Blog

Meme coini – Psići, Ilon Mask i put na Mars

30.08.2022. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: Projekti

Zanimljivo je da čak i u vreme kripto-zime, mantra 100x i “to the moon” ne prestaje da odjekuje u kripto-prostoru. I danas hrabri (ili ludi) investitori tragaju za tim novim novčićem koji će im doneti basnoslovni profit…

Who let the dogs out?

Probudili ste se iz kome. Prespavali ste poslednjih desetak godina. Osim što će da se pomuče da vam objasne šta se dešava u svetu, te da vam objasne da postoji, taj neki kripto-novac koji je izmišljen da spreči novu svetsku ekonomsku krizu, ali eto ni danas nije jasno da li zapravo doliva ulje na vatru ili ne, neće im biti lako da vam objasne zašto se u u prvih 12 kriptovaluta nalaze dve “pseće” (Dogecoin, Shiba Inu).

Još čudnije će vam biti (osim da je Harambe nastradao, te da je planetu zadesilo gotovo sve apokaliptično osim vanzemaljskih osvajača iz dubokog svemira), to što se u stotinama miliona dolara meri tržišna kapitalizacija mnoštva novčića koji nose nazive po: a) pasmini šiba-inu, b) Ilonu Masku, c) putovanju na Mars.

Šta je meme, mim ili mema?

Okej, pretvaraću se da među vama nema onih koji su se juče otrgli komi, niti onih koju su prethodnih petnaestak godina prespavali ispod nekog kamena, kao ni onih koji su tu skoro lobotomizovani. Znate šta je “meme”, mim ili mema, memetička poruka, viralni sadržaj koji se širi među korisnicima Interneta, obično u slici i reči, ređe kao video klip. Mim se zasniva na tome da uz minimalni format nosi veliko značenje, a premda ga ne razumeju svi, obraća se svima.

Mim je danas postao važan element kulture, toliko važan da služi kao okosnica mnogih supkultura, postaje njihov jezik, ali i sveopšta, sveprihvaćena elementarna čestica (najčešće humorističnog, satiričnog karaktera) koja brzo prenosi ideju. Stoga je mim sve češće marketinška alatka koja se koristi bilo u reklamne svrhe, bilo kao deo izraza jednog brenda. Za one koji žele sebi da slede krv u žilama, preporučujem roman “Prepoznavanje obrazaca” Vilijema Gibsona, koji premda ne piše neposredno o mimovima, dosta proročanski daje viziju viralnog sadržaja.

Izvor: outlookindia.com

Memecoins

Gde je veza? Mislite, sa naslovom i objašnjenjem o mimovima? Ah, pa ako već niste pogodili, danas predstavljamo fenomen pod nazivom memecoins. Naime, iz razloga optimizma koje je doskora vladalo na kripto tržištima, postalo je veoma lako lansirati i finansirati novi token. Posebno ako imate projekat koji zaista nekom pomaže, rešava neki problem ili uopšteno uzev, ima kakvu upotrebnu vrednost. No, pre kripto-zime, bilo je vremena, novca i energije da se pokrenu kriptovalute koje su nastale “just for the lulz”, iz potrebe da se parodira, satiriše ili viralnošču skrene pažnja na kakvu poruku.

Recimo, dva programera odlučili su da naprave parodiju na Bitkoin. Odlučili su da se narugaju pomamljenom tržištu koje je tražilo zamenu za Bitkoin, ne samo jureći sve brže mreže, već i praktičnije načine plaćanja. Osim toga, u to vreme kada je njihov parodijski novčić nastao, gotovo svaka kriptovaluta “pretila” je i hvalisala se da će osvojiti svet.

Much coin. So crypto. Wow.

Možda i pogađate, reč je o Dogecoin-u (DOGE), koji se i zvanično vodi kao prvi memecoin. Ime i logo pozajmio je od ženke pasmine šiba-inu po imenu Kabosu koja se pojavila na poznatom mimu koji prikazuje neobičan izraz psećeg lica sa komičnim unutrašnjim monologom.

E, sad.

Ispostavilo se da je protokol validacije transakcije deset puta brži od bitkoinovog protokola. Ovo napominjem zato što je uspeh novčića napravljenog kao pošalica sa psećim mimom bio iznenađujući, ali ipak zasnovan na nekakvoj praktičnoj koristi. U tom smislu pre bih klonove i kopije Dogecoin-a, kao što su DogeBonk, Dogey-Inu, ili Doge Floki Coin svrstao u memetičke valute, jer je njihov jedini cilj da postoje kao fenomen, dok je originalni Dogecoin ipak rešavao nekakav problem, samim tim što je bio brži od bitkoina.

Izvor: reddit.com

U tom smislu, ha-ha valuta sa psećom glavom jeste postala organski popularna, tako da je već godinu dana od prvog pojavljivanja postala valuta sa malom tržištnom kapitalizacijom ali sa prometom koji je nadmašivao i bitkoin i mnoge druge alternativne novčiće. Splet događaja uticao je na popularnost upotrebe Dogecoin-a kao pravog pravcatog sredstva plaćanja, počev od prvog kineskog pogroma kriptoindustrije, koji je prouzrokovao da se brojni investitori, ali i kripto-rudari prešaltaju sa bitkoina, na valutu sa likom ljupkog psića.

Drugi značajan događaj bio je potez zajednice okupljene oko ovog memetičkog novčića. Naime, kada se jamajčanski tim za bob-sanke kvalifikovao za olimpijadu u Sočiju, a nisu mogli da priušte putovanje na svetsko takmičenje, to je baš bio tragikomični trenutak oko koga je zajednica šaljivog novčića mogla da se okupi. Sakupljeno je $36.000 za dva dana, a ovaj potez je dospeo u medije.

Izvor: reddit.com

Idemo na Mars!

U kapitalizmu (neki kažu, poslednjem njegovom stadijumu u kome se nalazimo), pažnja tržišta jeste vrednost, a Dogecoin je ovim potezom privukao pažnju. U tom istom kapitalizmu, veoma je važno čiju pažnju privlačiš. Vredi ili pažnja mnogo anonimusa, ili pažnja jednog budže. U slučaju Dogecoin-a, taj budža bio je – Ilon Mask.

Zanimljivo je da se uspeh novčića zgadio jednom od osnivača. Doživeo je da njegovo superherojsko delo, postane – negativac. Tačnije, nije mu se dopalo što je video da kriptovaluta kao zamisao postala sredstvo eksploatacije.

No, Dogecoin, nastavio je da jača. Počele su da ga uvažavaju menjačnice, milioneri i poznate ličnosti (Snup Dog, na primer), te je ukupna vrednost nastavila da raste, premda je novčić i onda kao i danas bio veoma (burno) promenjive vrednosti. Baš zbog toga postao je koristan i igračima na berzi koji se bave dej trejdingom (day trading), kratkoročnim špekulacijama koje koriste prednost činjenice da vrednost robe (ili valute) fluktuira tokom dana.

Izvor: cryptonews.com

Uticaj najbogatijeg čoveka sveta

Za trenutak bih zastao ovde da osvetlim ulogu teškaša kao što je Ilon Mask u rastu popularnosti ovih šaljivih novčića. Naime, tržište kriptovaluta osetljivo je. Mlado je. Tek nastaje. U tom smislu prijemčivo je za uticaje medija. Kao nekadašnje zlatne groznice. Dovoljno je da neko poviče: “zlato!” i svi će pohrliti. Gde, zašto i kako, manje je važno od pomame za profitom.

Trenutak kada se Ilon Mask upleo u priču psećeg novčića preloman je za fenomen memecoin. Ne samo zato što su se njegovim primerom poveli i drugi bogataši, pa kao “Golijati” podržali jednog “Davida”, već i zato što su tako nastali drugi memetički novčići. Neko je odlučio da ponovi fenomen Dogecoin-a.

I da znate, stanje na tržištu, pomama oko 100x profita, prevaranti, entuzijasti, u svojevrsnom džumbusu kakvo uvek krasi neku novu “zlatnu groznicu”, dogodilo se baš to. Sledeći novčić je gotovo ni iz čega zaživeo, privukao pažnju javnosti, bujao. No, cene troškova mreže (gas fees) na Ethereumu postale su prevelike, te je projekat propao, ali je otvorio prostor drugima da metastaziraju fenomen memecoin na druge mreže.

Postalo je jasno da za rast memetičke kriptovalute nije važna upotrebna vrednost (ha!) već je dovoljno da se dobro brendira. Tako je nastalo stotine i hiljade valuta koje se igraju rečima na temu pasa generalno, šiba-inu konkretno, te Ilona Maska, puta na Mesec, često u raznim kombinacijama: Shiba Inu, Dogelon Mars, Baby Doge Coin, Samoyedcoin, Dogs of Elon, DogeCash, Floki-inu (nazvan po Ilonovom psiću, Flokiju).

Ima li tu keša?

Fenomen šaljivih novčića odavno je odneo šalu. Zato što je bio prvi, ali i zato što jeste rešavao jedan problem (brzine transakcija), Dogecoin je ušao u upotrebu. Ne kao valuta kojoj će tržište naduvati vrednost da bi zlonamerni investitori na tome zaraditi (rug pull, pump and dump, o tome smo već pisali ovde…), već kao jedno od sredstava plaćanja. Zahvaljujući medijskoj pažnji, DOGE je postao prihvaćen kao valuta u nekim kompanijama koje imaju veze sa bogatašima koji su ovaj memecoin podržali. Tako će vaš pseći novčić vredeti ako želite da kupite karte za utakmicu Dalas Maveriksa, ako želite da kupite automobil marke “Tesla”, letite Er Baltikom ili kupite računarsku igru u GejmStopu.

To je sve dovelo do činjenice da premda je vrednost pojedinog novčića zaisa mala, tržišna vrednost se bliži cifri od devet milijardi dolara. DOGE je zvanično na desetom mestu po veličini u svetu kriptovaluta. Tik ispod je konkurencija, Shib Inu, na 12 mestu, sa tržišnom vrednoću od 7 milijardi dolara. Prvi sledeći takmac, Dogelon Mars je na 150. mestu sa ukupnom vrednošću od tek nešto preko 150.000 dolara. Naravno, pitanje koje cinični mogu da postave jeste, kako znamo da je novčić memetički, kad je moguće da je ceo kriptoprostor jedan veliki mim.

Izvor: reddit.com

Na dnu dna

No, pošalice skeptika i nihilista na stranu, tamo gde ima novca, biće i onih koji žele da ga se dokopaju. U tom smislu, memecoins jesu postali jedna vrsta investitorske niše. Veoma veliki, gotovo sulud rizik, ali i mogućnost za 100x povrat uloženog. Dovoljno da se hrabri, naivni, beskrupulozni i zlonamerni nađu na istom mestu.

Izvor: voi.id

Lovci na brzu zaradu i dalje će pratiti tržište, analizirati kretanje kapitalizacije kao i volumena prometa, pokušati da nanjuše koji je “smešni novčić” počeo da se uzdiže, kako bi pravovremenom investicijom došli do neralnog profita. Srećom (ili ne, kako za koga), ovi novčići su veoma neotporni na krizu, što je bilo jasno i pre kripto-zime. Vrednost im se uglavnom strmoglavila i neće se skoro oporaviti.

Ovi novčići nisu nebezbedni za upotrebu. Neće vas niko premlatiti ako kupite nekakav “-inu” novčić. Ali kako nisu izlistani u respektabilnim menjačnicama, povećan je rizik od prevare, pa nije uvek bezbedno doći do njih. Ne možete očekivati da znate kakva će im, ma i otprilike, biti vrednost, jer i najveći među njima u svega nedelju dana mogu da padnu i preko 30%. E, ali mogu i da se oporave, neko će reći. Nekad pre kripto-zime, možda. Ali sada, teško.

Da li su memecoins zaista dobra prilika za hrabre investitore? Pa, ne baš. Bez obzira na to šta mnogi kripto-gurui pokušavaju da nauče svoje sledbenike, ne postoji ni približno pouzdan način da se predvidi koji će novčić otići nebu pod oblake. Istina, ove valute su jeftine, pa se možete igrati ako imate novca za bacanje.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *