Blog

Kripto petak #59: Novo doba NFT tokena, da li Bitcoin uspešno menja zlato, stav finansijske institucije JP Morgan o kriptu i status kriptovaluta u Južnoj Koreji

08.04.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koja poznata ličnost ulazi u NFT svet, kakva su predviđanja stručnjaka za budućnost Bitcoina, koja je trenutna cena kriptovaluta na berzama u Južnoj Koreji i kakav stav o kriptu ima finansijski gigant JP Morgan.

Val Kilmer nas vodi u novo doba NFT-a

Val Kilmer. Zvuči poznato? Bio je Ajs u “Top Ganu”, Morison u “Dorsima”, Elvis u “Pravoj romansi”, bio je Betmen, Princ Egipta, Filip Makedonski, Gej Peri u “Kis, kis, beng, beng”. Jedan od onih glumaca koji se nije mnogo laktao da ga upamtite, ali jeste ostao u sećanju ljubiteljima filma. 

No, kada je dijagnostikovan sa rakom grla, Valov život se promenio. U danima oporavka snimio je autobiografski film “VAL”. U filmu glumac u jednom trenutku istražuje ime Božije i posvećuje se nastavku eksperimenta kroz NFT. Naime, u saradnji sa firmom Galaxis, pokreće Kamp Kilmer, mesto za stvaranje kolaborativne umetnosti, dinamičkih NFT-a i gejmifikovanog stvaralaštva, čime nastaju jedinstvena dela “žive” umetnosti. Zbirke više nisu fiksne, već evoluiraju, podložne su uticaju umetnika-saradnika. 

Ovaj zanimljiv koncept možete videti na sajtu Kamp Kilmera…

Majk Novograc najavljuje “to the moon” za BTC

Na konferenciji Bitcoin 2022 održanoj u Majamiju, Entoni “Pomp” Pompliano vodio je opušten razgovor sa Majkom Novogracom. Obojicu prepoznajemo kao eminentne stručnjake i entuzijaste za BTC. 

Novograc smatra da se bitkoin drži sjajno uprkos oštrom pristupu američkog Fed-a (Federal Reserve) i kretnjama na tržištu uzrokovanog povećavanjem kamatnih stopa. Premda smatra da će predsedavajući Fed-a, Džerom Pauel i dalje biti krut, Novograc najavljuje nagli rast cene bitkoina čim Fed ponovo olabavi sa restriktivnim merama. 

Takođe, Novograc napominje da smisao bitkoina nije da ugrozi ili istisne dolar, već da bude “store of value”, ali kaže i da je veoma korisno za trgovinu to što je dolar već neko vreme stabilan, ističući da je BTC daleko važniji zemljama van SAD nego samoj Americi.

Ceo razgovor možete pogledati ovde…

JP Morgan priznaje da su DeFi i blokčejn “stvarnost”

Posle dugotrajne politike poricanja, stvarnost je pokucala na vrata finansijskih institucija. Godine 2021. videli smo veliki ulazak institucionalnih, korporacijskih investicija u kriptovalute. Ne samo da su krupnije firme počele da parkiraju kapital u kriptovalute, već se i otvorilo polje za interesovanje tradicionalnih finansijskih institucija.

Za razliku od prethodnih godina kada su poricali da bitkoin uopšte postoji, da ima ikakvu objektivnu vrednost, sada pevaju drugu pesmu, pa i ne deluje toliko senzacionalno činjenica da je direktor JPMorgana, gospodin Džejmi Dejmon, izjavio da su decentralizovane finansije (DeFi) i blokčejn tehnologije tvorac velikog potencijala za rast i razvoj. Dodaje kako njegova kompanija želi da bude na pramcu novog talasa inovacija.

Velika promena od prošlog oktobra kada je ovaj čova izjavljivao da je bitkoin bezvredan i da se nada da su njegovi klijenti ozbiljni odrasli ljudi koji to uviđaju…

Promenu tona možete videti u pismu koje je uputio deoničarima…

Ko je pojeo kimči?

Južna Koreja. I oni sarmu za trku imaju. Njihova verzija kiselog kupusa dosta je agresivna, naziva se kimči, a stavljaju ga i kao obloge. No, za nas je ovde značajnije to što se dešavalo u prethodnom periodu sa korejskim kripto-zakonodavstvom. Naime, pravna regulativa je izolovala korejsko kripto-tržište od svetskog, te su cene kriptovaluta na njihovim berzama bile oko 20% veće nego drugde. Ovaj fenomen proglašen je za “kimči premijum”. 

Posle dugog proganjanja kriptovaluta, s promenom vlasti u Južnoj Koreji počeli su da duvaju povoljniji vetrovi, bar što se tiče regulative. No, u očekivanju otvaranja tržišta i povoljnijih zakona, “neko je pojeo kimči”, tačnije razmak između svetskog i lokalnog kripto-tržišta spao je na oko 3%.

Ipak, korejske kripto-berze nisu u problemu, naprotiv. Predsednik Koreje najavio je novi set zakona, između ostalih i zakon o konfiskaciji, čime bi se omogućilo da se kriptovalute zaplenjene od hakera mogu vratiti oštećenim strankama.

Detaljnija analiza tržišta Južne Koreje, na portalu CoinDesk…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *