Blog

Kripto petak #55: Nove kripto reforme u El Salvadoru, Web3 edukacija za žene, Binance berza se širi u Afriku, Ministarstvo finansija Amerike priprema bolji tretman za kriptovalute

11.03.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakve reforme kripto zakona sprema El Salvador, ko stoji iza organizacije za edukaciju žena o Web3 konceptu, koji je plan Binance berze za izlazak na afričko tržište i šta će biti unapređeno u odnosu američkog ministarstva finansija prema kriptovalutama.

El Salvador pred novim kripto-reformama

Prošlo je šest meseci od inicijalnih reformi predsednika Bukelea. Na pitanje sa Tvitera, blokčejn influenserke Adel de Majer, kako napreduju reforme, predsednik odgovara da novih deset zakona kreće odmah, sa još 42 zakona u pripremi.

Ovaj prvi paket zakona odnosi se na zakonsku regulativu koja se tiče državnih obveznica, tačnije kripto-obveznica. Bukele se nada da će prodajom ovih obveznica u bitkoinima finansirati projekat Bitcoin City. Naime, planira se poresko utočište za međunarodne kripto-entuzijaste. 

Očekuje se da će kapitalizacija obveznicama doneti 500 miliona dolara. Kritičari iz Salvadora upozoravaju da posle šest meseci pozicija građana nije nimalo poboljšana, dok je pad cena bitkoina izazvao gubitak od 16 miliona dolara.

Evo ga predsednikov odgovor na Adeiln tvit…

 

Nezaustavljive žene 

Firma za NFT web-domene, Unstoppable Domains pokrenula je inicijativu koja je okupila preko 70 Web2 i Web3 kompanija, a pod naslovom “Unstoppable Women of Web3”. Zamisao je da Unstoppable Domains donira 10 miliona dolara u NFT domenima, za finansiranje programa i projekata koji se tiču obrazovanja i kultivisanja nove generacije talentovanih dama koje žele da se priključe stvaranju Web3 ere, kao i programa diverziteta u ovom smislu. 

Spisak organizacija koje su se priključile inicijativi je impreisvan, tu su i Google Cloud, Algorand, Binance.US, BlockFi, Crypto Chicks, Decentraland, Deloitte, OpenSea, Polygon, Ripple, Consensys. 

Prvi projekti koje ova incijativa pokreće tiče se edukacije na temu “šta je to Web3”.

Detaljnije prenosi PR Newswire…

 

Binance u Africi

Binance, svima dobro poznata berza kriptovaluta, razmatra mogućnost ulaska na Afričko tržište. Trenutno je u toku usaglašavanje sa zakonskim propisima, a u slučaju da Binance dobije licencu za poslovanje pred njih se otvara čitav kontinent koji je i dalje na samom početku razvoja naročito u oblasti ekonomije i bankarstva. 

Za sada nepotvrđene glasine kažu da Binance Holdings Ltd. održava žive pregovore sa Dubai World Trading Centre, kako bi stekli lincencu za kripto-menjačnicu. 

Vest prenosi Bloomberg…

 

Ministartstvo finansija reklo, pa se poreklo

Američko ministarstvo finansija (US Department of Treasury) izdalo je obaveštenje o novim merama regulacije kriptovaluta, a zatim ga – obrisalo.

Izbrisano obaveštenje ticalo se objave da Ministarstvo menja način na koji će regulisati kripto-sredstva. Administracija predsednika Bajdena pripremala je paket mera koje su bile usmerene na liberalniji tretman kriptovaluta. Namera je bila da se stvori inkluzivniji, pravedniji platni sistem, te da američka vlada, konačno, počne da sarađuje sa međunarodnim partnerima u ovom sektoru. 

No, od početka specijalnih operacija u Ukrajini, zabrinutost američke vlade da bi Ruska federacija mogla da koristi kripto-prostor kako bi izbegla sankcije, ishodovala je brzim povlačenjem objave Ministarstva finansija i pripremom restriktivnijih mera za kripto.

Izbrisana objava nalazi se ovde…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *