Blog

Kripto petak #33: Windows 11 NFT, Premijera Dogecoin-a, NFT prevaranti i rudarenjem kriptovaluta protiv kokaina

08.10.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Skuvajte kafu, zavalite se, kupite malo Bitcoin-a i prelistajte najnovije vesti iz kripto sveta. U novom izdanju Kripto petka saznajte koji su novi igrači na NFT tržištu, čega treba da se pazimo, novu upotrebu Dogecoin-a i kakve planove Kolumbija ima za rudarenje.

Microsoft lansira NFT uz Windows 11

Microsoft je lansirao Windows 11. Kao što i priliči gigantu, slavi se u velikom stilu. Delio se plavi sladoled sa “ukusom” Win 11. Burž Kalifa i Spejs Nidl u Sijetlu plaveli su se kompanijskim bojama, a njujorški Tajms Skver osvetljen je prigodnom reklamom. Naravno, događa se i koncert. I to ne bilo kakav, već “6D iskustvo”, šta god to bilo. Pa, kako onda da izostane i NFT?!

Šta (li) radi taj njihov token? Za sad se zna vrlo malo. Osim što na sajtu piše da je posredi “jedinstveni kriptografski token koji živi u vašem digitalnom novčaniku i otključava vredne nagrade i iskustva”. E, da, ona šest-de zezalica je zapravo onlajn strimovani koncert sniman sa više kamera, pa kao eto. Imaš tri-de koncert koji gledaš u dva-de, ali mož’ da biraš odakle ga gledaš. Elem, ostanite uz naš program, živi bili pa videli koja su to “vredna iskustva i nagrade” koje obećava Microsoft.

Detaljnije na portalu PC Gamer…

 

Uteče majmun!

Znate za najslavniji majmunarijum na NFT nebu, Bored Apes Yacht Club. E, prateći ideju luckastih primata, jedan drugi umetnik, iza pseudonima Evil Ape, objavio je zbirku od deset hiljada sličica “majmuna zatočenih u zemlji bezakonja”, pod naslovom Evolved Apes. Narativ je bio važan, jer samo najjači majmuni opstaju, što je bio uvod za računarsku igru, tabadžijskog tipa. Osim što su se evoluirani majmunčići prodavali na platformi OpenSea, projekat je privukao pažnju brojnih investitora koji su se uzdali u kripto-igricu u kojoj bi se vlasnici NFT-a tukli u stilu Street Fighter-a.

Avaj, majmunarije su počele, pa je izgleda glavni šimpanza, gospodin Evil Ape lično utekao. Iščezao. Nestao. Obrisan mu Twitter (kao, je l’ te, krunski dokaz da ga više nema). Ni po jada što umetnik nije prisutan, već nedostaju sredstva, tričavih 798 ETH (trenutna vrednost oko 2.7 miliona dolara).

Više o majmunskom potezu, na portalu Vice…

 

DOGE ide u bioskop

Sjajna vest za ljubitelje dogecoin-a (DOGE) koji su istovremeno i ljubitelji filma. Naime, kako tvituje direktor firme AMC Theatres, Adam Aron, ovaj lanac bioskopa odlučio je da prima plaćanja u kriptovaluti. Dogecoin-om je moguće kupiti digitalne vaučere (do vrednosti od 200 dolara dnevno). Prodaja se obavlja putem BitPay novčanika, a koliko vidim ponuda važi samo za građane Sjedinenjih Država.

Zanimljivo je to da AMC prihvata bitcoin cash (BCH), ethereum i litecoin za kupovinu bioskopskih karata, ali dogecoin za sada prihvata samo za kupovinu vaučera. Još zabavnije u vezi ove vesti jeste to što je zamisao potekla od ljubitelja psećeg mima. Saletali su Arona i slali mu pisma (tj. tvitove) podrške, pa je direktor naposletku odlučio da usliši glas naroda.

Detaljnije na portalu Decrypt.co … 

 

Kriptorudarenjem protiv kokaina

Južna Amerika je trenutno uzavrela od državnih projekata zasnovanih na kriptotehnologijama. Verovatno sam vam već probio uši pričom o El Salvadoru, njihovom borbom da uvedu bitcoin kao sredstvo plaćanja, te stremljenjem da geotermalnu energiju vulkana upotrebe za kriptorudarenje. 

No, Salvador nije jedina država latinske Amerike koje se uzda u nove tehnologije. U Brazilu se sprema zakonska regulativa za kriptomenjačnice. Premda se nacrt zakona čini kao pokušaj centralne banke Brazila da uguši osnovne principe decentralizacije kriptovaluta, predlagači ističu da im je želja da kripto u Brazilu dobije pravnu zaštitu kako bi se moglo napredovati ka stvarnosti u kojoj se digitalni novac koristi uporedo sa fiat-valutom, a posebno budućnost za kriptovalute vide u sektoru nekretnina.

Urugvajska banka radi na sličnoj regulativi za kriptovalute, zajedno sa zakonodavstvom te zemlje. Izgleda da, kao i u Brazilu, nije posredi otpor spram kriptotehnologije kao takve, već se radi o pokušaju da se smanje malverzacije, prevare i donese pravna sigurnost na tržište na kome je mnogo siromašnih i/ili očajnih potrošača, ali i mnogo onih koji su spremni da ih opelješe i za poslednji pezos.

U međuvremenu Kolumbija vidi izlaz iz kokainskog pakla u – kriptorudarenju. Podržavajući salvadorski “volcanode”, istaknuti političar iz Kolumbije, Gustavo Fransisko Petro tvrdi da moćni vodopadi i izdašne reke pacifičke obale mogu da ponude obilje energije, da privuku kriptorudare i time konačno obore lukrativnost kokainskog biznisa.

Detaljnije prenosi portal CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *