Blog

Kripto petak #24: Bitkoin pometnje – Amerikanci daju sendviče za Bitkoin, Rusi pokušavaju da ga kontrolišu, Salvador ponovo na udaru

06.08.2021. / Autor: Nemanja Ostojić / Kategorija: Kripto petak

U ovonedeljnom izdanju kripto petka, saznajte koji američki lanac brze hrane počinje sa prihvatanjem Bitkoina kao sredstvo plaćanja, zašto je El Salvador opet trn u oku mejnstrim finansijskim organizacijama, kako Rusi ponovo vrše pritisak na kripto i još mnogo toga!


kripto petak 24

Sendviči za bitkoine

Ne, nije posredi nova tehnologija koja donosi sendviče na blokčejn, mada moram da priznam da nije loša zamisao. Tako bar ne bi bilo dileme ko (ni)je pojeo moj sendvič iz zajedničkog frižidera. No, da ne zbunjujem dalje, posredi je vest o tome da je lanac brze hrane, Quiznos, a pogađate – prodaju one debele američke sendviče krcate slanim, hrskavim i masnim đakonijama – u saradnji sa poznatim holdingom Bakkt, počeo da prodaje svoju slasnu robu za – bitkoine.

Vlasnici aplikacije Bakkt App, moći će na određenim pilot-lokacijama da probaju da zamene svoje satošije za ukusne sendviče. Štaviše, ko skine aplikaciju, kupi bitkoine i pazari sendvič dobija i nagradu u vrednosti od $15. To mu otprilike dođe kao da je prvi sendvič na račun kuće. 

A sad bez šale, ovaj potez može značiti mnogo za usvajanje kriptovaluta u industriji brze hrane. Ne samo zbog nove opcije plaćanja, već i zbog toga što se time otvara mogućnost za fleksibilnije interakcije sa mušterijama.

Ovu sočnu vest preneo je BusinessWire…

El Salvador na udaru dušmana

Ako niste čuli za Moody’s posredi je korporacija koja se bavi rangiranjem širokog spektra pojava, organizacija, rizika, kreditnih sposobnosti i uopšte koječime što je važno za finansije. Elem, sad kad je država Salvador već neopozivo na putu uvođenja BTC kao zvanične valute, počinju i sve ozbiljniji napadi svetskog finansijskog establišmenta. 

Osim zategnutosti u pregovorima sa Sjedinjenim Državama i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), sad se u Salvadorov slučaj umešao i Moody. Procenjujući, u suštini, da je država koja se oslanja na kriptovalutu kao osnovu makroekonomije u najmanju ruku neozbiljna, odlučili su da državi Salvador spuste rejting sa B3 na Caa1. Odluku zasnivaju i na proceni MMF-a da je ova država sve nesposobnija da upravlja zemljom.

Opširnije o ovom potezu korporacije Moody’s pročitajte ovde…

Poljska vlada vrši pritisak na ministarstvo finansija u vezi zakona za kripto-menjačnice

Zanimljivo. Vlade se izgleda planetarno dele na one koje žele da pritegnu sektor kriptovaluta i one koje zahtevaju bolju i relaksiraniju pravnu regulativu. U Poljskoj se dogodio zanimljiv slučaj da je grupa zakonodavaca skrenula pažnju ministarstvu finansija da što pre omogući poljskim kripto-kompanijama da regulišu depozite kod banaka.

Naime, sve je više kripto-menjačnica i drugih kripto-startapa u Poljskoj koje mogu da se upišu u privredni registar. Čak je otvoren i poseban registar za kripto-industriju, no zbog zastarelih bankarskih zakona može se dogoditi da firma iz ove naše oblasti interesovanja nije u mogućnosti da otvori račun u banci, čime se de facto sprečava njihov rad u ovoj državi.

Naravno, peticiju predvodi grupa opozicionara levice, drugog najvećeg skupštinskog kluba opozicije. Zahtev za sada ne donosi predloge i izmene postojećih zakona, ali zahteva od Ministarstva da se izjasni o daljim koracima.

Vest prenosi CryptoNews…

U međuvremenu, u Rusiji…

Kao što rekoh, nisu sve države naklonjene kriptovalutama. Ruska agencija za monitoring finansija i borbu protiv finansijskog kriminala, te pranja novca – Rosfinmonitoring – odabrala je saradnika koji će za oko $200,000 napraviti softver koji će da prati tokove bitkoina. Sistem koji je, naravno, predviđen da prati tokove novca i otkriva potencijalne kriminalne radnje vezane za kriptovalute, istovremeno će biti upotrebljen za profilisanje korisnika.

Ovim se, naravno, gubi smisao anonimnosti korisnika kripto-tehnologija. Ovo im nije prvi pokušaj. Još 2018. godine prvi put su naručili ovakav softver, ali nije jasno šta se sa njim dogodilo, te zašto je na novom tenderu odabrano i novo rešenje.

Detaljnije na Yahoo!Finance…

Tresi – Messi!

Ko je pomislio da je NFT svet zamro, zaspao ili otišao na odmore, grdno se prevario. Najnovija vest odnosi se na fudbalera Lionela Mesija koji je ovekovečen na NFT-zbirci pod lucidnim naslovom “The Messiverse”.

Autor zbirke je Australijanac Bosslogic, poznat kao tvorac NFT zbirki za Marvel i Disney. Inače, ovo nije Mesijev prvi rodeo. Naime, Ethernity Chain, platforma na kojoj će se naći “The Messiverse”, već je prošlog meseca pustio jednu manju zbirku u čast pobede Argentine nad Brazilom u takmičenju “Copa America”. Ethernity Chain je putešestvije kroz sportski NFT počeo u maju, zbirkom posvećenom Peleu.

Ko hoće da kupi “The Messiverse” ili deo kolekcije, moći će to da uradi već krajem avgusta, na pomenutoj platformi Ethernity Chain.

Blockzeit prenosi opširniju vest…

 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *