Blog

Kripto petak #27: Marvel stripovi u NFT izdanju, kripto tržište raste i do 5 milijardi

27.08.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Koliko će kripto da raste u ovoj deceniji? Kakva iznenađenja čekaju Marvelove kolekcionare u NFT svetu? Pročitajte današnje izdanje Kripto petka i saznajte poslednje vesti iz kripto industrije!


kripto petak 27

Kraken se otvorio i podržao Ethereum Foundation

Pa jeste, hteo sam da počnem ovu vest sa – RELEASE THE KRAKEN, ali realno, Kraken se nije oslobodio, ali se jeste otvorio za četvrt miliona dolara podrške razvoju Ethereuma.

Za neupućene, Kraken je crypto-banka i menjačnica koja postoji od 2011. godine i omogućava trgovanje jednom od 72 valute korisnicima iz preko 170 zemalja. Kao jedna od prvih velikih menjačnica koja je na spisak valuta dodala ETH, zaključili su da je njihova odgovornost i dužnost da podrže inovatore koji stvaraju novu generaciju Ethereuma, koji je oslonac celog ekosistema od koga Kraken ima koristi.

Oko 250.000 američkih dolara biće razdeljeno razvojnim timovima koji unapređuju Ethereum, a čiji rad neposredno održava i pokreće oko 80 posto ove mreže. Ovo nije prvi put da Kraken podržava Ethereum. Prošlog decembra donirali su 150.000 dolara za infrastrukturne projekte.

Zvaničnu izjavu možete pročitati ovde…

 

Trideset dolara za gospodina (ili gospođu) koji koristi BTC!

Bliži se, bliži, 7. Septembar! Dan kada će ponosni građani slobodnog El Salvadora moći da pohrle u pripremljenih 200 ATM-ova i 50 kioska kako bi koristili novu zvaničnu valutu ove države – bitcoin!

Naravno, osim što je objavio da je sve spremno, predsednik Bukele je podsetio da niko nije obavezan da pređe na BTC, ali je isto tako priredio nagradno iznenađenje za sve one koji u odsudnom času sedmog septembra otvore digitalni novčanik i preuzmu aplikaciju. Naime, izgleda da je stimulativna mera od 30 (nečega, evro, usd) ušla u globalnu primenu. Tako će hrabri Salvadorci koji se otisnu u bitcoin vode dobiti 30 dolara od svoje vlade, da ih potroše u zdravlju.

Dakle, 30$ za gospodina/đu! Ovde je tvit predsednika lično…

 

Marvel stripovi u NFT izdanju na VeVe

NFT svet ne miruje. Marvel je otišao korak dalje, pa umesto pojedinačnih tokenizovanih uspomena i suvenira, na platformi za NFT – VeVe, pustio je u prodaju čitave zbirke stripova. Dakle za svega sedam dolara, možete ne samo da posedujete tokenizovani strip, već i da ih čitate iz VeVe-ove aplikacije. Dodatno uzbuđenje za sve virtuelne kolekcionare čini to što je svaki strip pušten u prodaju sa različitim koricama. Tako svakom kupovinom, kolekcionar može dobiti obične, vintidž ili jednu od tri nivoa veoma retkih korica. Trenutno su u prometu stripovi iz zbirke Marvel Comics #1, Journey into Mystery #85 i Fantastic Four #1. 

Osim što mogu da ih čitaju, korisnici mogu da koriste VeVe da svoje zbirke prodaju, menjaju, dopunjuju novim izdanjima, te ih izlažu, jer ako ne možeš da se hvališeš, šta će ti zbirka!

Marvelovo obaveštenje možete pronaći ovde…

 

Ministarstvo digitalnih transformacija Ukrajine zalaže se za oprezno uvođenje CBDC valute

Mihail Fedorov, podpredsednik Ukrajine i čelnik Ministarstva za digitalne transformacije (fantastična titula, ako mene pitate), otkrio je o čemu razmišlja njegovo ministarstvo, a na temu uvođenja digitalne valute centralne banke (CBDC). U intervjuu koji je dao za ukrajinski portal TSN, ministar Fedorov je najavio da je neophodno najpre testirati ceo sistem za CBDC, pozivajući na prioritet da test bude zatvoren, kontrolisan protiv zloupotreba i sproveden na projektu manjeg obima. 

Na primer, umesto predložene primene CBDC valute za socijalna davanja, Ministarstvo želi da sprovede isplate plata državnim činovicima u digitalnom formatu. Dakle, platforma je pripremljena, spremna sa test, što svakako predstavlja još jedan važan korak u globalnoj primeni CBDC.

Intervju sa Mihailom Fedorovim možete naći ovde (oprez,  na ukrajinskom je!)…

 

Allied Market Research predviđa rast vrednosti tržišta kriptovaluta na bar 5 milijardi dolara do 2030

Allied Market Research, kompanija koja se bavi raznim vrstama istraživanja tržišta, sprovela je studiju o tržištu kriptovaluta. Obuhvaćena je ponuda kriptovaluta, rudarenje, procesuiranje transakcija, kao i druge oblasti primene. Izveštaj procenjuje da je ukupna vrednost kripto-tržišta u globalu negde oko milijardu i po dolara u ovom trenutku.

No, analizirajući mnoge faktore, od uticaja pandemije COVID-19, preko stanja kripto-rudarenja, te sve veću primenu u mnogim granama privrede, studija zaključuje da bi vrednost tržišta kriptotehnologija, konkretno kriptovaluta, mogla da izbije na bar pet milijardi dolara u sledećih deset godina.

Ceo izveštaj nalazi se ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *