Blog

Kripto petak #56: Unapređenje DeFi protokola Aave, nova partnerstva u gaming svetu, FED podiže kamatne stope, nove kripto igrice žele da nadmaše Axie

18.03.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom broju Kripto petka saznajte novosti iz sveta crypto Play to Earn igrica, kakvo izgleda unapređena verzija Aave protokola i šta će biti sa Bitkoinom kada FED podigne kamatne stope.

Nova verzija protokola Aave donosi veću efikasnost

Aave je poznati DeFi protokol, jedan od vodećih kad su posredi kripto pozajmice i likvidnost. Aave Companies objavila je lansiranje treće verzije protokola, Aave v3 na šest različitih blokčejn mreža (plus sedma, glavna mreža Ethereuma). Datum još nije poznat, ali šta sve donosi nova verzija već je najavljeno.

Glavna najava odnosi se na “portale” koji će povezivati raznorodne mreže. Pozajmite token na Ethereumu, deponujte ih na Polygonu i otplatite dug na Avalancheu, sad će to biti moguće. Druga prednost novog protokla odnosi se na veću efikasnost odnosa pozajmice i kolaterala. Na primer, ako se položi zalog u istoj kriptovaluti, može se očekivati čak 98% LTV (loan to value). 

Detaljnije prenosi CoinDesk… 

Novi konzorcijum za razvoj blokčejn igara

Galaxy interactive, Republic Crypto i Alameda Research udružili su se kako bi pokrenuli novi konzorcijum pod imenom NG+ koji će biti posvećen investicijama u svetu kripto-igara. Još preciznije rečeno, fokus ove organizacije i investicija koje će ulagati jeste podrška iskusnim timovima iz sveta tradicionalnih računarskih igara.

Posredi je pružanje iskustva, tehnologije neophodne za pokretanje igara na blokčejnu kao što je podrška oko ekonomije tokena, likvidnost potrebna za pokretanje Play to Earn naslova i druge pojedinosti. Konzorcijum već ulaže u tri projekta, jednu sportsku igru, jednu “open world” igru i jednu platformu za igre društvenih mreža.

Vest prenosi Bloomberg…

FED podiže kamatne stope, bitkoin pada

Američko centralno bankarsko telo, Savezne rezerve (FED), kao što je i najavljivalo, odlučilo je da podigne kamatne stope. To znači da američka vlast smatra da je stanje ekonomije loše, a povećanje kamatnih stopa ograničava pozajmice, rast i razvoj. 

Stoga ne čudi to što je cena bitkoina pala ubrzo po objavi FED-a, a pala je i vrednost indeksa deonica. Najavili su još šest podizanja kamatnih stopa ove godine, a procenjuje se da će se morati podići još bar tri puta sledeće godine. S ozbirom na stopu inflacije od gotovo osam posto, ovaj potez je bio očekivan, a očekuje se i nastavak kripto-zime, te povećana volatilnost svih kriptovaluta.

Evo je objava koja je oborila cenu bitkoina…

Kako ponoviti uspeh igre Axie Infinity?

Ovo se pitaju mnogi studiji u svetu, a posebno u Južnoj Koreji. Sa jedne strane u toj državi vladaju najstroži zakoni protiv svih oblika kockanja, pa je i kripto-svet na udaru, jer zakonodavstvo smatra NFT-igre za oblik kocke. Sa druge strane novi predsednik Jun Suk-jeol koji stupa na vlast u maju ove godine, obećao je da će negovati domaću industriju igara, a posebno kripto-sektor.

U tom pravnom kovitlacu, jedan od giganata, Neowiz lansirao je igru Crypto Golf Impact na mreži Klatyn. Planirano je da oko $160.000 dolara vrednosti bude podeljeno igračima koji imaju Neofin-ov novčanik, a u KLAY novčićima. Igra će biti objavljenja ovog meseca, a predstavlja inovaciju u svetu igara, jer akcenat nije na pojedinačnoj igri, već na uzgajanju kripto-zajednice koja će jačati vrednost novčića koji je podržan na mreži.

Detaljnije na portalu CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *