Blog

Kripto petak #61: DeFi lideri se bore za svoje proizvode, ko je glavni u CBDC razvoju, šta gejmeri misle o NFT i kome je KuCoin namenio 100 miliona dolara?

22.04.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako se DeFi projektni lideri bore za svoja prava, ko prednjači u razvoju CBDC projekata, kakva je reakcija gejming zajednice na najavu ubacivanja NFT tokena u igre i kome je KuCoin berza namenila pomoć od 100 miliona dolara?

Ne lomite nam DeFi

Kako prenosi novinska agencija Rojters, više od četrdeset lidera iz kripto industrije, uputilo je pismo vlastima Evropske Unije. Umolnica sadrži predlog da se ne insistira na tome da kripto kompanije predaju poverljive podatke o transakcijama nadležnim vlastima, te molbu da se uopšte popuste zakonske regulative uperene na gušenje sve razvijenije platforme decentralizovanih finansija (DeFi).

Pismo je upućeno na adrese dvadeset sedam ministara finansija zemalja EU, a povodom toga što je prošlog meseca EU izglasala nove mere za praćenje kripto transakcija za bitkoine, kao i druge kriptovalute. Ne samo da se insistira na uobičajenim merama KYC protokola i procedura za sprečavanje pranja novca, već se traže podaci koji poništavaju smisao anonimnosti i očuvanja privatnosti, kao što su razotkrivanje adresa novčanika korisnika kripto platformi.

Celu vest pročitajte upravo na sajtu Rojtersa…

Japanci prepisuju od Švajcaraca, a ne od Kineza

Čudi me da Japan već nije počeo da se bavi elektronskim jenom, ali sad ova vest pokazuje otkud izostanak. Centralna banka Japana (Bank of Japan) objavila je da će pristupiti izdavanju digitalne valute po švedskom modelu.

Kao što je Kazušige Kamijama, šef odeljenja centralne banke za platne sisteme, izjavio; “Dopada nam se kako je Švedska brižljivo planirala eksperiment, te ga postepeno širila. To nam se čini bolje nego kineski model masovnih testova velikih razmera. Digitalna valuta centralne banke neće biti samo u upotrebi za plaćanja građana, već i deo krupnijih sistema kliringa, pa svemu tome treba pristupiti oprezno”.

Kao i švedska Riksbank, ni banka Japana nije još sasvim sigurna da li želi CBDC, ali izgleda da će konačnu odluku prepustiti građanima.

Vest prenosi Bloomberg…

Square Enix protiv kripto-ludista

Okej, okej, prvo da se razumemo. Ako niste upućeni u svet igara, Square Enix, izdavač megapopularne franšize “Final Fantasy” nekakav je ekvivalent… recimo Jaguara, u svetu automobilske industrije. Znači ono, prave dobre igre, gazilioni igrača, u vrhu su industrije, imaju kultne proizvode u svom portfoliju.

Elem, većina gejmera žestoko se opire ulasku NFT-a u njihov tradicionalni svet igara. Kad kažem žestoko opire, sve do jednog pokušaja giganata industrije da na bilo koji način ubace NFT, propali su, zajedno sa milionskim investicijama u ove pokušaje. 

Stoga je veoma, veoma hrabrno od predsednika kompanije Square Enix, Josuke Macude, to što otvoreno podržava trend blokčejn, play to earn i NFT-a u igrama. “Razumem one koji bi samo da se igraju i uživaju, a to je većina igrača koji se opera novim trendovima. Ali verujem da će prevladati oni igrači koji žele da se igraju i doprinose, oni koji razumeju da će nove tehnologije pomoći da igre postanu još zabavnije”.

Glumac koji je davao glas likovima iz serijala “Final Fantasy”, najavio je saradnju sa NFT projektom, da bi otkazao dogovor kad je primio preko 13.000 negativnih tvitova. Videćemo kako će proći Josuke, ali navijamo za njega…

Vest prenosi CryptoNews…

KuCoin podržava umetnike fondom od $100 miliona

Jedna od vodećih kripto berzi, KuCoin, lansirala je fond za podršku umetničkim NFT-projektima vredan 100 miliona dolara. KuCoin Ventures i NFT market Windvane podržaće umetničke radove iz sledećih niša: sport, profilne slike (PFP), azijska kultura, poznate ličnosti, gejmifikovani DeFi, ilustracije.

Inkubacioni fond okrenut je pre svega mladim umetnicima, ali i projektima sa jakim timovima i inovativnim tehnologijama, sa ciljem da se doprinese izgradnji raznolikog sadržaja za Web3. Prva podrška je u samoj infrastrukturi Windvane marketa koji namerava da stvori “otvoreniju, slobodniju, egalitarniju i demokratičniju decentralizovanu NFT tržnicu.”

Detaljnije pročitajte na portalu CoinDesk…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *