Blog

Kripto petak #2 – NFT mania, Doge na mesecu, Bitfinex vs Paypal

05.03.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U ovom Kripto Petak izdanju saznaćete zbog čega raste interesovanje za non-fungible tokenima (NFT), zašto Dogecoin sleće na Mesec i šta se dešava sa Bitfinex-om i PayPal-om.

Yield Guild Games obezbedio $1.3M za NFT

Decentralizovana autonomna organizacija (DAO), po imenu Yield Guild Games (YGG), veoma zainteresovana za NFT (Non-fungible token) uspela je da obezbedi investiciju od 1.3 milona dolara od nekoliko kripto-investitora. Namera je da koriste sredstva za poboljšanje protokola za investiranje u NFT scenu. 

Predviđaju svetlu budućnost za NFT, a posebno u sektoru igara. Virtuene ekonomske aktivnosti računarsih igara odvijaće se u virtualnom svetu, a interes za igre na blokčejnu samo će rasti, procenjuju YGG, nadajući se da će njihova sredstva bezbediti da igrači uskoro moći da žive od toga što igraju igre zasnovane na kripto tehnologijama.

Više o ovoj investiciji…

Interes za NFT raste, pokazuje i Google Search analitika

Izgleda da buka oko NFT-a nije samo halabuka. Popularnost digitalizovane umetnosti, muzike, stripova, igara iskazuje se i po najnovijim podacima koje je objavio Google.

Naime, pretrage vezane za NFT prevazište su interes za LTC, BCH i Ripple-ov XRP, i nastavljaju stabilan rast koji je dostigao vrhunac na samom kraju februara. Naravno, Bitkoin i Ethereum i dalje su u žiži interesovanja i to višestruko, kako pokazuju rezultati. Zanimljivo je da su od početka godine NFT govoto jednako popularne na Google-ovom pretraživaču kao i famozni Dogecoin (DOGE). Zanimljivo je da je po regionima, najveći skok interesovanja za NFT ostvaren u – Aziji.

Ceo detaljan izveštaj je ovde…

DOGE sleće na Mesec

DOGE, kriptovaluta koja je nastala iz šale, a onda postala ozbiljan igrač pošto ju je Ilon Mask (Elon Musk) promovisao po Twitter-u, leti u svemir. Mislim, ne samo po vrednosti i interesovanju, već bukvalno, doslovno, majkemi ide u svemir.

Ubrzano se dovršavaju pripreme za Maskov Starship SN10 kojem je odredište – Mesec. Iako test-lansiranje nije uspelo, gospo’n Ilon nije razočaran, štaviše. Možda u šali – a možda i u zbilji, komentarisao je na Tviteru da bi DOGE mogla biti prva valuta – kripto ili fiat – koju će astronauti poneti sa sobom u svemir. U poslednjih mesec dana vrednost ove valute skočila je više od 60 posto. Eto, dočekaćemo i to, da se memetični šiba-inu nađe na površini našeg meseca!

Evo ga Ilonov (možda) šaljivi tvit!

Ripple najavljuje testiranje privatnog XRP Ledger-a

Ripple, najjači igrač na blokčejn sceni kad su posredi globalna plaćanja, najavila je da će pustiti u rad privatnu verziju javnog open-source XRP Ledger-a. Cilj je da se privuče interesovanje centralnih banaka i obezbedi sigurno, kontrolisano i fleksibilno rešenje za puštanja u promet digitalnih valuta.

Centralne banke u svetu postepeno pokušavaju da razvijaju svoje kripto-valute koje bi bile zasnovane na nacionalnim valutama. Ripple, inače posvećen spajanju raznorodnih platnih sistema, želi da takvim nacionalnim inicijativama ponudi nezavisno upravljanje monetarnim i tehnološkim sredstvima.

Zasnovan na Ripple-ovom XRPL protokolu, privatni ledger bi bio prilagođen izadavanju digitalnih valuta, što bi preko XRP-a omogućilo što nesmetaniji prenos vrednosti, skalirano za potrebe nacionalnih ekonomija. 

Za više detalja o brzinama i skaliranu, pogledajte ovaj link…

Kraljevi na NFT-u

Rok bend, Kings of Leon, planiraju da svoj naredni album, “When You See Yourself” objave kao non-fungible token i to u tri verzije kao deo serijala “NFT Yourself”.

Ako požurite i kupite album u naredne dve nedelje, to je to. Uspeli ste u životu i imate svoj neotuđivi jedan i jedini, trajno zabeležen na blokčejnu, ekskluzivni primerak albuma. Osim privilegije da budete jedan od retkih koji poseduju njihovu umetnost na NFT-u, predviđeno je da svaki od tri tokena ima neku svoju “specijalku”. 

Jedan će biti posebno izdanje albuma, drugi će imati bonus sadržaj u vidu dodatnih audio i vizuelnih sadržaja, a treći, najekskluzivniji, donosi i niz pogodnosti za fanove, kao npr. sedišta u prvom redu za koncerte i mogućnost susreta sa bendom, i to – doživotno! Još malo pa nestalo, navali narode!

Ceo članak, ovde…

Bitfinex napada PayPal

Tek što se slegla prašina oko sudske tužbe oko prevare u slučaju pozajmice od Tether-a, Bitfinex je lansirao onlajn platformu za platni promet, zasnovanu na kriptovalutama, sa namerom da od kompanije PayPal otme deo kolača.

Zamisao je da se prodavcima koji posluju preko mreže obezdbedi beskontaktno plaćanje digitalnim tokenima koje neće biti sputano državnim granicama. Predviđeno u vidu BitfinexPay vidžeta, omogućiće se da sajtovi i virtuelne prodavnice malih trgovaca primaju isplate u bitkoin (BTC), ether (ETH), Lightning Network BTC ili USDT valutama, pravo u novčanik, naravno, Bitfinex-ov. 

PayPal, kao i mnogi giganti sporo se obazire na sve prisutniju stvarnost u kojoj su kriptovalute već sadašnjost, a ne (samo) daleka budućnost, omogućava korisnicima iz USA da kupuju određene kriptovalute, ali za sada (a verovatno ni uskoro) ne omogućava primanje takvih uplata.

Cela analiza ovog poteza nalazi se ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *