Blog

Kripto petak #46: Veliki korak za DeFi platforme, podrška gradonačelnika Majamija kriptu, trke dronova i kriptovalute i zamrzavanje Tether računa

07.01.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

Prvi Kripto petak u 2022. godini donosi nam priče o posebnom ogranku Aave mreže i doprinosu Fireblock platforme proboju DeFi u mejnstrim, zabrani oglasa kompanije Crypto.com, borbi gradonačelnika Majamija za popularizaciju kriptotehnologija, novitetima iz e-sporta, kao i zabrani dve milionske Tether adrese.

Aave dobija Arc

Kao što znate, Aave je popularna DeFi platforma. Bavi se uglavnom pozajmicama, kamatama i sličnim procedurama. Jula prošle godine najavili su Aave Arc, poseban ogranak mreže zasnovan na dozvolama za pristup (permissioned blockchain). Posredi je vrsta mreže na kojoj je moguće drugačije urediti pristup čvorišta. Ovo je važno jer Arc mreža ima drugačiju vrstu bezbednosti i kontrole koja prija institucijama. 

Fireblock, platforma za institucionalni kliring digitalne imovine, dovela je 30 svojih klijenata na Aave Arc mrežu. Ovim potezom se mnoge banke, te investicione firme služe Aave protokolom, ali uz sve zakonske regulative, a posebno one koje se odnose na podatke klijenata (KYC protokoli), što je veliki korak za ulazak DeFi platforme u mejnstrim.

Više o tome piše portal TheBlockCrypto…

Dve zabrane za reklame firme Crypto.com

Britanska agencija za očuvanje standarda u reklamiranju, Advertising Standards Authority (ASA) donela je odluku da ukine dve reklame kompanije Crypto.com. Prva reklama pojavila se u aplikaciji Daily Mail-a, s tekstom “Kupite Bitkoin kreditnom karticom” a druga u aplikaciji Love Balls (!) obećavajući 3.5% godišnje (s tim što tekst reklame nudi čak 8.5% godišnje). 

Pritužba regulatora je na to da obe reklame ne ukazuju dovoljno jasno na rizik investiranja, dovode neiskusne korisnike u zabludu i koriste se njihovim neznanjem na prevarantski način, te obećavaju nedovoljno obrazloženu kamatu.

Ceo tekst odluke možete videti ovde…

Gradonačelnik Majamija u krstaškom pohodu za kripto-gradove

Frensis Suarez, gradonačelnik Majamija proglašen je za predsednika skupštine gradonačelnika SAD (Conference of Mayors). Frensisa pamtimo po prijateljskoj trci sa Njujorkom za kripto-prestonicu Amerike.

Prilikom inauguracije, Suarez je osim borbe protiv siromaštva i rešavanja problema beskućnika, zagovarao inovacije i urgirao da se još više gradova pridruži kripto-regulativi. Istakao je da ako gradovi prigrle kriptotehnologije, to će doneti prosperitet svima, a zanimljivo je i to da je svoje ideje primerovao Kinom koja se okomila protiv kriptorudara i drugih kriptotehnologija. 

Opširnije prenosi Majami Herald…

Deco, volite li brzu vožnju?

Sklopljeno je zanimljivo partnerstvo između profesionalne lige za trkanje dronovima, Drone Racing League (DRL) i kripto-gejming kompanije Playgrounds Labs. Super zabavne trke dronova će, naime, postati i e-sport. Planira se pay-to-earn platforma na mreži Algorand (ALGO), gde će se igrači trkati u virtuelnom svetu (metaverse), te od takmičenja zarađivati kriptovalute i NFT. 

DRL-u nije stran model poslovanja u kome novčano nagrađuju takmičare, a sport koji pokreće najmodernija tehnologija, definitivno je kompatibilan sa inovativnošću igara na blokčejnu. 

Evo šta kažu pregaoci dronovske lige…

Freeze! Predaj nam sav svoj Tether!

Nije se baš ovako dogodilo, ali pukla je vest da je vlasnik jednog od najpopularnijih kripto-novčića Tether zamrznuo dve adrese sa oko milion dolara u USDT-u. Za one sa jeftinijim ulaznicama, Tether je firma koja upravlja stablecoin valutom USDT koja je, i pored svih skandala i mogućih malverzacija, najstabilnija i najtraženija valuta te vrste na mnogim mrežama. USDT se posmatra kao jedna vrsta ulaznice u svet kriptovaluta, a često se kupovina ili zamena drugih kriptovaluta obavlja upravo preko USDT-a. 

Zvanično, adrese novčanika su zamrznute jer “niko ne bi trebalo da ima toliko para na računu”, što zvuči kao nekakva PR egzibicija kompanije Tether koja možda želi da dokaže da su u stanju da u potpunosti kontrolišu tokove svoje valute. Jer ako malo razmislite, ako mogu da zamrznu ove račune i sarađuju sa vlastima dok se ne razjasni ko su ti korisnici i odakle im tol’ke pare, mogu i da vam vrate USDT ako ste žrtva hakera. Ako se ispostavi da su korisnici kakvi kriminalci, može se lako ući u trag i žrtvama, te im se šteta nadoknaditi. 

Evo šta o tome kaže CryptoPolitan…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *