Blog

Kripto petak #41: Plaćanje kriptovalutama u Hrvatskoj, rast El Salvadora na leđima Bitcoina, engleska Premier liga razmatra NFT mogućnosti

03.12.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte uz koje pivo možete dobiti jedinstven NFT, gde ćete moći da plaćate kriptovalutama u hrvatskoj, šta El Salvador planira, a šta je ostvario zahvaljujući Bitcoin-u i šta čelnici engleske Premier lige misle o NFT trendu.

Hrvatski Konzum od sada konzumira kriptonovčiće

Lanac supermarketa Konzum, koji kod nas operiše pod nazivom Idea usvojio je kriptonovčiće kao sredstvo plaćanja. Od danas, prilikom online kupovine namirnica potrošači će moći da plate sledećim valutama: Bitkoin (BTC), Ether (ETH), bitkoin keš (BCH), EOS, DAL, Ripple (XRP), Stellar Lumen (XLM), Tether (USDT), te USDC.

„Uvođenje plaćanja kriptovalutama još je jedan pokazatelj da Konzum neprestano prati svjetske trendove, uvodi inovacije i postavlja standard u maloprodajnom sektoru. Kao najveći trgovački lanac u Hrvatskoj koji je u svojoj povijesti dugoj gotovo 65 godina neprekidno lider na domaćem tržištu i po poslovnim rezultatima i po tehnološkim dostignućima, ponosni smo što smo predvodnici u još jednom području koje se rapidno razvija i diktira budućnost. Nastavljamo i dalje ulagati u razvoj inovacija i tehnologija kako bismo i dalje ostali prvi izbor našim kupcima te kao trgovački lanac nove generacije pružali premium iskustvo kupnje“, izjavio je Uroš Kalinić, član uprave Konzuma za finansije i IT.

Plaćanje je omogućeno zahvaljujući saradnji sa hrvatskom kriptokompanijom Electrocoin, kroz sistem plaćanja PayCek (he-he, bonus lajk za igru rečima). Kako Konzum na kraju obaveštenja navodi, u planu je da se omogući plaćanje kriptovalutama i u njihovim prodavnicama širom Hrvatske.

Sa kompanijskog sajta…

 

Drvlje i kamenje na El Salvador zbog uvođenja kriptovalute kao sredstva plaćanja

Čini se da je El Salvador kao prva država sa bitkoinom kao sredstvom plaćanja izašao iz fokusa. Tresla se gora, rodio se miš? Ili ipak ne. Napadi na Bukeleov plan ne jenjavaju. Ovog puta oglasila se londonska kompanija EMFI Group koja procenjuje da će odluka da pređu na bitkoin proizvesti budžetski deficit od gotovo dve milijarde dolara za El Salvador. Zanimljivo je da ne predviđaju ekonomski krah, primećujući da je oporavak Salvadora izvesnost. Ipak, zlosutno tvrde da spoljnji dug, te deficit trajati još dugo.

Ni američki analitičari nisu ostali postrani. Santander se preko svoje firme Armherst Pierpoint, tačnije preko glasila ove kompanije osvrnula na nedoslednosti i propuste ekonomske politike predsednika Bukelea, a posebno u pogledu njihove odluke koja se tiče hartija od vrednosti. Svi se slažu da je 1% srednjih i malih preduzeća koje koriste bitkoin premalo za ozbiljniji oporavak ekonomije koja i dalje koristi američki dolar kao primarnu valutu. 

Premda se “Bitkoin siti” još nije dogodio, vlada El Salvadora je do sada od priliva vezanih za bitkoin, otvorila dvadeset novih škola…

Više na portalu ElSalvador.com…

 

Premier liga oprezno opipava potencijal za usvajanje NFT-projekata

Engleska Premier liga je jedna od najbogatijih sportskih organizacija na svetu, sa prihodom od TV prava koji se meri milijardama evra. Osim toga je i jedna od najgledanijih. Stoga ne čudi to što su kompanije koje se bave NFT-om zainteresovane za partnerstvo. No, sama liga se, za sada, ponaša prilično oprezno. Uprkos glasinama da su u pregovorima sa platformom Sorare, za sada Premier liga zvanično ne traži partnere u kripto-svetu.

Ipak, primećeno je da se liga raspituje o povezanosti svojih članica i kriptokompanija. Jedan od većih igrača koji je već uplovio u kripto-vode jeste i Mančester Siti. Kao što je i pretpostaviti za jednu veliku tradicionalnu organizaciju, govorka se da je unutar uprave Premier lige mnogo otpora spram kriptotehnologija, te se ne očekuje konkretniji dogovor sa bilo kojom NFT-platformom. Svejedno, pustili su pipke, ispituju iskustva klubova, što je za adopciju kriptotehnologija, veoma dobar znak.

Izvor vesti je The Times, ali pošto je iza paywall-a, evo ga link ka vesti na portalu NotebookCheck…

 

Želite li NFT uz to pivo?

Bad. Badvajzer. Znate ono, ful američko pivo. E, pa odlučili su da se pridruže NFT ludnici svojom zbirkom. Naslov je vrlo pompezan; “Budverse Cans: Heritage Edition” i odnosi se na proslavu godine 1936. kada je otpočela prodaja piva u konzervama. Shodno tome, zbirka fotografija, reklama i drugih kurioziteta kao što su nacrti dizajna konzervi, biće objavljena uskoro. Nagoveštava se i niz drugih pogodnosti za kolekcionare, ali za sad samo jedan tizer trejler sa tvitera.

Budweiser tvituje…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *