo postane predsednik Amerike.

Svi Bajdenovi kritičari osvrću se posebno na politike Gerija Genslera, način na koji sprovodi i stvara kripto zakone. Ove nedelje, Geri je dao zapaljiv intervju ove nedelje na događaju u organizaciji kuće Bloomberg, nazivajući kripto industriju “poljem ispunjenim bivšim genijalcima koji ili trunu u zatvoru ili će uskoro”.

Detaljnije sa Bredove objave na mreži X…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor