Blog

Kripto petak #78: Plaćanje saobraćajnih kazni kriptovalutama, 2024 – godina digitalne rublje, Uzbekistan proteruje kripto menjačnice, Juventus produžuje saradnju sa kripto partnerima, metaverzum pun umetnosti

19.08.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte gde možete da plaćate kazne kriptovalutama, u kom pravcu će se razvijati digitalna rublja, zašto Uzbekistan proteruje kripto menjačnice, sa kojim kripto partnerom će Juventus produžiti saradnju i koji su to novi projekti na metaverzumu.

Plaćanje saobraćajnih kazni kriptovalutama

Avaj, ne u Srbiji, već u Južnoj Koreji. Doduše, posredi je jedna malo apsurdna situacija. Naime, ni tamo ne možete da platite kazne (za parkiranje, pričanje telefonom u toku vožnje ili sigurnosni pojas) u kriptovalutama, ali… Policija je dobila ovlašćenje da istraži sve koji su nakupili preko 750.000$ u neplaćenim kaznama.

Okej. Okej, samo malo. 

Pre nego što nastavimo, da vas prosvetlim, ako ste pomislil da su u Koreji kazne astronomske, pa i ne bi bilo tako teško sakupiti tri četvrt miliončeta u globama. Kazne se kreću oko desetak hiljada dinara, znači manje od sto evra za, recimo parkiranje u školskoj zoni. 

Dakle, nova policijska ovlašćenja dozvoljavaju im da za neplatiše saobraćajnih kazni preko ispitaju da li prekšioci imaju kripto sredstva na računu kod neke domaće (korejske, dakle) berze ili menjačnice, te da im zaplene kriptovalute u vrednosti neplaćenih prekršaja.

Za sada su bez sredstava ostali sitniji prekršioci, poput gospodina koji je državi dužan 2000$, a na računu su mu našli 38.000$ u kriptovalutama. Ovaj, za sada, pilot projekat ima još toga da utanači, na primer, šta će panduri da rade sa tim novcem, da li će se zaplenjena sredstva prodavati da bi se namirila državna blagajna ili će ih možda – hodlovati!

Detaljnije na portalu CryptoCable…

2024: Godina digitalne rublje

Dok tihi rat između ruske centralne banke i ruskog ministarstva finansija još traje, stižu vesti o tome da će se za dve godine pojaviti digitalna rublja. Banke širom Rusije već su počele da dobijaju uputstva o tome kako da se pripreme za ovaj događaj.

Kako dokument Centralne Banke Ruske Federacije kazuje, upotreba digitalne rublje za kliring između fizičkih i pravnih lica mogla bi da počne već sledeće godine. Proširivanje upotrebe na finansijske institucije, povećanje broja opcija za plaćanja, te upotreba pametnih ugovora zakazana je za 2024. godinu. Do kraja 2025. Centralna banka predviđa da se sva fizička i pravna lica pridruže upotrebi e-rublje. 

Namera je da se smanje troškovi celokupnog platnog prometa, dopre do zabačenih delova zemlje i tako oživi lokalna ekonomija, a olakšanjem prekograničnih plaćanja i da se pojača konkurentnost ruske privrede na svetskom nivou. 

Dokument možete preuzeti ovde…

Uzbekistan proteruje kripto menjačnice

Kriptotehnologije cvetaju na najneverovatnijim mestima. Eto recimo vladi Uzbekistana je prekipelo da strane kripto berze pljačkaju naivne Uzbeke, pa su ukinuli internet ka inostranstvu. Blokirane su i Binance i FTX i Kraken, kao i još neke veće kripto kompanije.

U cilju sprečavanja navodnih prevara nedužnog građanstva, vlada je odlučila da kripto entuzijaste u Uzbekistanu okrene domaćim menjačnicama koje će se, razume se, starati da odgovorno i legitimno, štiteći podatke građana Republike Uzbekistan, pružaju sve vrste kripto usluga.

Naravno, napraviće izuzetak i za strane kompanije, pod uslovom da se registruju u toj zemlji, te da pristanu da posluju po njenim zakonima. Za sada jedina strana kompanija koja je dobila licencu dolazi iz Južne Koreje, a posredi je Kobea Group koja je još 2019. stekla dozvolu za rad. 

Dočim u susednom Kazahstanu, Binance je već podnela zahtev za legalizaciju, pa se vi i dalje kačite sa ponositim republikama srednje Azije…

Zvanična izjava vlade Uzbekistana…

Juventus produžuje saradnju sa svojim kripto partnerima

Juventus je prošle godine sklopio partnerstvo sa kripto berzom BitGet, kako bi se sponzorski logo našao na rukavu dresova crno-belih. Jest’ da je rukav levi, ali i srce je na toj strani, zar ne?

Elem, razume se da je uprava Juventusa zadovoljna što će se dogovor nastaviti i u sezoni 2022/2023. Levi rukav će i dalje širiti poruku da je kriptobiznis sasvim legitiman, normalan, kao i svaki drugi.

Budući da sportski klubovi imaju milionsku publiku, biti sponzor znači ući u klub velikih, pa i po cenu astronomskih cifara za takvo parnerstvo…

Sa portala sportskog kluba Juventus…

Metaverzum pun umetnosti

Ah, da. Metaverzum. Nova omražena reč kripto skeptika. Ako do sada nije bilo jasno čemu to (može) da služi, a da nisu računarske igre, sledi najezda umetničkih projekata koji će se održati u virtuelnom svetu novonasajućeg Web3 prostora.

Za početak, Decentraland je najavio Metaverse Art Week sa fantastičnim izložbama, instalacijama i virtuelnim muzejskim turama. Partnerstva sa aukcijskom kućom Sotheby’s, te kreativcima iz grupa Artnet i UXartlab, obećavaju sasvim novo iskustvo.

A tu je i zadužbina Fride Kalo, koji će u saradnji sa Ezel.Life, zajednicom umetnika posvećenom Web3 prisustvu, pripremiti jedinstveno imerzivno iskustvo pod naslovom Frida Khalo Family Red House, a koje slavi prvi period života slavne slikarke. Lepše je sa kulturom, pa i u Web3 svetu!

Detaljnije na portalu CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *