Blog

Kripto petak #51: JP Morgan predviđa cenu Bitcoina na 150.000$, Rusija prihvata kriptovalute, popularni NFT tokeni u video igricama i nove metode Googla u zaštiti od hakera

11.02.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte na koji način se Google bori protiv hakera i garantuje siguran cloud servis, kakve sve vrste NFT-jeva postoje, koja je konačna odluka rusije po pitanju kriptovaluta i šta finansijska grupacija JP Morgan predviđa za Bitcoin.

Još neko kopa!

Sve je u oblacima danas, zar ne? Cloud computing je sve važniji, a sve više firmi i pojedinaca koristi virtuelne mašine (VM). U stara dobra vremena, zlonamerni hakeri bi vam naprosto zarazili računar virusom “just for the lulz, jer su tako u mogućnosti. Posle su došli virusi koji pokušavaju da se ponašaju kao otmičari. Ali eto, sad je sve u oblaku, pa i virusi. Najčešći oblik napada su pokušaji zlonamernih kriptorudara da kopaju pomoću vaše virtualne mašine. Čak 86% napada na VM su upravo ove vrste.

Zato je dobra vest da se Gugl pozabavio ovom pretnjom. Njihov servis, Google Cloud sada nudi kao dodatnu uslugu zaštitu od ovih napada koje je srazmerno lako sprečiti, ali teško otkriti sve dok ne dođe račun. Novi sistem je u stanju da pregleda upotrebu infrastrukture i precizno ulovi zloćudne rudare. 

Tehničke detalje naći ćete na Guglovom blogu… 

 

Kad NFT nisu samo majmunske sličice

NFT dele javnost, na one koji ih se groze i one koji ih obožavaju. I da, pomama za majmunskim sličicama ne jenjava, naprotiv širi se na raznorazne industrije. Trenutno su NFT u pohodu na industriju igara. Kripto igre ih svesrdno usvajaju, dok se tradicionalni studiji suočavaju sa olujom besa i otpora igrača koji agresivno iskazuju nezadovoljstvo idejom da se klasične računarske igre obogate NFT-jevima. 

No, NFT može biti i bilo koji drugi ugovor ili sertifikat, pa se po prvi put u industriji nekretnina organizuje aukcija kuće na Floridi, i to baš u ovom obliku. Startap iz oblasti nekretnina, Propy odlučio je da organizuje aukciju, prodaju kuće od dvesta kvadrata u Tampa Beju. Nepokretnost je prilično luksuzna, pet spavaćih soba i tri kupatila (zapravo izveštaj kaže, tri i po, nadam se da im ne fali pola wc šolje). Aukcija kreće od 650.000 dolara, a pobednik će svoju tapiju, upis u zemljišne knjige, dokaz o vlasništvu imati u obliku NFT-a. 

Okej, u čemu je prednost, možete se pitati. Pa, jedna od zamisli je da takvu kuću, tačnije njen NFT možete položiti kao zalog u nekoj od DeFi banaka i uzeti zajam. 

Kako je ova prodaja privukla preko 7000 ponuđača, pročitajte ovde…

 

Ruski zakonodavci presudili kriptovalutama

Ruska vlast doskora je bila duboko podeljena po pitanju kriptovaluta. Jal’ su novci, jal’ su imovina. Ova svađa traje već nekoliko godina. Centralna banka traži da se kripto-štagod ukine i zabrani, da im se zatre svaki trag u Rusiji. Sa druge strane, ministarstvo finansija misli da bi svi trebalo da iskuliraju i da se nađe neko rešenje povoljno i za vlast i za kripto.

U međuvremenu, izvršna vlast je bila prinuđena da se snalazi bez jasnih smernica u smislu zakonodavstva i regulative, te su razni državni i drugi dokumenti govorili o “nematerijalnoj imovini”, “digitalnoj svojini” i “digitalnim finansijskim instrumentima”.

Putin je na neki način presudio, zapretivši da ovaj spor mora da se reši, ali i optimističkim izjavama u vezi sa Rusijom i kriptovalutama, govoreći da pametni, obrazovani ljudi Rusije, plus viškovi električne energije… pa, zaključite sami…

Srećom, presuda je za sada povoljna za kripto-svet. Naime, pravna definicija kriptovaluta u Rusiji trenutno glasi – “analog za valute”. Zvuči više kao pravna začkoljica, jer i dalje nisu sasvim priznate kao valute, ali srećom nisu ni samo nekakva “svojina”. Zakon je u pripremi koji će pobliže regulisati kriptovalute, pa se ovaj korak ipak sagledava kao pozitivan. 

O detaljima nacrta zakona piše CoinTelegraph…

 

JP Morgan ima nešto da izjavi za dnevnik

Pre izvesnog vremena, Džejmi Dimon, direktor JPMorgan Chase, jedne od najmoćnijih finansijskih grupa na svetu izjavio je da je Bitcoin bezvredan, da će ga kad tad vlasti svetskih država regulisati, te da je sve to jedna velika prevara.

Kad eto ti sad, danas JPMorgan objavljuje izveštaj svog tima za strategije, mudruju o tome kako je realna vrednost BTC-a tu negde oko 38.000 dolara, porede Bitcoin sa zlatom (naravno), i kako bi tim kriptovalutama bolje bilo da nisu tako nestalne. Kad bi se umanjile učestalost i opseg skoka i pada cena na tržištu, Bitcoin bi mogao da se ustali na vrednosti od 50.000 dolara. 

Opet, poredeći sa zlatom, glavni stručnjak Nikolaos Panigircoglu, predviđa da je 150.000 dolara za jedan Bitcoin najveća teoretska vrednost koju bi novčić mogao da ima.

Kako su od mrzitelja postali ljubitelji i šta sve predviđaju iz JPM-a, prenosi Bloomberg…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *