Blog

Kripto petak #30: Sportski-kripto pozdrav, digitalizacija nacionalnih valuta, novosti sa terena u El Salvadoru

17.09.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom broju Kripto petka pročitajte kakva se to partnerstva sklapaju između sportske i kripto industrije, kakva će biti bliska budućnost novca koji poznajemo trenutno i sa terena u El Salvadoru iz prakse saznajte kako izgleda uvođenje Bitcoin-a kao zakonskog sredstva plaćanja.

Pari Sen-Žermen skopio partnerstvo sa firmom Crypto.com

I za kraj još jedna sportsko-kripto vest. Fudbalski klub, Pari Sen-Žermen obznanio je sklapanje višegodišnje saradnje sa firmom Crypto.com u nameri da kompanija postane glavni i zvanični partner za sva pitanja u vezi sa kriptovalutama. 

Naravno, između ostalog, ova saradnja je usmerena na objavljivanje NFT kolekcionarskih proizvoda vezanih za sportska dostignuća ovog kluba. Fanovi će moći da pribave, te trguju NFT-ovima, na platformi Crypto.com-a, a pominje se i dogovor o sponzorstvu u knjihovom tokenu CRO. 

Obaveštenje možete pročitati na blogu kompanije Crypto.com…

 

Laos izbegava kripto-haos

Nakon obaveštenja koje je došlo iz kancelarije premiera Laosa, šest kripto-kompanija je ovlašteno da trguje i rudari kriptovalute. Premda relevantno zakonodavstvo još nije dalo svoju konačnu reč o pojedinostima regulative, firme će moći da počnu sa radom, a pretpostavlja se da će u saradnji sa vlastima pomoći da se dođe do pravne pokrivenosti njihovih aktivnosti.

Šest odabranih su Wap Data Technology Laos, Phongsubthavy Road & Bridge Construction Co., Sisaket Construction Company Limited, Boupha Road-Bridge Design Survey Co. Ltd, Joint Development Bank i Phousy Group. Citirao sam ih stoga što je posredi zanimljiva družina. Ne da nisam znao da u Laosu ima firmi posvećenih kriptovalutama, već me je iznenadilo prisustvo građevinaca. Valjda imaju kapitala da porinu projekte i zaplove na moru kripto-tehnologija.

Naravno ovo nisu jedine firme koje posluju u ovoj oblasti u državi Laos, ali jestu prvih šest ovlaštenih, tako da se manji igrači nadaju da će regulativa zaštititi i njih. 

Vest prenosi Laotian Times…

 

Sport i kripto još jedan korak bliže potezom vlasnika Njujork Metsa

Stiv Koen, milijarder i vlasnik Njujork Metsa otvorio je novu seriju A finansiranja za kompaniju RECUR. Ova runda procenjena je na 333 miliona dolara, a gospodin Koen se pridružio putem investicionog fonda Digital koji je i osnovao. Paketom investiranja došao je i u bord direktora RECUR-a. 

Firma se trenutno bavi licenciranjem brendova i kompanija što im omogućava da prave NFT proizvode, a koji kolekconari i fanovi sporta mogu dalje da kupuju i prodaju na RECUR-ovoj, ali i drugim platformama. Fokus im je trenutno na univerzitetskim klubovima (college sports). Trenutno je posredi vrlo nedefinisano i donekle neregulisano tržište, pa se često ni ne zna ko ima prava nad, na primer, snimcima utakmica. 

No, RECUR ne namerava samo da se bavi sportom, najavili su ekspanziju na filmsku, te drudge industrije popularne zabave, te muziku i dizajn. Zanimljivo je da insistiraju na razumnim (čitaj, niskim) cenama NFT proizvoda kako bi došli do šire javnosti, ali i izašli u susret svojoj – uglavnom studentskoj – publici.

Više o ovome na Forbs-ovom sajtu…

 

Bukele pegla bagove i donosi poreske olakšice na kripto-profit

Kakve bi ovo bile vesti da nema izveštaja iz El Salvadora?! Tek, lansiranje državnog e-novčanika Chivo, te usvajanje BTC-a kao zvanične valute prošlo je sa, donekle očekivanim, tehničkim poteškoćama.

Predsednik Salvadora, Najib Bukele, objavio je na Tviteru da je 95% bagova otklonjeno, te da će preostali biti ispeglani u narednim danima. No, podseća da svih 200 ATM stanica (te dodatnih 50 postavljenih u Sjedinjenim Državama) rade bez problema. 

Osim popravljanja grešaka u kodu, Bukele je najavio i ukidanje poreza na profite od bitkoina za kompanije koje otovore poslovanje u Salvadoru, naravno, u pokušaju da privuče investitore. Salvador bi uskoro mogao biti raj za kripto-kompanije. Videćemo!

Naravno, izveštaji sa terena i dalje govore o tome da tek 8% stanovništva koristi e-novčanik, te da su bagovi koji su se pojavili više nego neugodni. Bitka za BTC se nastavlja…

Detaljnije na portalu CryptoNews…

 

‘Ajmo to malo brže sa CBDC-om, poručuje Eurofi Financial Forum iz Ljubljane

Beona Kor, načelnik sektora za inovacije Banke za Međunarodni Kliring (BIS), na skupu Eurofi Financial Forum u Ljubljani, poručio je centralnim bankama Evrope – da se malo ubrzaju.

Benoa je podsetio uvaženi skup da je pandemija promenila potrebe poslovanja i ubrzala prelazak na digitalno bankarstvo. Pohvalio je postojanje centralnih banaka koje bi trebalo da donose stabilnost, likvidnost i integritet u tokove novca, ali i podsetio ih da je 21. vek i da je (krajnje) vreme za digitalne valute.

Kriptovalute i stablecoins su već odavno tu, pa je vreme da se zasuku rukavi i poradi na ubrzanoj pripremi digitalnih valuta, na dizajnu procesa i njihovom usvajanju. 

Transkript celog obraćanja možete naći ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *