Blog

Kripto petak #58: Visa podržava NFT umetnike, Polygon ulaže 1 milion u anonimnost, rudarenje Bitcoina je sve teže ali i isplativije, AVAX konferencija u Barseloni

01.04.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kroz koji projekat Visa podržava NFT umetnike, koje će biti karakteristike nove Polygon platforme, kakva su predviđanja isplativosti Bitcoin rudarenja i pročitajte kratak pregled AVAX konferencije u Barseloni.

Visa sponzoriše digitalne umetnike

Premda NFT više nije nov fenomen, i dalje postoje stare (a i neke nove) poteškoće koje umetnike sprečavaju da uhvate priključak. Od prenatrpanih galerija, preko raznorodnih platformi, nedovoljno poznatih tržišta, preko tehničkih barijera i – naravno – slabe tačke mnogih umetnika, nedostatak volje, znanja i senzibiliteta za vođenje poslovanja.

Visa je lansirala program Visa Creator Program koji ponajpre predviđa mentorstvo za umetnike koji žele da se otisnu u NFT vode. Cilj im je da spoje vodeće stručnjake iz sveta Web3 sa umetnicima, pruže im tehničku podršku ali i – novčanu stipendiju kako bi podržali umetnike kao male privrednike.

Možete se i prijaviti…

Polygon obećava milijardu dolara za ZK projekte

Tim Polygon, koji stoji iza istoimene mreže i kripto novčića MATIC, najavio je novu platformu, Polygon ID za zero-knowlegde autorizacije. Posredi je tehnologija koja omogućava da se korisnici identifikuju, autorizuju, bez da im se otkriva identitet.

Naravno, Polygon ID nije prva ni jedina platforma ove vrste, ali jeste prva zasnovana na ZK kriptografiji. Ključni problem koji rešava je privatnost za sve, bez komplikacija. Ovo bi olakšalo posao i mnogim biznisima, na primer kripto menjačnicama koje bi mogle da sprovode KYC (Know Your Customer) verifikaciju bez ugrožavanja ličnih podataka korisnika. Trenutno mnoge centralizovane berze (CeFi) žrtvuju privatnost da bi održali licence i ispoštovali pozitivne zakonske propise. Ono što je u ovoj vesti najfascinantnije, razume se, jeste suma novca koju nameravaju da ulože u ovaj i srodne projekte – čitavih milijardu dolara.

Zvanično obaveštenje je ovde…

Rudarska je muka pregolema

Nije lako rudariti bitkoine. A biće sve teže i teže. Pokupiti nagradu od sada je oko 5% teže, a zahtevnost se revidira na svake dve nedelje. Doduše, sa porastom cene bitkoina, raste i profitabilnost, pa je procena da se rudarenje isplati nekih 14% u poslednje dve nedelje.

No, poteškoće sa kojima se rudari suočavaju još nisu minule. Kineska zabrana je iznedrila neke nove centre, pre svega u severnoj, ali i južnoj Americi. Procenjuje se da je industrija i dalje vredna nezanemarljivih 17 milijardi dolara. 

I pored tektonskih promena na tržištu, eksperti procenjuju da će 2022. biti značajna za rudare, tim pre što je od početka godine po nekim procenama ostvaren profit od 3 milijarde dolara, a i pored povećane zahtevnosti, rast cene utiče povoljno.

Analizu prenosimo sa portala CryptoNews…

Šta je donelo šest dana “lavine” u Barseloni?

Kripto-konferencije postale su popularan način, ne samo da se zajednica okupi, već i osnaži. U tom smislu svaka glavna kriptovaluta ima svoju Meku, na koje zaljubljenici, entuzijasti, ali i investitori dolaze da čuju reči stručnjaka, doznaju za nove projekte i planove. Mreža Avalanche potvrdila je svoje mesto među velikima, među glavnim izazivačima Ethereuma, upravo šestodnevnom konferencijom koja se održala u Barseloni krajem meseca.

Avalanche i njen novčić AVAX izbili su u prvih deset altkoina, ostvarivši rast od preko 2800%. Ukupna vrednost vezana u DeFi aplikacijama na ovoj mreži prestigla je cifru od 10 milijardi dolara, a premda ponešto kaska za Ethereumom, Terrom i Binance Smart Chainom, Avalanche se izdigao iznad Solane. 

S obzirom na kompatibilnost sa EVM (Ethereum Virtual Machine), ova mreža je postala popularna među svima koji traže alternative za preskupe takse (gas fees) na Ethereumu.

Zanimljivo je da se ova mreža, pa čak i na konferenciji “udvarala” i finansijskim institucijama, kao i kriptomanijacima koji traže sreću u mešetarnju i trocifrenim APY investicijama. Kao i kod sličnih mreža, puno je “kloniranih” aplikacija (TraderJoe je fork Uniswap-a, a Crabada kopija igre Axie Infinity), a čekaju se developeri koji će iskoristiti specifičnosti mreže Avalanche. Ko zna, možda će im sreću doneti nova pogodnost ove mreže koja nudi otvaranje privatnih pod-mreža (subnet). 

Detaljan izveštaj sa konferencije prenosi CoinDesk…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *