Blog

Kripto petak #64: Zaradite redovnim vežbanjem, Nemačka ne oporezuje kriptovalute, Indija i Coinbase u sukobu, USDT = 0.999$

13.05.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte na koji način možete zaraditi vežbanjem, kakve kripto olakšice sprema Nemačka, kakav je stav Indije o kriptovalutama i da li će Tether USDT zadržati vrednost od 1$.

Istopite mast, zaradite kripto

Ne, nije vic ili neki crnjak povodom crnog petka (trinaesti, jel’ te). Možda ste spremni za play to earn, a da li ste spremni za burn to earn!?

Fit je in, fit je kultura, lepo je biti fit, lepše je sit i fit, dakle fintes i kripto. Sve su popularnije aplikacije tipa “move to earn”. Telefon beleži kretanje korisnika i nagrađuje ga novčićem. Jasan je cilj, pokrenuti nas iz stolice, u stilu igre Pokemon GO!

No, sada je na tržištu novi igrač, Sweatcon koji nagrađuje (deflatornim) novčićem korisnike koji – vežbaju. Za razliku od standardnik “move to earn” aplikacija, MoveZ omogućava da zaradite plivanjem, džogiranjem, pentranjem, biciklanjem i naravno, vežbanjem u teretani. 

Koga zanima, detaljnije podatke može da dozna na sajtu same aplikacije…

Nemci ukidaju porez na prodaju kriptovaluta

U veoma interesantnom potezu koji stimuliše HODLovanje, nemačko ministarstvo finansija odlučilo je da ukine porez na prodaju BTC i ETH kriptovaluta koje je korisnik držao u novčaniku duže od godinu dana. 

Naime, kao i većina evropskih država, Nemci prodaju kriptovaluta tretiraju kao kapitalnu dobit, kao da ste prodali kuću ili zaradili novac na berzi. Dakle, ne kao prihod, već kao prodaju imovine. U tom smislu porezi su dosta visoki pa će ova vest pogodovati onima koji su do sada čuvali svoje novčiće, a sad možda žele da ih prodaju.

Ne samo to, Ministarstvo priprema i detaljan vodič kroz kriptovalute, sa detaljnim upustvima za oporezivanje.

Sa sajta Ministarstva Finansija Nemačke…

Indijska vlada pritiska Coinbase

Coinbase je odlučio da ne može više da se smara sa Indijcima, te je – bar za sada – obustavio usluge kupoprodaje kriptovaluta za korisnike iz Indije.

Zanimljivo je da je nešto ranije Vrhovni sud Indije doneo presudu po kojoj je zabranjeno zabranjivanje kriptovaluta(!). 

Kao razlog ukidanja usluga Coinbase navodi “neformalne pritiske” centralne banke Indije (Reserve Bank of India). Direktor Brajan Armstrong dodaje da ovo nije kraj operacija u Indiji, te da se priprema saradnja sa centralnom bankom i ponovno lansiranje usluga.

Zapisnik sa sastanka kompanije…

Panika u kriptosvetu

U principu ne volimo ružne vesti. Okej, odnosi se na sve pa i na nas koji vas izveštavamo iz dešavanja u kriptosvetu. Ponajpre ružne vesti su – ružne, šire defetizam, a kad puknu svi ih čuju, kasno je da se pokriju uši.

U tom smislu, za slučaj da ste i vi u panici, da vas obavestimo da opširni izveštaj o tome šta se događa, ko je zapalio žito, biti uskoro objavljen. Do tada, možemo da vam prenesemo sledeću vest.

Zbog poljuljanih algoritmičkih stablecoin valuta, nastala je blaga panika na kripto tržištu. Prvi na udaru talasa panike našli su se BTC i ETH, koji polako vraćaju svoju uobičajenu tržišnu vrednost. No, na udaru se našao i najveći stablecoin, USDT (Tether). Naime, ako se sećate, oni su još ranije bili pod sumnjom da nemaju podlogu koja bi garantovala stabilnost.

Talas panike potopio je vrednost Tether-a na oko 90 centi. Da bi sprečili paniku, odlučili su da na svom sajtu tether.to ponude razmenu. Umesto tržište vrednosti koja trenutno luduje, isplatili su – kako kažu, bez da su trepnuli – 300 miliona dolara, u zamenu za USDT korisnicima koji su se osetili duboko pogođeni “izdajom” valute za koju su očekivali da ne fluktuira više od centa ili dva gore dole.

Dakle, bez panike i pročitajte šta o tome prenosi CoinDesk…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *