Blog

Kripto petak #95: Router Protocol donosi interoperabilnost za USDC, FSB za međunarodnu regulaciju kripta, MakerDAO je ponovo otvorio štednju u valuti DAI, Federalna komisija sprečila Microsoft-ovu akviziciju gejming kompanije, Holandija najspremnija za metaverzum

16.12.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Kripto petak

U novom izdanju Kripto petka saznajte koje prednosti donosi interoprabilnost USDC-a, kako će izgledati nova međunarodna regulacija kripta, kako će izgledati štednja u valuti DAI, zašto je Federalna komisija sprečila Microsoft-ovu akviziciju gejming kompanije i zašto je Holandija najspremnija za metaverzum.

Router Protocol u saradnji sa Circle donosi interoperabilnost za USDC

Router Protocol je platforma koja se bavi cross-chain infrastrukturom. Dva meseca posle stupanja u saradnju sa kompanijom Circle, koja je vlasnik kriptovalute USDC, Router Protocol je integrisao njihov Cross-Chain Transfer Protocol čime je USDC postao dostupan kao matična valuta na mrežama Ethereum i Avalanche, s tim što će se mreža Solana uključiti sledeće godine.

Trenutno je interoperabilnost dostupna na testnet mrežama (Ethereum-ova Goerli Testnet i Avalanche-ova Fuji testnet). Glavna prednost ovog rešenja je u tome što će korisnici i decentralizovane aplikacije (dApps) moći da održavaju likvidnost u valuti USDC na svim platformama koje podržavaju transfere kao matične valute. 

Više detalja iz zvanične objave kompanije Router Protocol…

FSB traži način da što pre donese novi komplet međunarodnih pravila za regulaciju kriptosredstava

Financial Stability Board (FSB) je međunarodno savetodavno i nadzorno telo koje se bavi globalnim finansijskim sistemom. Odlazeći direktor ovog tela, Ditrih Domanski dao je intervju za Financial Times, u kome je ponajpre izneo planove FSB-a da se što pre objavi paket kripto regulative, već s početkom 2023.

Ključna izjava tiče se napomene da bi blokčejn komanije trebalo da budu pod istim standardom regulative kao banke… ako se bave uslugama koje su podudarne sa proizvodima koje nude banke. 

Detaljniju vest prenosi Bitnation…

MakerDAO je ponovo otvorio štednju u valuti DAI (DAI Savings Rate)

MakerDAO je DeFi protokol koji se bavi kriptopozajmicama, a upravljaju i matičnom valutom DAI, koji je decentralizovani stablecoin. Objavili su da je potvrđena odluka da se reaktivira usluga štednje, DAI Savings Rate.

Ovim se nagrađuju svi korisnici koji deponuju svoje DAI u DSR pametni ugovor, uz nagradu od 1% fiksne kamate, umesto ranije od 0.01%. Kao i ovu, sve naredne promene predložiće i izglasati zajednica.

Vest prenosi Finyear…

Federalna komisija blokirala pokušaj kompanije Microsoft da otkupi gejming giganta Activision Blizzard

Jedna od aktivnosti kompanije Microsoft je unutar industrije igara. Osim što imaju svoje studije za izradu igara, Microsoft je vlasnik linije Xbox konzola. Activision Blizzard je gigant u industriji igara, sa serijalima poput Call of Duty, World of Warcraft, Diablo i Overwatch.

Nezavisna agencija američke vlade, Federal Trade Commission bavi se ponajpre primenom antimonopolskih zakona i zaštitom potrošača. U tom smislu intervenisali su protiv zahteva kompanije Microsoft da otkupi Activision Blizzard. Njihov argument je da bi tom akvizicijom nastao disbalans na tržištu između Microsoft-a i Sony-ja koji trenutno vladaju na polju konzolnih video igara. Kontraargument Microsoft-a je da bi sprečavanje akvizicije ugrozilo njihove planove za razvoj metaverzuma, što su i naveli kao glavni razlog za pokretanje inicijative za kupovinu.

Detaljnije saznajte iz izjave za štampu Federalne komisije…

Holandija je najspremnija evropska zemlja za metaverzum

Uswitch je firma koja se bavi istraživanjem tržišta na polju telekomunikacija. Istraživanje koje su sproveli na temu postojeće infrastrukture kao što su brzina interneta, cene paketa, broj blokčejn finansijskih startapa, pokazalo je da je Holandija najspremnija za metaverzum, to jest za nove tehnologije na ovu temu.

Osim što je prosek brzine interneta 106.51 Mbps, Holandija je jedan od najvećih izvoznika proizvoda visoke tehnologije, već je u toj zemlji i najveći interes korisnika za metaverzum. Posle Holandije najspremnije zemlje su Švajcarska, Litvanija i Malta, sa najboljim odnosom infrastrukture i zanimanja publike. Zanimljivo je da je Velika Britanija tek na sedmom mestu.

Vest prenosi CoinTelegraph…

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *