Blog

Kripto petak #79: Aloki sadi drvo za svaki prodat token, Binance pomaže da grad Busan dobije kripto berzu, brazilski senat zapošljava stručnjake blokčejna i kriptovaluta, Voyager Digital isplaćuje dugove ali i bonuse, kriptovalute nisu u interesu Indije

26.08.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte kako će izgledati metaverzum na kom radi blokčejn kompanija Aloki , kako Binance pomaže Južnoj Koreji da izgradi kripto berzu, zašto brazilski senat zapošljava stručnjake blokčejna i kriptovaluta, kome se uplaćuju dugovi ali i bonusi nakon bankrotstva Voyager Digital-a i zašto po guverneru centralne banke Indije kriptovalute nisu u interesu Indije.

Gde god nađeš metaverzum, ti drvo posadi…

Zamisli da živiš u Kosta Riki. Tu si rođen(a). Iza kuće su ti divne planine prekrivene gustom džunglom. I onda dođe neki kripto-nešto-nešto i kaže… a kakva divna priroda! Trećina Kosta Rike je nacionalni park. Prodavaćemo ljudima pikselizovano drveće, a onda ćemo za svaku naplaćenu sličicu ovde posaditi – drvo! Ti pogledaš džunglu. Čini ti se da ima drveća, nije da nje. Al’ dobro, valjda gringosi znaju šta rade…

I to vam je otprilike sumarijum novog projekta blokčejn kompanije Aloki. Da, kupili su tri kvadratna kilometra džungle i napraviće do sledeće godine metaverzum gde će korisnici moći da – kupe NFT piskelizovanog drveta. Za svaki takav token, kompanija će – posaditi drvo. U džungli.

Šta nije jasno?

Vest prenosi LastFinance…

Binance pomaže da grad Busan dobije kripto berzu

Južna Koreja je, pored nekih ispada, ipak jedna od najdobronamernijih vlada kad su posredi kriptovalute. Grad Busan, na obali mora, drugi najveći u Koreji, odavno je poznat kao centar svih kripto-zbivanja u toj zemlji. 

Binance, jedna od najpoznatijih kripto platformi, iako još uvek nema otvorenu ispostavu u Južnoj Koreji, sklopila je sporazum o tehničkoj saradnji sa gradom Busanom kako bi im pomogla da osnuje berzu digitalnog kapitala. 

Kako se u izjavi za javnost kaže, pružiće podršku u tehnologiji, infrastrukturi kako bi razvili gradski blokčejn ekosistem i promovisali Busan Digital Asset Exhchange.

Sa smenom državnog predsednika, popustila je tvrda linija koja je bila oštro protiv kripto tehnologija, posebno protiv delovanja stranih firmi u domaćem kripto prostoru. Sa druge strane gradonačelnik Busana, Park Heong Jun raduje se saradnji sa firmom Binance, jer vidi potencijal da grad postane ne samo lokalno stecište blokčejn firmi, već i globalno relevantan za trgovinu digitalnim kapitalom.

Izjavu kompanije Binance možete pročitati ovde…

Samba! De kripto! 

Ako ste stručnjak sa naprednim znanjem blokčejna i kriptovaluta, tačnije ako su pametni ugovori, blokčejn tehnologija, i “algoritmi” vaša specijalnost, uz poznavanje ekonomije, biznisa i zakona za zaštitu potrošača, onda ste idealni kandidat koga senat Brazila želi da zaposli.

Brazilski senat objavio je spisak zahteva za dva menadžera iz ove oblasti koji bi dobili titiulu “zakonodavni konsultant Senata”, a posao bi se sastojao iz konsultacija na temu zakona, budžeta, ekonomije i IT analitike, u vezi sa kriptovalutama. No, govorka se da bi ovi državni službenici mogli da imaju i proširene ingerencije, te da savetuju ne samo Senat već i nacionalni kongres (donji dom brazilskog parlamenta), na sve teme koje se tiču zakona i ekonomije u vezi sa kriptovalutama i digitalnom svojinom.

Poziv je usledio nakon što je vlada Brazila donela kripto regulativu koja se našla pod jakom kritikom da je zbrzana, nejasna i da ne pruža dobar pravni okvir ni za menjačnice i brokere, kao ni za širu delatnost kripto industrije.

Zvanična objava Senata nalazi se ovde…

Milionče za gospodu…

Eh, taj kapitalizam. Kakva sve divna čuda mogu da se dese. 

Kao što znate, Voyager Digital Ltd. je jedna od gigantskih kripto firmi koja je propala i time najavila kripto zimu. Zvanično u proceduri bankrota, ova kompanija ne sme da napravi nijedan finansijski potez bez odobrenja sudije koji vodi proces. Korisnici koji su držali kod njih kriptovalute, još nisu isplaćeni, dok su oni koji su imali keš obeštećeni u 80% slučajeva isplatom od preko dva miliona dolara.

E, sad. Voyager je tražio od suda da isplati još jedan i po milion dolara u bonusima za 34 menadžera (nijedan iz samog vrha kompanije) kako bi sprečili odliv kadrova. Sudac Majkl Vils pristao je da potpiše odobrenje, pod uslovom da Voyager pod hitno skreše gotovo pet miliona dolara troškova firme na godišnjem nivou. Ne znamo kako to nameravaju da reše, ali tek – bonusi su odobreni…

Vest prenosi Blumberg Kanada…

Kriptovalute nisu u interesu Indije

Guverner centralne banke Indije (Reserve Bank of India), Šaktikanta Das izjavio je da kriptovalute nisu u interesu Indije kao zemlje u razvoju.

Sve oči Indije uprte su u gospodina Šaktikantu koji predvodi napore vlade da obuzda inflaciju. Cilj mu je, kako kaže, da dođu do inflacije od 4% na način koji neće ugroziti razvoj ekonomije. 

No, za nas je zanimljiva ocena guvernera da su kriptovalute odlične – za razvijene zemlje i napredne ekononomije. “Budući da su kriptovalute uglavnom na neki način vezane za dolar, moguća je dolarizacija ekonomije, a to ne ide u prilog ekonomijama u razvoju kakva je privreda Indije”.

Premda priznaje da kripto tehnologije imaju vrednost i korist, čak i za Indiju, ističe da protok kapitala kroz kriptovalute osujećuje napore centralnih banaka zemalja u razvoju da upravljaju svojim privredama…

Ceo intervju prenosi Economic Times…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *