Blog

Kripto petak #20: U Evropi nova kripto regulativa, u Njujorku novinarska hajka na rudare

09.07.2021. / Autor: Nemanja Ostojić / Kategorija: Kripto petak

U Kripto Petak izdanju #20, saznajte zašto se u Njujorku novinari bave rudarima, kakve mere regulative u kripto industriji predlaže Evropska Zajednica i još mnogo toga.


Severna Koreja i kriptoratovanje

Ako je sudeći po sadržaju najnovijih filmova i serija, svet kriptovaluta je nova intrigantna tema. Ono što je nekad bio špijunski triler, danas je tehnološko-finansijski akconi. 

Jedan južnokorejski političar koji je istakao svoju kandidaturu za predsedničke izbore oglasio se i objavio da su od 2019. godine do danas hakeri Severne Koreje uspešno blokirali rad korejske bezbedonosne agencije za visokotehnološki kriminal što im je omogućilo da opljačkaju preko tri stotine miliona dolara iz virtuelnih novčanika građana Južne Koreje. 

No, stručnjaci za bezbednost na internetu kažu da su menjačnice nekad bile laka meta, ali da se u poslednjih nekoliko godina bezbednost toliko unapredila da metodi hakera više nisu… pa, mnogo hakerski, već su prešli na “obične” prevare, phishing i druge oblike varki koje im omogućavaju da vlasnici novčanika u zabludi omoguće pristup lopovima. Stručnjaci dodaju da je ova bombastična izjava političara verovatno samo marketing pred kampanju, jer se radi o političaru koji želi da osnaži tajne službe Južne Koreje.

Opširnija vest nalazi se ovde…

Hajka na rudare u državi Njujork

Jezero Seneka ključa! Temperatura vode je kao u turskom kupatilu! Tako zlonamerni novinari pokušavaju da opišu posledice kriptorudarenja u ovoj oblasti na severu savezne države Njujork. Rudarska operacija koristi usluge lokalne elektrane koja jezersku vodu za hlađenje u skladu sa ekološkim propisima, a svoj CO2 otisak uredno nadoknađuju kupovinom dozvola od projekata koji se bave smanjivanjem zagađenja. No, i pored toga što je kripto-firma uplatila nekoliko lepih donacija za školstvo i lokalnu vatrogasnu stanicu, novinari podbunjuju građane protiv rudarenja. 

Strah je ponajpre izazvan činjenicom da je jezero deo vinske ture, eksluzivnog turističkog sadržaja po kome je ceo kraj poznat, te bojazni da bi i preostalih tridesetak elektrana moglo da pruži utočište rudarima koji beže iz Kine.

Detaljniji izveštaj nađite ovde…

Evropska zajednica protiv Ilona Maska i malih kripto-preduzetnika

Evropska zajednica (EC) predložila je nacrt nove regulative za tržišta kriptovaluta na svojoj teritoriji. Dokument čiji je sadržaj prvi put procureo u javnost prošlog septembra ima za cilj da reguliše kriptosredstva, a posebno stablecoin-e. 

Svaki kripto-projkeat moraće da priloži white paper regulatornoj komisiji koja ne izdaje dozvole i zabrane, ali svakako određuje niz birokratskih prepreka da se pokreću manje firme i nezavisni projekti. Istovremeno, klauzula kojoj je prišiven nadimak “Ilon Mask” uvodi strogu – čak krivičnu – odgovornost za influensere koji budu koristili svoj uticaj da poskupe ili pojeftine kriptovalute. Još jedna od kontroverznih odredaba regulative pokušaće da spreči sticanje dominantne pozicije na tržištu, što je zanimljivo jer u drugim privrednim oblastima, zakoni sprečavaju zloupotrebu, ali ne i sticanje dominantne pozicije. Nova regulativa izrazito je oštra prema tether (USDT) i USD Coin (USDC), te drugim fiat-pegged novčićima, držeći ih za “udar na monetarne institucije” i “ugrožavanje finansijske autonomnosti”. 

Eksperti kažu da je ovaj skup zakona najverovatnije u planu da bi se zaštitile evropske bankarske institucije, ali i olakšalo poreznicima država-članica da prate tokove novca u smislu profita iz kripto-poduhvata.

Evo šta kažu sa univerziteta Stanfod o ovome…

Manga-serijal “Golgo 13” odlazi na NFT

Ako vam je draga serija igara Hitman, onda verovatno znate šta je Golgo 13. Za one ozbiljnije čitaoce, posredi je serijal japanskih stripova (manga) koji traje još od 1968. godine i predstavlja najstariji i najprofitabilniji takav serijal na svetu. 

Novo poglavlje u priči o tajanstvenom asasinu posvećeno je kriptovalutama. Kao što rekoh, one postaju sve zanimljivija tema za trilere. Naravno, ovaj strip nije usamljen u pogledu odabira tematike, ali ono što je za nas zanimljivije jeste činjenica da će u promet biti pušteni i kolekcionarski NFT kako bi se čitaoci što bolje povezali sa ovim zabavnim sadržajem. Tokeni će biti vezani za neobjavljene skice, portere likova, te ovekovečene najzabavnije scene, te drudge kolekcionarske sitnice.

Šta još sve od manga-stripova prelazi na NFT, otkrijte ovde…

Kripto-plata protiv inflacije

Argentina je već nekoliko decenija u krizi. Argentinski pezos gubi pola vrednosti svake godine. Član kongresa, Hoze Luis Ramon predlaže zakon kojim bi se omogućilo poslodavcima da zaposlene plaćaju u – kriptovalutama.

Stoga je pokrenuta inicijativa koja bi najpre ozvaničila kriptovalute i kriptosredstva po argentinskim zakonima. Mere protiv inflacije su već na snazi, između ostalih i pokušaj zaštite sredstava koja stižu od izvoza putem podrške centralne banke koja omogućava da se određene hartije od vrednosti kupuju po povoljnom kursu za argentinski pezos i prodaju u inostranstvu za dolare.

Putem zvaničnih kanala, stanovnici mogu da kupe tek $200 dolara kako bi spasili svoje zarade od devalviranja. No, to je nateralo mnoge Argentince da se okrenu kriptovalutama. Najpopularniji novčić je DAI, što je i inspirisalo Hozea Ramona da predloži izmenu zakona i omogući se radnici plaćaju u kriptovalutama – kad već preduzetnici, a posebno izvoznici primaju zaradu iz inostranstva u raznim kripto-novčićima. 

Više o ovoj hrabroj inicijativi, izveštava Coindesk…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *