Blog

Kripto petak #82: Starbucks otvara program lojalnosti na Web3, Škola za blokčejn, Web3 i multiverzum u Brazilu, Francuska i Nigerija postale članice Hyperledger fondacije, Argentina juri nelegalne rudare, Igre i NFT prvi vesnici kripto proleća

16.09.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koje nagrade čine novi Starbaksovom programu lojalnosti, kako će izgledati novi akademski program na temu blokčejn tehnologija, čime se bavi Hyperledger fondacija, kako rudari otežavaju posao poreskoj službi u Argentini, zašto su igre i NFT vesnici kripto proleća.

Starbucks otvara program lojalnosti na Web3

Jedan od najvećih lanaca kafića, Starbucks, objavio je nameru da uspostavi Starbucks Odyssey Web3 platformu za NFT kao deo programa korisničke lojalnosti. 

Naime, članovi njihovog programa lojalnosti, Starbucks Rewards, moći će da pristupe sistemu Starbucks Odyssey, gde ih čekaju nagrade, kako digitalne, tako i materijalne, te niz drugih pogodnosti.

Trenutno nije baš najjasnije šta će sve biti deo ovog Web3 iskustva, osim da će biti igara, kvizova, te NFT nagrada. Od ne-digitalnih nagrada pominje se pristup događajima koji će se održavati u pogonu firme, te poseta farmi kafe u Kostariki, Starbucks Hacienda Alsacia. 

Starbucks se ozbiljno bavi ovim projektom, utemeljenom na mreži Polygon, te insistiraju na tome da su posvećeni Web3 revoluciji.

Zvanična izjava kompanije nalazi se ovde…

Školica za blokčejn, Web3 i multiverzum

Presudan trenutak za svaku novu tehnologiju je kada je se dočepa akademska struktura. Onog momenta kada se na fakultetima predaje, svaka nova tehnologija postaje na neki način deo etabliranog sistema, ozvaničena kao mejnstrim. 

U tom smislu, pionirski pokušaji da se formira kurikulum za osnovne studije još nisu daleko odmakli, ali postdiplomski program sa modulima za blokčejn, Web3 i multiverzum, objavljen je na univerzitetu Augusto Motta University Centre u Rio de Žaneiru. 

Kurs traje šest meseci i priznaje ga brazilsko Ministarstvo obrazovanja, a navodno je okrenut sticanju praktičnih znanja…

Vest prenosi Diario do Rio…

Francuska i Nigerija postale članice Hyperledger fondacije

Linux Foundation osnovala je još jednu fondaciju, Hyperledger Foundation, koja je posećena zameni fiat valuta, digitalnim. Takozvani CBDC projekti sada se planiraju u 105 država članica. Jedanaest digitalnih valuta je već lansirano, 14 su u pilot projektima, 26 se još razvijaju, 47 su u fazi istraživanja, 10 je pauzirano, a svega 2 projekta su otkazana.

Novi članovi Hyperledger fondacije su Francuska i Nigerija. Banque de France, centralna banka te države, već je sarađivala sa ovom fondacjiom u vreme kada su istraživali mogućnost za puštanje u promet digitalne valute za upotrebu u platnom prometu, dok je centralna banka još u ranim stadijumima svog CBDC projekta.

Tvit Fondacije nalazi se ovde…

Argentina juri nelegalne rudare

Rudarima nije lako, a neće im ni biti lako. Posebno kad se slegne prašina oko Ethereumovog Merge događaja. Te u tom smislu, nije im lako ni u Argentini, jer se lokalna poreska služba AFIP okomila na nelegalne kripto rudare.

U suštini ovaj izraz je poprilično netačan, jer u Argentini kripto rudarenje i nije nezakonit posao. Poreska služba, kao i svaka druga na ovom svetu, samo je zainteresovana za naplatu taksi, pa se jure sa onim formalnim i neformalnim organizacijama koje ne prijavljuju dohodak.

Kuriozitet je i to da je najviše gerilskih rudara nastanjeno u oblasti San Huan, gde se potrošnja struje maskira na farmama voća. Naime, tamo gde ogromne hladnjače tuku gigavate struje, kripto rudari postavljaju svoja postrojenja i tako otežavaju posao poreskoj upravi Argentine.

Vest prenosi Forkast…

Igre i NFT su prvi vesnici kripto proleća

Premda je kripto zima još u toku, a vesti iz Amerike ne najavljuju ništa dobro po ptianju oporavka tržišta, postoje i one oblasti kripto industrije koje cvetaju, ili se bar brže oporavljaju.

Naime, premda je nivo ulaganja još uvek u padu, svež kapital za projekte iz oblasti kripto igara te NFTa, neprestano pristiže, pa je prošlog meseca zabeležen rast na globalnom nivou od čak 66%.

Infrastruktura, web3, DeFi, finansijske usluge, data, svima je oseka u prilivu novog kapitala, dok NFT i kripto igre beleže porast investicija u novembru prošle godine, te januaru i aprilu ove godine, a sad i u avgustu.

Stručnjaci procenjuju da se ukupno tržište neće oporaviti dokle god traje inflacija, moguća recesija, te rat u Ukrajini, ali izgleda da su igre i NFT projekti ipak znak da će do ponovnog bull marketa kad tad doći…

Vest prenosi CryptoNews…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *