Blog

Kripto petak #18 – Rudari na udaru, zbogom Kini

25.06.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U kripto petak izdanju 18 saznajte više o udaru kineskih vlasti na kriptorudare (i pozadini tog udara), novim, „zelenim“ inicijativama Salvadora, najvećoj kripto transakciji u jednoj video igri, kao i potencijalnim promenama u stavovima mejnstrim finansijskih stručnjaka prema kripto industriji.


Kineska vlada voli to što je njihov udar na kriptorudare viđen kao potez jedne autokratske države koja proganja novu tehnologiju koju ne može da kontroliše. Time se prikriva činjenica da kineske vlasti već duže vreme rade na tome da od Kine naprave najmanjeg zagađivača na planeti.

Naravno, njihovi naumi nisu baš tako plemeniti kao što poslednja rečenica možda ukazuje. Naime, Kina već godinama izvozi svoje prljave tehnologije u afričke i neke evropske zemlje. Zato je udar na kriptorudare počeo u Unutrašnjoj Mongoliji i drugim zonama gde se za kopanje koriste elektrane na ugalj, dok su u oblastima gde se prevashodno troši struja iz hidrocentrala mere proganjanja značajno manje.

Razume se, nije ovo jedini razlog. Digitalni juan sprema se za lansiranje u februaru 2022. godine na vreme za zimske olimpijske igre, pa se čisti teren za kinesku državnu kriptovalutu. Ipak, Kinezi su mudar i drevan narod, a ako čitamo pravilno Sun Cu Vua i “Umeće ratovanja” videćemo da tu niko ne može da kaže šta je od ova dva razloga za progon kriptorudara pravi, a šta je mamac. U svakom slučaju proizvođači rudarske opreme obustavili su prodaju u znak podrške rudarskim operacijama. Rudari, naime, moraju da napuste Kinu, mnogi su se već zaputili ka Teksasu i drugim oblastima u Severnoj i Južnoj Americi gde su lokalne vlasti istakle znake dobrodošlice. Ako ništa drugo, nadamo se da će se cene grafičkih kartica bar malo oporaviti pa će i gejmeri moći da prodišu.

O padu cena grafičkih kartica, piše i Reddit…

Bitkoin na vulkanski pogon

Salvador hrli nezadrživo ka tituli prvog svetskog Bitkoinlenda. Predsednik Najib Bukele i ministarka tehnologije i unutrašnjeg ekonomskog razvoja Monika Taher raširenih ruku dočekuju Coincaex, kriptomenjačnicu iz Gvatemale i najavljuju novi “zeleni” projekat.

Menjačnica će imati pune ruke posla, a procenjuje se da će obim transakcija dostići 4 miliona dolara mesečno u prve dve godine poslovanja. Počinju sa radom krajem meseca i nadaju se da će Salvador postati centrala iz koje će širiti svoje operacije ka Karibima.

Tu u priču ulaze – vulkani. Naime, predsednik Bukele na svom Tviteru objavio je rendere budućih geotermalnih elektrana koji će koristiti salvadorske vulkane kao izvor energije. Zamislite to – potpuno obnovljiva, zelena energija koja šiba najčistiji vulkanski hašrejt! Ludnica!

Naravno, i dalje traje bitka za uspostavljanje bitkoina kao sredstva plaćanja u državi, premda je jedan salvadorski univerzitet već počeo da prima plaćanje školarine u kriptovalutama. Svi se plaše šta će za međunarodnu ekonomiju značiti praksa da iza jedne zvanične valute ne stoji garancija države, a ekonomisti prete da će ovaj potez Salvadora najteže pogoditi siromašne. Po tome nekako, osećam da je to baš pravi potez koji će dovesti kripto na novi nivo popularnosti u celom svetu.

Evo novog omiljenog kripto-tvita svih vremena…

CryptoGaming: Najveća prodaja zabeležena u jednoj igri

Svet igara na blokčejnu još je u povoju. Zato raduje vest da je u VR igri Decentraland ostvarena najveća do sada zabeležena transakcija.

Decentraland je igra otvorenog tipa (open world). Sve objekte u igri zaista poseduju igrači, kupujući i prodajući za native valutu MANA. Igrači su u ulozi virtuelnog preduzimača, kupuju i prodaju zemlju, otvaraju firme i usluge, a ekonomija igre je sasvim zasnovana na aktivnostima učesnika.

Jedan od igrača, virtuelna firma za prodaju nekretnina Republic Realm kupila je 259 parcela za 1.295.000 MANA tokena, to jest za oko 913.000$. Svaka parcela je zapakovana kao – NFT!

Prethodni rekord je iznosla kupovina od oko 760.000 tokena, to jest, 700.000$. Bravo gejmeri!

Detaljnije o virtuelnoj igri Decenraland, ovde…

Finansijski guru Suze Orman priznaje da je HODLerka

Možda niste čuli za nju, ali Suze Orman je guru ličnih finansija i domaćin emisije na CNBC-u, The Suze Orman Show. U poslednjem intervjuu otkrila je da je koristeći PayPal kupila bitkoina (BTC) u vrednosti od 5000$.

Trenutni mejnstrim stav gotovo svih finansijskih savetnika negativan je prema kriptovalutama uopšte, te ulaganjima u kriptoinvesticije.

Ormanova je i ranije izražavala interes za kriptovalute, te je u razgovoru sa NextAdvisorom izjavila kako joj je najveća prepreka za kupovinu bila – tehnologija. Nije bila sigurna kako to da izvede, nije se snalazila sa otvaranjem virtuelnog novčanika. No, pomoću PayPala uspela je da brzo i lako nabavi željenu količinu BTC-a.

Premda je istupila kao prva slavna ličnost iz oblasti finansija koja je priznala da je kupila kriptovalutu, Ormanova je i dalje izrazila skepsu spram svog ulaganja. “Kupila sam određenu količinu, ne znam kako će to sve proći. Brinu me ovi kineski zakoni protiv kriptovaluta, a i Ilon Mask bi mogao malo manje da ljulja čamac sa svojim tvitovima”, rekla je ona i dodala da namerava da bude HODLer, te da ni po koju cenu ne prodaje svoje ulaganje.

Evo šta još savetuje gospođa Orman…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *