Blog

Kripto petak #72: Banke ulažu u DeFi, Juan dodaje pametne ugovore, Ševrolet NFT kolekcija, Voyager bankrotirao

08.07.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kakva unapređenja dobija digitalni juan, koju valutu je KuKoin berza dodala na svoju platformu, da li su banke zainteresovane za investiranje u DeFi sisteme i kako je prošla prva NFT kolekcija automobilskog brenda Ševrolet?

Narodna Banka Kine dodaje smart contract digitalnom juanu

Narodna Banka Kine odavno je u projektu digitalnog juana. Već su u toku probe u nekoliko kineskih gradova. Iako je predsednik Si Đinping javno objavio da su blokčejn tehnologije garant ekonomskog razvoja, Narodna Banka poriče da digitalni juan ima ikakve veze sa blokčejnom (?!).

Nije neobično kad se ima u vidu da je izučavanje kriptotehnologija zabranjeno zakonom, kao i rudarenje, te bilo kakva vrsta trgovine kriptovalutama. No, uprkos zvaničnim zabranama, izgleda da se Narodna Banka Kine odlučila da projektu digitalnog juana doda i funkconalnosti pametnih ugovora (smart contract) koji se, kao što znate, vezuju za mrežu Ethereum i njoj slične. 

Preko agencije Financial Associated Press, procurela je vest da je institut za digitalne valute, Narodne Banke Kine podneo zahtev za registraciju više patenata koji uključuju pametne ugovore ili funkcionalnosti njima slične, a u cilju poboljšanja digitalnog juana, te raznih olakšica i pogodnosti koje bi mogle da omoguće korisniju upotrebu u svakodnevici platnog prometa.

Detaljnije sa portala TetraCyclined7k…

BTC, ETH i USDT za evre na platformi KuCoin

KuCoin, jedna od vodećih međunarodnih kripto berza, otvorila je mogućnost da se preko njihove aplikacije trguje parovima koji uključuju evro. U ponudi su BTC/EUR, ETH/EUR i USDT/EUR. 

Osim što zainteresovani brokeri sada mogu da kupuju i prodaju ove parove, olakšana je i kupovina kriptovaluta u evrima, te deponovanje evra za korisnike iz Evrope, putem SEPA transfera.

Testiranje fiat-kripto parova deo je poslovne politike platforme KuCioin koja je prošle nedelje na sličan način omogućila trgovanje parovima kriptovaluta i brazilskog Reala. 

Detaljnije na sajtu menjačnice KuCoin…

Banke ulazi u DeFi sisteme

MakerDAO, organizacija koja vodi projekat stablecoin valute DAI po prvi put se suočava sa klijentom iz sveta tradicionalnih finansija. Banka Huntingdon Valley Bank želi da uđe u svet DeFi. Naime, predlog koji je trenutno na glasanju – a deluje kao da će proći – omogućio bi otvaranje novog trezora sa 100 miliona DAI kako bi banka mogla da koristi novu vrstu kripto kolaterala. 

U svakom slučaju ovo je predlog koji bi trebalo da obraduje sve ljubitelje DeFi kao primer kako se tradicionalna finansijska institucija obraća DeFi organizaciji da bi dobila – stabilnost i pouzdanost, što je još jedna mala pobeda disruptivnih finansijskih inovacija!

Detaljnije pogledajte na stranici za glasanje…

Ševrolet? Korveta? NFT? Niko ništa, a?

Kripto zima, ludilo oko NFT jenjava. Kripto svet se menja. Ipak, još uvek je veoma teško ostvariti takav debakl kakav je doživeo američki proizvođač automobila Ševrolet. Njihov NFT nije niko hteo da kupi iako uz njega dolazi prava pravcata Korveta.

Šta?!

Da, da. Dobro ste pročitali. Ševrolet je objavio jedinstven jedan jedini NFT pod naslovom “Own the Color”, sličicu sa jezivozelenom Korvetom Z06. Štos je što uz NFT dolazi i prava pravcata Korveta u toj istoj boji limete. To jest, kada je proizvedu tamo negde krajem godine…

Aukcija je održana krajem meseca na platformi SuperRare i znate šta…

…niko se nije pojavio.

Nula. 

Početna cena je bila 206 ETH (oko 240.000$). Istina to je malo više od duplo koliko inače košta Korveta Z06, no kad se uobzir uzme da je jedinstvena, nije to toliko mnogo novca.

Ne znam šta ova vest tačno znači… da li govori o tome kakvo je stanje na tržištu, da li o tome da su svetski brendovi počeli da uzimaju NFT zdravo za gotovo, ali svakako je urnebesno, tim pre što je najveća kontraponuda za “zelembaćasti” NFT iznosila svega 7 ETH.

Link na stranicu jezive Korvete…

Voyager traži spas u bankrotu

Voyager Digital firma koja se bavila kripto-pozajmicama podnela je zahtev za bankrot. Već druga kripto-kompanija, posle firme Three Arrows Capital, koja spas traži u bankrotu.

Procenjuje se da Voyager Digital ima oko 100.000 poverilaca i negde između milijardu i deset milijardi dolara u imovini. Direktor Stiven Erlih kaže da je sada najvažnije da se kompanija reorganizuje i zaštite preostala sredstva, optužujući Three Arrows Capital za svoje muke, s obzirom da im ta firma navodno duguje čak 650 miliona dolara.

Detaljnije ovu vest prenosi CoinDesk…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *