Blog

Kripto petak #60: Novi tokeni na Coinbase berzi, status kriptovaluta u Južnoj Koreji, LUNA kupila Bitcoin za 100 miliona dolara i Šiba Inu na Robin Hud aplikaciji

15.04.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koje tokene Coinbase berza planira da uvrsti, kakva je taktika predsednika Južne Koreje za  kriptovalute, zašto je LUNA projekat kupio Bitcoin u vrednosti od 100 miliona dolara i ima li nade za Šiba Inu koin nakon dodavanja na popularnu aplikaciju Robin Hub?

Coinbase na udaru zbog neaktivnih tokena

Razume se, svakoj kripto menjačnici je u interesu da se šepuri brojem novčića koji su na spsisku dostupnih. No, postoji i potreba da se korisnicima garantuje kvalitet tako što se ne prihvataju buđavi novčići, odumrli projekti, bivše ili buduće prevare i slično.

Coinbase je jedna od najvećih i najpopularnijih kripto menjačnica, posao cveta, prihodi skaču. Burnu reakciju izazvao je novi kompanijski blog na kome je spisak tokena koji se razmatraju za stavljanje u promet menjačnice. Naime, premda se deklariše potreba da “se listing proširi dok ne obuhvati sve moguće novičiće koji odgovaraju standardima zakonitosti i bezbednosti, bez obzira na popularnost ili tržišnu vrednost”, na Coinbase se obrušio kripto influenser Cobie (između ostalih), navodeći bar tri “glupa” odnosno “mrtva” tokena, kao što su StudentCoin, Big Data Protocol i Polkamon. Inače, na spisku za uvođenje je 45 ERC-20 tokena i 5 novčića zasnovanih na protokolu Solana.

Ceo serijal tvitova pogledajte ovde…

Predsednik Južne Koreje lobira za kripto ministarstvo

Novoizabrani predsednik Južne Koreje, Jun Suk-jeol, vodeći zastupnik reformi zakonodavstva koje bi bilo otvorenije za pravno uređenje kripto tržišta, okupio je stručnjake, kako iz nauke tako i iz zakonodavstva, te stručnjake iz kripto industrije, da sastave predlog ministarstva – ili kancelarije u rangu ministarstva – koje bi se bavilo kriptovalutama.

Predsednik je već najavio državnu agenciju za promociju digitalnih industrija, ali sada se, uz podršku Partije Narodne Moći (People’s Power Party) govorka o uvođenju ministarstva. Predsednik zagovara promociju i stimulisanje rasta industrija koje se bave kriptovalutama, kao i NFT-ovima, ali i za jasniju pravnu regulaciju. Agencija koju je predsednik predložio, koordinisala bi ministarstva nauke, tehnike, informacije i komunikacije, te ministarstvo obrazovanja kao i ministarstvo privrede i energetike, i naravno ministarstvo strategije i finansija, ali je zaključio da bi nezavisno ministarstvo možda bilo bolje rešenje.

Vest prenosi Seoul Finance…

Luna kupila bitkoine za 100 miliona dolara

Neprofitna organizacija Luna Foundation Guard (LFG) koja se bavi kriptovalutom UST, kupila je bitkoina (BTC) u vrednosti od 100 miliona dolara, čime se kapital popeo na preko 42.200 BTCa, što je oko 1.7 milijardi dolara. 

Još u februaru, Terra je najavila da će podržati svoj stablecoin UST bitkoinima, a na spisku kapitalnih rezervi nalazi se i USDC, USDT kao i Luna. No, vrednost rezerve u dolarima opala je usred opšteg pada vrednosti kriptovaluta na tržištima. U tom smislu, fondacija, po rečima osnivača projekta Terra, Do Kvon, namerava da nastavi da kupuje bitkoine dok se ne napravi rezerva u vrednosti od 10 milijardi dolara. Ipak, ova vest izazvala je pomalo negodovanja među vatrenim pratiocima kripto-dešavanja na tviteru, jer je LFG bitkoine pribavio vantržišnim dogovorima.

Detaljniju analizu prenosi Finance Yahoo…

Robin Hud i Šiba Inu

Čudna kombinacija, zar ne. Posredi je, naravno, vest da je poznata berzantska kompanija ponovo u pohodu na kriptovalute. Ponosno su objavili na svom blogu da će u Robinhood Crypto dodati četiri nova novčića. Na spisku su Compound (COMP), Polygon (MATIC), Solana (SOL), te Shiba Inu (SHIB).

Osim što tek sada dodaju MATIC i SOL, ponajviše čudi uključivanje SHIB tokena. Ne zato što je posredi meme-coin, sa tržišnom kapitalizacijom od 12 milijardi dolara, nema ništa smešno u vezi SHIB-om, već stoga što Robinhood dolazi iz sveta tradicionalnih finansija, deonica i “ozbiljnih” berzanskih aktivnosti, pa je dosta hrabar potez uključivanje japanskog psića na spisak.

Pomenuti novčići su dostupni za trgovinu, mogu se kupiti i prodati, ali deponovanje i povlačenje sredstava u ovim valutama još nije omogućeno. 

Sa bloga kompanije Robinhood…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *