Blog

Kripto petak #53: Rusija reguliše rudarenje kriptovaluta, Barselona i kripto sponzori, Opera integriše ETH mrežu, Warner Music Group pravi kripto igricu

25.02.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte za kog sponzora se odlučila Barselona, koje integracije sa kriptom sprema Opera pretraživač, pročitajte u koji sektor kriptovaluta ulazi Warner Music Group i kako je Rusija regulisala rudarenje.

FK Barselona staje na loptu

Fudbalski klub Barselona do sada nije bila stranac u kripto-vodama. Igrači, ali i uprava kluba bili su u raznim dogovorima sa menjačnicama Binance i FTX. Klub ima svoj token za fanove. No, Barsa je odlučila da stane na loptu i – odustane od ponude da im sponzor bude kriptomenjačnica.

Neimenovani partner ponudio je ugovor vredan 79.4 miliona dolara, što je klub odbio. Prihvatili su značajno manje novca od kompanije za strimovanje muzike – Spotify. Izbegli su dogovor sa menjačnicama, ali i sa dosadašnjim partnerima, firmama Socios.com Chiliz. Predsednik kluba, Huan Laporta izjavio je da se “oseća bezbednije” sa ponudom firme Spotify, premda je suma novca manja. Bord kluba izneo je mišljenje da je kripto “spekulativan, rizičan, veoma nestabilan i neetičan sektor”.

Vest prenosimo sa portala CryptoMultiple

 

DiversiFi u Operi

Večito treći, pretraživač Opera u saradnji sa blokčejn-bekend kompaniji Gateway.fm objavila je integraciju sa DiversiFi, decentralizovanom berzom (DEX). Ovo će, putem tehnologije za skaliranje firme Starkware omogućiti brže i jeftinije transakcije direktno iz novčanika unutar brauzera. 

Opera je u izjavi povodom ove integracije apostrofirala visoke troškove na mreži Ethereum. Da bi omogućili korisnicima pristup DeFi protokolima i NFT-ovima, odlučili su se za rešenje L2 (layer 2) koje će u partnerstvu sa DiversiFi, doneti prenos ETH-a peer-to-peer protokolom. Otuda brže i jeftinije rešenje. Opera inače nije stranac u kriptosvetu. Još 2018. imali su i novčanik i dapp explorer. Cilj im je da korisnicima što pre ponude kripto-brauzer koji će moći da pristupi Web3 servisima na raznim mrežama.

Izjava iz Opere nalazi se ovde…

 

Warner Music Group ulazi u svet igara na blokčejnu

Warner Music Group (WMG) je prevashodno muzička kuća, jedna od najvećih na svetu. Najavili su partnerstvo sa firmom Splinterlands koja se bavi izradom kartične igre na blokčejnu. Ovaj zanimljiv spoj najavljuje interes kompanije Warner Music Group da uđe na tržište play to earn (P2E) igara. 

U izjavi povodom saradnje, direktor Splinterlands-a, Džesi Rajh, najavljuje projekte koji će biti spoj igara, muzike, NFT-a, DeFI-ja i blokčejna. U suštini plan je da se proizvode mobilne arkadne, casual, igre koje će omogućiti stvaranje većih zajednica igrača putem P2E modela. Splinterlands je u tom smislu dobar partner jer njihova kartična igra već ima gotovo dva miliona korisnika i skoro pola miliona aktivnih korisnika.

Detaljnije doznaćete iz objave WMG-a 

 

Rusko ministarstvo finansija reguliše kripto rudarenje

Čim je postignuto izmirenje sa centralnom bankom Rusije oko toga šta su kriptovalute, Ministarstvo finansija priprema sledeći zakonski akt, ovaj put uređuje se kriptorudarenje kao industrijski sektor.

Naravno, Ministarstvo želi regulativu, oporezivanje i ograničenje ruskih rudara na ruski zakonodavni prostor. U tom smislu, umesto potpune zabrane rudarenja (što centralna banka i dalje predlaže), nacrt zakona predviđa registrovanje kripto rudara u poseban registar i upotrebu ruskih adresa za novčanike. Zakon po prvi put definiše “digitalno rudarenje” kao privrednu delatnost. Ukoliko potrošnja struje ne prelazi uobičajene kvote za građanstvo, pojedinci neće morati da registruju svoje rigove. No, svi ostali će morati da se registruju i prijavljuju prihod federalnoj službi za poreze. 

Detaljnije prenosi Izvestja

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *