Blog

Šta je Dogecoin? Šala vredna milijarde dolara

23.11.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Ljudi prema kriptovalutama i dan danas imaju podeljene stavove. Mnogi su tu samo zbog novca, nije im bitno ime, ko stoji iza projekta, boja i broj novčića, a najmanje od svega programerski kod koji ga pokreće. Kada tržište pada i kada profita nema može se pronaći i po neki fanatik koji veliča tehnološko- ekonomska rešenja koja kripto nudi, ali na njihove hvalospeve o revolucionarnosti neizostavan je osnovni opozit, sa stereotipnim komentarom “kriptovalute nemaju vrednost, nemaju budućnost, neopipljive su i kakvo “bre” kopanje, ne verujem ništa dok ne vidim pare u rukama (misleći na digitalne brojke u bankovnoj aplikaciji)”

Svet funkcioniše sa i bez kriptovaluta, a dve stvari bez kojih čovečanstvo nema ni prošlost ni budućnost bile su idejni temelj za kreiranje Dogecoin-a. Humor i vera.

Ako ta dva pojma saberemo, podelimo sa jabukom koja pada na glavu i pomnožimo sa kripto ludilom, kao rezultat dobijamo ironiju. Ironija kvadrirana sa “jao što je sladak pas, neće da ugrize?”= Dogecoin. Kriptovalutu kreiranu bez upotrebne vrednosti, namenjenu da ismeje ozbiljne coine koji su u to vreme ambiciozno trebali da promene svet na bolje, usput nekog nasmeje, a od skoro i da vam omogući kupovinu stanova, kamiona, aviona… finansiranje istraživanja svemira, kupovinu karte za košarkaške utakmice, bioskopske premijere, čak i obezbedi bogato nasledstvo.

Kriptovalute zaista jesu promenile svet, a Dogecoin je nakon izjave Elona Maska kako je “najzabavniji ishod, često najverovatniji” na neverovatan način postao jedna od najvećih kriptovaluta na tržištu.

Kako je nastao Dogecoin?

Kreatori Dogecoina su softverski inženjeri Bili Markus (Billy Markus) i Džekson Palmer (Jackson Palmer) koji su se upoznali na Reddit- u i nikada se nisu sreli uživo. Kao inspiraciju i osnovu koda poslužili su se Litecoin projektom, tako da su za samo dva sata pisanja koda iza popularne slike psa koja je te 2013 kružila kao mim po društvenim mrežama, uspeli su da stvore ekološki prihvatljivu kriptovalutu, sa brzim transakcijama, nezahtevnim rudarenjem, malim troškovima mreže i sa trenutnom tržišnom vrednošću od 30 milijardi dolara.

Mnogi članovi Dogecoin zajednice se šale kako je ovaj uspeh bio neizbežan i prisećaju se samih početaka kada su u cilju marketinga sakupljali novac da brendiraju NASCAR vozača ili Jamajčansku reprezentaciju u bobu za zimsku olimpijadu 2014.

Koliko je projekat bio eksperimentalan i bez definisane vizije potvrđuje i Bili Markus koji je bio izuzetno zadovoljan tadašnjom cenom Dogecoina, tako da je 2015 godine prodao sve DOGE coine koje je imao kako bi kupio polovnu Hondu Civic.

Gde se trgovao i kako se dobijao Dogecoin?

Dogecoin je jedna od najstarijih kriptovaluta i kao takav je bio dostupan na većini kripto berzi. Kako su se kriterijumi za prisutnost na velikim svetskim berzama pooštrili, sazrevanjem tržišta, Dogecoin je ispao i iz drugog plana tržišta, tako da su vlasnici Dogecoin-a na svega par mesta imali mogućnost da ga prodaju.

U to vreme se nije postavljalo pitanje ko bi prodao Dogecoin nego ko bi ga kupio, usled čega je njegova cena bila izuzetno niska.

Popularni načini za dobijanje Dogecoin-a bili su njegovo rudarenje i brojne aktivacije na društvenim mrežama kroz koje bi pobednici takmičenja za najsmešniju sliku ili kratak članak o projektu dobijali Dogecoin- a.

Svesni apsurda Dogecoin- a, a nesvesni potencijala kriptovaluta, neretko su menjali hiljade DOGE za desetak dolara kako bi povukli svoju vredno osvojenu nagradu.

Dok su tvorci drugih kriptovaluta tog vremena, primera radi Bitcoin- a ili Ethereum– a, glavni fokus posvetili unapređenju tehničke pozadine ovih protokola, Dogecoin je svoj razvoj usmerio ka društvenim mrežama, ponajviše tviteru, gradivši zajednicu baziranu na zabavi, šaljivim slikama i komentarima.

Jedan od njih je bila i predikcija cene od 1$ za Dogecoin koji je tada vredeo oko 0,0001$.

Rudarima Dogecoin- a nije bio potreban jak hardver da bi održavali mrežu. Održavajući mrežu dobijali su veliki broj coina kao nagradu, transakcije su bile brze i vrlo jeftine. U planu nisu bila ogromna unapređenja mreže, uvođenje pametnih ugovora ili inovativnih funkcija. Sve je funkcionisalo sa tehničke strane ali je profit često izostajao jer se rast cene dešavao kada cena Bitcoin- a naglo skoči, a cena Dogecoin- a se ogrebe za po koji procenat.

Elon i Dogecoin

Mnogo pre progresivnog napredka Elon Musk- a ka tronu najbogatijeg čoveka na svetu, ovaj preduzetnik gajio je simpatije prema Dogecoin kriptovaluti. Pre nego što je u svojstvu vlasnika Tesle zamenio novčane rezerve za Bitcoin, u opisu svog profila na Twitter platformi Elon Musk pisalo je generalni direktor Dogecoin- a.

Uticaj Elona na društvenim mrežama rastao je sa Teslom i Bitcoin- om, da bi na vrhuncu medijske prisutnosti počeo otvoreno da osuđuje Bitcoin zbog njegove energetske neefikasnosti prilikom rudarenja i veliča Dogecoin, njegovu omiljenu kriptovalutu, kriptovalutu naroda, budućnost novca, osnovu novog monetarnog poretka…

     

Elon je u više navrata spomenuo da je investirao u Dogecoin i da ima velike planove sa ovom kriptovalutom, a kada najbogatiji čovek na svetu sa idejama poput ultrabrzog transportnog tunela, automobila koji se sam vozi ili rakete koja može da se koristi više puta, kaže tako nešto, krajnje mogućnosti mogu biti svakave.

Kredibilitet koji je Elon dao Dogecoin- u, zainteresovao je brojne investitore i preduzetnike da razmotre o mogućnostima upotrebe ovog coina. Zbog velikog broja Dogecoin- a koji se izrudari svakodnevno, vrednost DOGE na duže staze je teško predvidiva pa se trenutno prvenstveno koristi kao platno sredstvo, a upravo Elon otvorio je finansiranje SpaceX misije upravo Dogecoin-om. Satelit Doge-1 će biti lansiran 2022 godine, a Dogecoin će biti prva kriptovaluta u koja je zaista odletela u svemir.

Kripto tržište posle rasta cene Dogecoin- a

Veliki trend oko šaljivih kriptovaluta poput Dogecoin- a bio je zamajac za hiperprodukciju coina slične namene i tematike. U izuzetno kratkom periodu stvoreno je na stotine kriptovaluta koje su oponašale Dogecoin. Investitori su obazrivo ulagali u njih i neretko profitirali.

Kada pohlepa nadjača oprez, često bude kasno jer vlasnici projekta povuku sav novac i doslovno ugase coin. U haosu izložbe pasa svih rasa izdvojio se Shiba Inu projekat koji je na temeljima Dogecoin- a, a propraćen medijskom propagandom uspeo da dostigne veličinu Dogecoin- a i za manje od godinu dana zabeleži rast od 5,000,000%.

Budućnost takozvanih mim kriptovaluta je vrlo diskutabilna jer njihov životni vek varira od jednog dana do stotina godina dok ne postanu krovna valuta sveta. Svojim niskim cenama i ogromnim zalihama vizuelno mame kupce i skoro kao od šale pomeraju vrednost za decimalu u levo. Mortalitet kriptovaluta je postojeći problem od kog se investitori oporavljaju još od ICO trenda 2017 godine, a Meme coin trend će definitivno imati više tragičara nego heroja dok se legitimitet projekata i njihova budućnost ne utvrdi.

Ali Dogecoin ima novi trik, Dogecoin 2.0

Sada kada je prisutan na svim svetskim menjačnicama, tražen među kripto investitorima, popularan na društvenim mrežama, Dogecoin je dobio zastupnika, Dogecoin fondaciju koja usmerava i definiše njegov razvoj.

Programerski timovi nasmejani mimovima kako Dogecoin leti na mesec ili postaje ekonomski standard, odlično raspoloženi čekaju novi plan i program po kome će unaprediti Dogecoin. Spekuliše se da lično Vitalik i Elon smišljaju kako će to izgledati i da će nakon objavljivanja plana razvoja, Dogecoin dobiti dugo traženi smisao u verziji Dogecoin 2.0.

Brza, laka i sigurna kupovina kriptovaluta dostupna je na ECD menjačnici, a nakon toga kriptovalute možete zameniti za DOGE na skoro svim većim berzama.

Dok čekamo da DOGE dostigne cenu od par dolara, odleti u orbitu i preotme tron Bitcoin-u, uživamo u inspirativnim remek delima Doge zajednice.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *