Blog

Kripto petak #7 – Giganti u kriptu, Digitalna rublja, Mark Kuban

09.04.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U Kripto petak izdanju #7 pisali smo o gigantima u svetu kriptovaluta, digitalnoj rublji, Mark Kubanu, kripto-tinejdžerima i NFT meme-ovima.

Giganti u svetu kriptovaluta

Samo kad bi blokčejn počeo da ulazi u mejnstrim, nije baš molitva ili mantra, ali jeste nešto što mnogi sebi govore u trenucima kada je neophodno da se okuraže u svom pionirskom krčenju puta. 

Sve je češće koketiranje državnih institucija sa svetom kriptovaluta, a i privatne finansijske institucije počele su da ovako ili onako, ko izokola, ko neposrednije zalaze u – slobodan ću reći – naš svet. Stoga jeste prava vest kada se na tržište kriptovaluta najavi ulazak aždaje teške nekoliko triliončića dolara. Posredi je State Street, korporacija koja je prošle godine htela da proda svoju platformu Currenex, a sada u saradnji sa Puremarkets Ltd želi da je pretvori u svoju barku za otiskivanje na oean kripto-trgovine. Naravno, za tako veliku korporaciju, meta su veliki klijenti, pa se očekuje da Currenex na steroidima bude servis za najjače investicione banke i omogući im trgovinu digitalnim sredstvima.

Više na ovom linku…

Digitalna rublja stiže u decembru

Zagazismo u april, a ruska zima nas ne mimoilazi. A evo, kako TASS javlja, sledeća zima će osim snega i leda doneti i – digitalnu rublju.

Banka Rusije razmišlja već godinu dana kako da pristupi digitalizaciji svoje valute. Naposletku su se odlučili da hibridnu koncepciju, koja kombinuje DLT (decentralizovano knjigovodstvo) i centralizovanu kontrolu (naravno). Premda nisu još odabrali platformu, najverovatnije će posegnuti za nekom open-source tehnologijom koju će da primene (čitaj – upotrebe je kao temelj za svoju autohtonu platformu. Za sada se zna da Ruska centralna banka želi pametne ugovore kako bi se korisnicima omogućilo automatizovana poravnanja prilikom transakcija. Slično kao i plan centralne banke Narodne Republike Kine, Rusi će da otvore digitalne novčanike komercijalnim bankama i primati valute u zamenu za digitalne rublje. Partnerske banke će mogu da na osnovu digitalne rublje prave svoje aplikacije, ali i trguju na postojećim platformama. E, sad. DigiRublja (da je tako nazovemo), neće donositi kamatu, ali postoji obezbeđenje za slučaj bankrota. Ovo su sve dobre vesti, s obzirom na to da su u prvoj fazi hteli da sve bude centralizovano. 

O rizicima i prednostima, više ovde… 

Mark Kuban gleda kupus, a ‘vata slaninu

Slično izjavama drugih finansijskih genijalca, Mark Kuban je uhvaćen u neistinomeru! Naime, Kuban neprestano hvali ETH. Izjavio je više puta da je posredi mnogo savremenija valuta, te zbog pametnih ugovora, te zbog NFT-a, te zato što je jednostavniji za razvoj. 

Osuo je paljbu ne samo po BTC-u, već i po zlatu. “Zlato vredi samo zbog narativa o bogatstvu, nije nam više neophodno, a isto je i sa bitkoinom!” No, premda BTC zaista postepeno zamenjuje zlato, ETH zaista dosledno pokazuje bolje rezultate na tržištima. Ipak, uprkos svemu, Kubanov kripto-trgovački rezime pokazuju da bar 60 posto njegovog kapitala stoji u bitkoinima. Ne namerava da uskoro pribavi veće količine ljubljenog mu ETH-a. 

Više doznajte iz analize razgovora…

Kripto-tinejdžeri u akciji

Premda vam deluje kao neki crtać koji će biti popularan toliko da će u prolazu kod Zelenog venca da se prodaju magneti za frižider u oblicima kakvih omladinaca u kriptosvetu, ovo je vest o istraživanju koje je pokazalo da se gotovo deset posto omladinaca zainteresovalo za kupovinu neke od kriptovaluta, u protekloj godini u Americi.

Piper Sandler, kompanija koja se bavi bankarskim investicijama sprovelo je ovo istraživanje, primarno tražeći mišljenje omladinaca o kretanju svetske krize. Četvrtina misli da je tek počelo, a gotovo polovina  da gore ne može biti. Inače, omladina troši oko 2000 dolara mesečno, čisto da ne mislite da predstavljaju zanemarljivu ciljnu grupu za bilo šta. Tek, nešto manji broj omladinaca radi (nekad 37 posto, danas jedva 33 posto), a keš je i dalje glavno sredstvo plaćanja. Zanimljivo je da je na drugom mestu Apple Pay, te Venmo. Među klincima koji ne trguju kriptovalutama, omiljena društvena mreža je Snapchat, a među  kripto-omladincima, naravno, Twitter. Prosečna starost kripto-omladinaca je 16.1 godinu, a pre nego što je zabranjeno maloletnicima, bilo je slučajeva trgovaca valutama sa tek 14-15 godina. 

Evo ih rezultati istraživanja u celosti…

Memelogija na NFT-u

To je nama naša memetička borba dala da danas u svetu postoji zvanje – meme menadžer. Ako vaša maca ikad postane viralna i poželite da kapne neka para od toga, zovite Bena Lašesa (Ben Lashes). 

On je poznatiji kao “Čovek koji je obogatio na poznatim mačkama”. Maca Njan (Nyan cat), grampi ket (Grumpy Cat) i kojekakve druge mačkaste spodobe benefitirale su svojim gazdama od popularnosti koje su stekle, baš zahvaljujući Benu. Naravno, pogađate, vešti Lašes je istom veštinom sa kojom je namirisao novac od poznatih mačora, poželeo da zamoči prste u ludilo zvano NFT. Jedinstveni, potpisani, a ponajpre – retki i ne uvek dostupni tokeni, skočili su u ukupnoj vrednosti preko $250 miliona. Na NFT se stavlja sve i svašta, od slika, preko podataka o hipotekarnoj vrednosti, do kolekcionarskih predmeta. Ispostavilo se da meme nije loša roba za NFT. Naime, tokenizacijom i prodajom mace Njan otpočela je zvanična jagma meme-lordova za kvalitetan i čist memetički okvir. Ona devojka-psihopata, otišla je na NFTu, za čak $411, 000. I tako je Lašes postao prvi zvanični “memelord” ili prvi meme agent. Ben je sad u trci da od svog portfolija poznatih meme-ikona izmuze najviše iz ove NFT-ludnice. U sledeće dve nedelje, biće aukcija za dete uspeha (Sucess Kid), ermargerd (Ermagherd) i druge, a gospon meme-lord smatra da je svaka aukcija blagoslov za njegove klijente.

Kako, zašto, dokle više, o tome ovde… 

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *