Blog

Kripto petak #183: Napredak i izazovi u ETF sektoru, regionalne konferencije, i novi trendovi u kripto investicijama

23.08.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U ovom izdanju Kripto petka istražujemo dinamične promene u svetu kriptovaluta, fokusiramo se na nedavna dešavanja u ETF sektoru koji obeležavaju novu eru institucionalnog prihvatanja. Takođe, osvrćemo se na regionalne konferencije koje oblikuju budućnost tehnologije i inovacija, kao i na kontinuirane regulatorne izazove koje kripto industrija susreće.

Lazo Ostojić novi direktor Beogradske berze

Beogradska berza dobila je novog izvršnog direktora, Lazu Ostojića, koji donosi bogato iskustvo iz oblasti trgovine hartijama od vrednosti i kapitalnih tržišta. Ostojić, prepoznat kao stručnjak u oblasti spajanja i akvizicija, bio je uključen u brojne važne transakcije u Srbiji, a svoje znanje je unapređivao radeći sa međunarodnim finansijskim institucijama poput EBRD-a i Svetske banke.

Sa ambicijom da obnovi prestiž Beogradske berze i vrati je u centar razvoja domaće privrede, Ostojić planira da unapredi operativne kapacitete institucije, uvede nove finansijske instrumente i poboljša međunarodnu saradnju. Fokus će biti na modernizaciji trgovačke platforme u saradnji sa Atinskom berzom i jačanju veza sa ključnim domaćim i međunarodnim partnerima kako bi se povećala transparentnost tržišta i pristup kapitalu za srpske kompanije.

Detaljnije na Bonitet

Zlato ili kriptovalute: Tradicija ili inovacija?

U svetu finansija investitori često biraju između zlata, tradicionalnog simbola bogatstva, i kriptovaluta koje nude novi pristup investiranju. Obe opcije imaju svoje prednosti i izazove, sa zlatom kao stabilnom investicijom i kriptovalutama koje privlače zbog potencijala za brz rast.

Stabilnost vs. volatilnost: Zlato nudi sigurnost i dugoročnu vrednost, dok kriptovalute donose veću volatilnost i mogućnosti za značajne dobitke, ali i rizike.

Pročitajte analizu na Forbes.

Ethereum ETF otvara nove mogućnosti za investitore

Nakon odobrenja američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC), Ethereum ETF započeo je sa trgovanjem i time obeležio važan korak ka široj institucionalnoj adaptaciji kriptovaluta. Ovaj fond, koji pruža investitorima regulisan i siguran način za ulaganje u Ethereum, mogao bi znatno uticati na tržišnu stabilnost i vrednost ove kriptovalute. Analitičari predviđaju da će ovaj potez privući znatan kapital što bi moglo dodatno pojačati njegovu tržišnu prisutnost i cenu.

Detaljnije na Netokracija

SPLET Tech 2024: Najveća regionalna konferencija o inovacijama

Treća po redu SPLET Tech konferencija obećava da bude najveća i najimpresivnija do sada, sa preko 100 stručnjaka iz različitih industrija koji će deliti svoja znanja i iskustva. Ovogodišnji fokus je na pružanju dubljeg uvida u pravne regulative i međunarodna tržišta, uz mnoštvo prilika za umrežavanje i sklapanje novih profesionalnih veza.

Saznajte više na SPLET

Defiance lansira kontroverzni MicroStrategy ETF

Defiance ETFs predstavio je novi MSTX ETF, koji nudi 175% izloženosti dnevnoj performansi MicroStrategy-a. Ovaj ETF, prvi takve vrste u SAD, izaziva veliku pažnju zbog svoje visoke volatilnosti i potencijala za velike finansijske dobitke ili gubitke. Kritičari upozoravaju na rizike vezane za ovakve investicione proizvode, posebno u kontekstu već inherentno nestabilnog kripto tržišta.

Više informacija na CryptoNews

SEC odbacuje zahteve za Solana ETF

Uprkos rastućem interesovanju za kripto ETF-ove, SEC je nedavno odbio zahteve za pokretanje ETF-ova zasnovanih na Solani, ponovno potvrđujući svoj stav da se Solana može smatrati vrednosnim papirima. Ovaj potez predstavlja značajan udarac za inicijative usmerene na širenje kripto ETF-a na druge kriptovalute osim Bitcoina.

Detaljnije na The Block

Svako izdanje Kripto petka donosi nova saznanja i perspektive koje oblikuju kripto industriju, bilo kroz inovacije, regulative, ili globalne tržišne promene. Ostanite informisani i uključeni u dinamični svet kriptovaluta pratite naše redovne preseke.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor