Blog

Najbitnija godina za PI mrežu – razgovor sa Pi ambasadorom

04.03.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Rudarenje

Na pragu pete godine postojanja Pi Networka, zajednica se nalazi na prekretnici koja bi mogla da odredi njenu budućnost. Ovim povodom razgovarali smo sa ambasadorom Pi mreže Mladenom Brčićem i razmotrili ključne momente i inovacije koje obeležavaju ovu godinu kao možda odlučujuću.



Naš sagovornik izdvaja da se trenutno nalazimo u fazi kada je glavna mreža još uvek na serverima PiNetworka, ali nakon otvorenog mainneta, kompletan PiBlokchain će biti prebačen na nodove, kao što je slučaj sa drugim kriptovalutama.

Takodje zapaža da Pi Network polaže velike napore u izgradi osnova za jedan novi digitalni kutak, sistem u koji će se ulaziti putem Pi Browsera, koji integriše Pi Ekosistem sa internetom. Sve lokalne aplikacije će raditi isključivo putem ovog pretraživača, preko kojeg će se lako prebacivati Pi koini i koristiti internet.

Zanima vas PI? Saznajte više na blogu „PI kriptovaluta – Razgovor o kontroverzama i objašnjenje projekta“

Uvođenje Pi Open Source (PiOS)

Jedan od najznačajnijih koraka ka ostvarenju Pi Network vizije je lansiranje Pi Open Source (PiOS) biblioteke, koja ima za cilj da osnaži zajednicu programera i omogući lakši pristup alatima i šablonima kreiranim od strane Pi programera za Pi zajednicu. Ovaj potez otvara vrata ka kreiranju kvalitetnih Pi aplikacija i izgradnji ekosistema kojim će se služiti svi korisnici.

Lansiranjem PiOS-a, Pi mreža postavlja temelje za dugoročnu upotrebljivost, omogućavajući programerima da grade na doprinosima drugih i koriste kolektivnu mudrost svoje velike zajednice. Sa preko 45 miliona aktivnih korisnika, Pi Network ima potencijal da konsoliduje znanje i napore programera, čineći pravljenje aplikacija i korisnih alata jednostavnijom nego ikad.

Ovo je važno jer omogućava programerima da na lak način započnu sa radom, bez potrebe da „izmišljaju toplu vodu“, kaže Mladen.

Prva Web3 društvena platforma koja ima alate za nagrađivanje i kažnjavanje kreatora digitalnog sadržaja

Fireside Forum je inovativna aplikacija od Pi Core tima koja predstavlja prvu Web3 društvenu platformu koja se koristi za nagrađivanje pozitivnih i kažnjavanje negativnih online interakcija.

Cilj je promovisanje autentičnosti, konstruktivnih razgovora i zdravijih društvenih interakcija na internetu. Integracijom Pi kriptovalute u srž svojih društvenih mehanizama, Fireside Forum omogućava milionima korisnika širom sveta da se povežu u humanom okruženju, gde se sadržaj organski generiše i uređuje na decentralizovan način. Ova platforma predstavlja korak napred u viziji Pi Networka o Web3 društvenoj mreži, gde blockchain tehnologija služi ne samo za vlasništvo i distribuciju digitalnih sredstava, već i za kreiranje novih kvalitetnih internet interakcija.

Svako može da prebaci Pi na drugi novčanik za samo nekoliko sekundi

Pi Network je predstavio novu funkciju koja će transformisati način na koji korisnici rade transakcije sa Pi valutom- QR kod funkcija u Pi novčaniku. Ova inovacija omogućava slanje i primanje Pi-a jednostavnim postupkom skeniranja. Korisnici mogu lako prebacivati Pi prijateljima ili poslovnim subjektima jednostavnim izvlačenjem mobilnog telefona i skeniranjem njihovog QR koda. Ova funkcija eliminiše potrebu za ručnim unosom komplikovanih adresa novčanika, omogućavajući brze, sigurne i instant transakcije sa samo jednim skeniranjem.

Ciljevi koji moraju biti ostvareni prilikom otvaranja mainneta su javno dostupni, trenutno smo na nekih 60% ističe Mladen.

Pratite ih na stranici.

Veliko ažuriranje KYC sistema i odglavljivanje više stotina hiljada korisnika

Pi Network je unapredio svoj sistem za KYC (Know Your Customer) proces, ključan za uspeh u stvaranju otvorene mreže i ekosistema u skladu sa Pi vizijom izgradnje najinkluzivnijeg peer-to-peer ekosistema i autentičnog online iskustva. 

Ovo ažuriranje obuhvata napredak u rešavanju zastoja u KYC procesu za stotine hiljada rudara, usmeravajući se na aplikacije koje su bile blokirane zbog netačno unetih informacija.

Sa implementacijom poboljšanih algoritama i pružanjem mogućnosti za ponovno podnošenje zahteva, Pi Network nastoji da olakša i ubrza proces verifikacije. 

Ovaj napredak ne samo da pomaže trenutnim korisnicima već i postavlja temelje za širu primenu KYC sistema, koji će biti dostupan i za druge projekte van Pi Networka, čineći ga jednom od najvrednijih Pi aplikacija.

PiBrowser je dobio nov izgled i još bolje funkcije

Ovde se nalaze sve zvanične i test aplikacije, novčanik, blokchain explorer i internet pretraživač.

Ažuriranjem Pi Browsera unapređen je korisnički interfejs što omogućava korisnicima lakše korišćenje Pi aplikacija i navigaciju kroz Pi ekosistem. 

Ovo ažuriranje ne samo da poboljšava navigaciju kroz ekosistem, uključujući aplikacije Core Team-a kao što su KYC i Pi novčanici, već i pruža više informacija za poboljšanje sigurnosti korisničkog iskustva. 

Specifično, interfejs samog Browsera sadrži indikatore koji ukazuju da li je trenutna stranica zvanična aplikacija Core Team-a, verifikovana, neverifikovana ili neafirmisana Pi aplikacija, ili nasumična web stranica, poboljšavajući time ukupnu sigurnost korisničkog iskustva. 

Ovaj pristup dizajnu je fokusiran na korisnike, pružajući bogatiji i međusobno povezan ekosistem sa intutivnom kontrolnom tablom aplikacija, unapređenim ikonicama i opisima, što olakšava korisnicima da se upuste u Pi mrežu i doprinosi većoj transparentnosti i sigurnosti unutar Pi ekosistema.

Informacije predstavljene u ovom tekstu su preuzete sa bloga Pi mreže, a u prikupljanju i obradi podataka asistirao je Mladen Brčić, ambasador Pi mreže.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *