Blog

Novembar 2020 – Tehnička analiza za BITKOIN

01.12.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Tehnička analiza

Sinoć smo ponovo bili svedoci istorije. Bitkoin je na kratko prešao sve do sada zabeležene vrednosti i time postavio novi all-time-high. Uspešno je dostigao cenu od 19 845.20 dolara odnosno oko 1 950 000 dinara nakon skoro tri godine od poslednjeg ATH-a.

Šta je sve ono što je dovelo do neverovatnog rasta i da li je ovo samo početak, saznaćete u jednom od narednih blog postova specijalno posvećenom Bitkoinu

Bitkoinje imao neverovatan mesec sa skokom od preko 40%. Videli smo cenu bitkoinaod preko 19 000$ koju smo poslednji put videli pre 3 godine. U nastavku teksta saznajte najbitnije nivoe podrške (Support) i otpora (Resistance).

Bitkoin - Tether nedeljni grafikon. Izvor Trading View

BTC/USDT nedeljni grafikon. Izvor: Trading View

Bitkoinje stvarno napravio neverovatan skok. Početkom meseca cena je bila oko 13 500$, da bi samo 2 nedelje nakon toga došla do čak 19 500$. Usledila je očekivana korekcija na 16 000$. Trenutno najveći i jedini veliki otpor se nalazi na ceni iznad 19 500$ – 20 000$. Nakon toga je svaki tehnički otpor probijen i preostalo je da se gledaju samo psihološki otpori koji se uglavnom nalaze na okruglim ciframa. 

Ukoliko bitkoinkrene u ozbiljniju korekciju prema dole, postoji veoma veliki broj podrške (Support).

Prvi ozbiljan support se nalazi na ceni od oko 16 000$. Nakon prve korekcije koju je uradio, tu je našao veliki support i skočio preko 2000$.

Ukoliko to probije, sledeća velika zona podrške se nalazi na ceni od 13 800$ do 14 000$. 

Ukoliko i to nekim slučajem izgubi, poslednja velika zona support-a se nalazi na ceni od 11 500$ i ukoliko nju izgubi postoji jako velika mogućnost da će bitkoin ući u negativno tržište (Bear Market).

Indikatori

Kao i u prethodnim analizama pogledaćemo RSI indikator.

Trenutna vrednost RSI indikatora na nedeljnom nivou je oko 81 što predstavlja izuzetno veliku vrednost i korekcija koju smo videli je sasvim opravdana i očekivana.

BTC-USDT RSI nedeljni grafikon. Izvor Trading View

BTC/USDT RSI nedeljni grafikon. Izvor: Trading View

Istorijski gledano kada se RSI nalazi u ovim zonama vrlo često može ostati nedeljama u ovim zonama. Najbitnija zona za RSI koja ne bi smela da se izgubi na nedeljnom nivou jeste zona od oko 60. Dokle god se bitkoinna nedeljnom nivou nalazi iznad 60 na RSI indikatoru,ne bi trebalo imati brige da je negativno tržište (Bear Market) blizu.

Fundamenti

Više stvari je uticalo na to da bitkoin ima ovoliki skok. Jedna od stvari jeste novi pad dolara i “bežanje investitora” u čuvare vrednosti. Optimizam oko vakcine za korona virus je isto doprineo ovom skoku, jer smo videli veoma stabilnu tradicionalnu berzu i investitori su se verovatno odlučili da malo više rizikuju i ulaze u riskantne markete kao što su kriptovalute i bitkoin.

Ulazak velikih američkih hedge fondova je vrlo verovatno uticao na ovoliki skok cene. 

Bitkoin i altcoin – Prikaz dobitaka

Procentualni prikaz dobitaka za novembar. Izvor coin360.com

Procentualni prikaz dobitaka za novembar. Izvor: coin360.com

Nije samo bitkoin imao neverovatan mesec, većina altcoin-a je zabeležila procentualno veće dobitke od bitkoina

ETH (ethereum) i LTC (litecoin) su zabeležili dobitke od preko 45%. Većina velikih altcoin-a je zabeležila dobitke od oko 30%, dok su najviše skočili XRP (ripple) i XLM (stellar) koji su skočili preko 150%!

Indeks straha i pohlepe za bitkoin

Kao i u prethodnim analizama bavićemo se analizom indeksa straha i pohlepe.

Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitkoinu. Koristeći različite ulazne informacije, softver približno prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100. Što je bliže nuli veći je strah na tržištu. Što je indeks bliži broju 100 veća je pohlepa na tržištu.

 

Indeks straha i pohlepe. Izvor alternative.me

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

Trenutna vrednost indeksa se nalazi na 89 što predstavlja izuzetnu pohlepu na tržištu. Prošle nedelje smo videli vrednost indeksa na 94 što je skoro najveći nivo ikada zabeležen. Problem kod ovoga je velika pohlepa investitora koja je, istorijski gledano, znala da rezultuje velikim padovima bitkoina. Ovolika vrednost indeksa ne znači da cena ne može i dalje da raste, ali trebalo bi biti izuzetno oprezan, jer što je duže vrednost indeksa na ovolikim nivoima to je veća šansa da kod cene bitkoina vidimo nagle i jake padove.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *