Blog

Kripto petak #74: Kraj ili predah kripto zime, Coinbase se ograđuje od gubitaša, novi kripto zakon ne dobija podršku Senata, NFT izlaskom u prirodu, Minecraft protiv NFT-a

22.07.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte da li je kraj kripto zimi, kako se Coinbase ograđuje od gubitaša, zašto novi kripto zakon verovatno neće dobiti podršku Senata, kako da steknete NFT izlaskom u prirodu i zašto je Minecraft protiv NFT-a.

Kraj kripto zime ili samo predah?

E, pa živeli! Cena bitkoina se ove nedelje vratila na nivo iznad 24.000$. Premda ovo predstavlja i dalje ukupan pad cene od 22% za godinu dana, videli smo porast od 25% u odnosu na protekle nedelje. Zapravo, BTC je prešišao prosek koji nije dosegnuo još od aprila.

Da li je ovo znak da se kripto tržište oporavlja? Pa, ako je sudeći po izjavi Kejti Stokton, suosnivačice firme Fairlead Strategies koju je dala za Bloomberg, možda je još prerano suditi o promeni situacije na tržištu. 

Iako je i cena Ethera (ETH) u oporavku, jer se vraća blizu cene od 1.600$, Kejti smatra da bi stabilnost BTC-a oko cene od 25.000$ bio znak da se ipak nešto kreće nabolje.

Detaljnije prenosi Bloomberg…

Coinbase se ograđuje od gubitaša

Jedna od najvećih kriptoplatformi, Coinbase objavila je članak na kompanijskom blogu u kome objašnjavaju kako je došlo do nevolje u kojoj su se našli Celsius, Three Arrows Capital i Voyager. 

Ističu da je nesolventnost bila karakteristika poslovnog modela gubitaša, te pocrtavaju da je njihov sistem upravljanja rizicima besprekoran, sa potpuno kolateralizovanim ulaganjima. 

Za svaki slučaj napominju da nisu imali nikakva ulaganja u pomenute firme, ali i u fusnoti priznaju da su imali nematerijalne investicije u Terraform Labs, firmu iza skandala sa propalim algoritamskim stablecoin novčićem.

Ceo blog post nalazi se ovde…

Novi paket kripto zakona verovatno neće dobiti podršku Senata

Senatorka savezne države Vajoming, Sintija Lumis, prošlog meseca objavila je nacrt paketa zakona koji bi na sveobuhvatan način regulisali mnoga pitanja u vezi sa kriptovalutama. Način na koji bi regulativa postavila stvari u Americi najverovatnije bi se odrazio na ceo svet u smislu preuzimanja rešenja.

No, istovremeno, senatorka Lumis ne veruje da će predlog zakona dobiti podršku u Senatu, ponajpre zato što je posredi velika tema, materijal je obiman, a mnogi senatori nisu najbolje upućeni, pa će im trebati vremena da ga svare. Ističe da je predlog koji je na stolu okrenut ne samo zaštiti potrošača, ali i očuvanju inovativnosti industrije. 

Bloombergov izveštaj nalazi se ovde…

Izađite u prirodu – da biste stekli NFT

Magazin za sport, fitnes i zdrav život, Outside Magazine, lansirao je novi koncept “outerverse” kojim se nadaju da će potaknuti više ljudi da se bave (ekstremnim) sportovima. Nazivaju ga još i “anti-metaverse”, a posredi je platforma koja će omogućiti korisnicima da provodeći vreme u prirodi sakupljaju ne samo NFT, već i nagrade, kao na primer priliku da se bave ekstremnim skijanjem, znate ono, kad vas spuste iz helikoptera na vrh planine.

Era časopisa je gotova, pa Outside pokušava da prepliva u Web3 format. Magazin je već odavno prešao sa zastarelog modela poslovanja i prešaltao se na poslovni model pretplate, pa sada pokušava da gotovo million korisnika zainteresuje za Web3 sadržaje.

Projekat je već dočekan na nož. “Ako treba da idete u prirodu da biste dobili token, onda ne kapirate poentu odlaska u prirodu. Šta vi kažete? Pomodnost ili revolucija?

Opširnije na portalu CoinDesk…

Minecraft protiv NFT-a

Premda su kripto-igre jedna od retkih grana kripto industrije u porastu, i dalje su u ratu sa tradicionalnim igračima, a izgleda i sa studijima koji se bave klasičnim gejmingom.

Možda ste već čuli za propale pokušaje Ubisofta i drugih teškaša iz tradicionalnog dela industrije igara da zainteresuju igrače za NFT i bes koji je taj pokušaj izazvao kod igrača. Ovaj put uloge su obrnute.

Svetski popularna igra, Minecraft, u vlasništvu Microsofta, zabranila je NFT u igri, pridruživši se tako distributivnoj platformi Valve u prognu Web3 tehnologija iz sveta igara. U tom smislu, Minecraft je do daljeg zabranio NFT integracije sa igrom, a navodno u cilju ostvarivanja inkluzivnosti, te finansijske bezbednosti igrača. 

Ovim su na udaru svi kreatori, trgovci, kupci i prodavci NFT-jeva koji su bili u opticaju, a u vezi sa igrom Minecraft, kao što su, na primer, NFT svetovi ili NFT “skinovi”. Studio NFT Worlds direktno je pogođen ovom odlukom, jer su cene NFT-jeva vezanih za Minecraft pale za 70% odmah posle objave…

Iscrpnije sa Minecraft.net-a…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *