Blog

Objašnjenje Polygon blokčejna: MATIC vodič za početnike

02.04.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Polygon Network (MATIC) predstavlja jedno od najinovativnijih i najvažnijih rešenja u kripto industriji koje ima za cilj da prevaziđe izazove sa kojima se suočava Ethereum, najveća decentralizovana mreža. U svojoj suštini Polygon infrastruktura dizajnirana da omogući brže i jeftinije transakcije unutar Ethereum ekosistema, ne narušavajući njegovu decentralizovanost i sigurnost.

Za bolji uvid u svet Polygon-a i njegovu sve veću ulogu u kripto industriji, obratili smo se Bojani Tomić-Brkušanin, koja je na poziciji Chief of Staff‘ unutar ove dinamične web3 kompanije. Sa bogatim iskustvom stečenim u Inicijativi Digitalna Srbija i Komisiji za hartije od vrednosti, Bojana donosi svoje duboko razumevanje blockchain tehnologije u Polygon, gde zajedno sa timom radi na ostvarivanju vizije koja oblikuje budućnost digitalne ekonomije.

Ekskluzivno za naš blog, Bojana deli perspektive o razvoju Polygona, njegovom značaju za kripto zajednicu, i kako ova platforma nastoji da postane ključni stub u infrastrukturi decentralizovanog interneta.

Kupovina i prodaja Polygon (MATIC) u Srbiji dostupna je na ECD Wallet-u.

Uvod u Polygon (MATIC): Šta je i čemu služi?

Polygon se brzo istakao kao ključni igrač u pokušaju da se Ethereum učini održivijim i dostupnijim. Ovaj projekat nije samo odgovor na goruće probleme visokih troškova gasa i ograničenih kapaciteta Ethereum mreže, već je i platforma koja nudi brojne alate za razvoj i implementaciju decentralizovanih aplikacija (dApps).

Layer 2 rešenja, poput Polygon-a, rade paralelno sa osnovnom blockchain mrežom (u ovom slučaju Ethereum) kako bi se povećala njena skalabilnost i efikasnost. Kroz razne mehanizme kao što su Plasma, State Channels i Rollups, Polygon uspeva da smanji „gužve“ na mreži, a samim tim i troškove transakcija, čineći aplikacije pristupačnijim širokom spektru korisnika.

Bojana Tomić-Brkušanin, Chief of Staff u Polygonu, ekskluzivno za naš blog opisuje značaj i ulogu ovog projekta u kripto ekosistemu rečima:

„Kripto ekosistem u celini je još uvek u ranim fazama razvoja. Da bi transformativni potencijal blockchain tehnologije zaista bio ostvaren, potreban je veliki napredak u svim segmentima: infrastrukturi, aplikativnom nivou, korisničkom iskustvu, regulatornoj jasnoći.

Polygon, kao jedan od najvećih svetskih projekata koji se bavi rešavanjem jednog od ključnih izazova, infrastrukture koja bi omogućila masovnu adopciju, ima ogromnu priliku da učestvuje u oblikovanju budućnosti razvoja celog ekosistema, i uopšte načina na koji će se odvijati razvoj blockchain-a.“

Ove reči jasno ističu misiju i viziju Polygona – ne samo kao rešenja za postojeće probleme, već i kao platforme koja teži da oblikuje budućnost blockchain tehnologije, čineći je dostupnom i upotrebljivom za sve.

Vizija, misija i budući razvoj

Od samog početka, cilj je bio stvoriti skalabilnu, efikasnu i pristupačnu infrastrukturu koja bi omogućila razvoj dApp-ova bez kompromisa na račun sigurnosti ili decentralizacije. Ideja za Polygon (prethodno poznat kao Matic Network) proistekla je iz jasne potrebe za boljim rešenjima za skaliranje Ethereum-a, koji je u to vreme već pokazivao znake zagušenja pod rastućim teretom aplikacija i transakcija.

„Mihailo Bjelić, jedan od osnivača Polygona, napisao je whitepaper sa vizijom Polygona kao rešenja za skaliranje Ethereuma, prvog i do danas najvećeg programabilnog blockchain-a.

Za ostvarenje ovako ambiciozne ideje, i njen razvoj od papira do današnjeg projekta vrednog 10 milijardi, bilo je nekoliko ključnih trenutaka: partnerstvo sa tada MATIC Network projektom, a potom i akvizicija najboljih svetskih timova koji su radili na rešenjima zasnovanim na revolucionarnoj ZK – zero knowledge tehnologiji. Sem tih nekoliko važnih momenata, rekla bih da je za to gde je Polygon danas najzaslužnija apsolutna posvećenost i neverovatna količina rada celog vrhunskog globalnog Polygon tima.“

Izvor: polygon.technology

Tehnički aspekti i inovacije

Što se tiče kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, Polygon tim se fokusira na nekoliko ključnih oblasti. Kratkoročno, prioritet je dalje poboljšanje efikasnosti i smanjenje troškova transakcija na mreži, kao i proširenje partnerstava sa developerima dApp-ova i većim ekosistemima. Dugoročno, ciljevi se proširuju na postizanje šire vizije „Interneta vrednosti“ – kreiranje potpuno interoperabilne i skalabilne mreže koja će omogućiti lako i efikasno kreiranje i razmenu vrednosti u digitalnom svetu.

Fokus Polygon tima je na kontinuiranoj inovaciji i implementaciji naprednih tehnologija kao što su zkRollups i Optimistic Rollups, koje obećavaju još veću skalabilnost i efikasnost. Sve ovo, uz neprekidno proširenje ekosistema kroz partnerstva i integracije, čini osnovu za budući razvoj i ostvarenje misije Polygon-a.

Kako Polygon postiže brzinu i niske troškove?

Polygon koristi više layer 2 rešenja, uključujući sidechains, Plasma, i state channels, koji omogućavaju off-chain obradu transakcija pre njihove konsolidacije na Ethereum blokčejnu. Ovaj pristup znatno smanjuje gužvu na mreži i omogućava Polygonu da postigne veću brzinu transakcija i smanji troškove gasa.

Bojana daje objašnjava budućnost Polygon-a i uticaj zkEVM tehnologije:

„Poligon zkEVM je prvo rešenje za skaliranje Ethereuma zasnovano na zero-knowledge tehnologiji i kompatibilno sa Ethereum virtuelnom mašinom (EVM). Ovo u praksi znači da zkEVM omogućuje da Ethereum transakcije budu brže, jeftinije i skalabilnije tj. većeg obima, a da u potpunosti i bez kompromisa zadržavaju bezbednost Ethereum mreže.“

Ova tehnologija ima potencijal da radikalno promeni način na koji se transakcije obrađuju na Ethereumu, donoseći revolucionarne poboljšanja u pogledu privatnosti i efikasnosti.

Šta je Polygon 2.0 i koje su ključne promene?

Polygon 2.0 predstavlja evoluciju originalne vizije Polygona. Bojana objašnjava:

„Od osnivanja, Polygon je paralelno radio na razvoju različitih komponenti kompleksne blockchain infrastrukture. Polygon 2.0 predstavlja konsolidaciju svih ovih napora u jedinstveni i jasno definisani tech stack, tj. arhitekturu. Osnivači, inženjerski i istraživački tim veruju da ova arhitektura omogućava da Polygon ostvari svoj krajnji cilj: postane fundamentalni protokol ‘Interneta vrednosti’, mreže koja će svakom pojedincu omogućiti pristup globalnoj ekonomiji.“

Polygon 2.0 simbolizuje značajan korak napred ka ostvarivanju vizije decentralizovanog interneta, pružajući razvojnim timovima moćne alate za izgradnju i lansiranje dApp-ova na globalnom nivou.

🎉 Preuzmi ECD Wallet App 🎉

 

Kako koristiti Polygon (MATIC) na ECD Walletu?

Korišćenje Polygon (MATIC) na ECD Walletu pruža Srbiji priliku da učestvuju u brzorastućem ekosistemu kriptovaluta sa lakoćom i sigurnošću.

Bilo da ste iskusni u svetu kriptovaluta ili tek započinjete svoje putovanje, ECD Wallet nudi jednostavan i intuitivan način za upravljanje vašim MATIC tokenima. Evo koraka kako da kupujete, prodajete, čuvate, i povlačite MATIC na ECD Wallet-u:

Registracija i verifikacija

Pre nego što možete započeti sa transakcijama, potrebno je da se registrujete i verifikujete na ECD platformi. Proces verifikacije je brz i jednostavan, zahteva osnovne informacije i dokumentaciju kako bi se osigurala sigurnost vašeg naloga i transakcija.

Nakon uspešne registracije i verifikacije, možete pristupiti ECD Walletu putem aplikacije ili preko web sajta. ECD Wallet omogućava laku kupovinu, prodaju, čuvanje i povlačenje vaših MATIC tokena.

  • Kupovina MATIC-a: Da biste kupili MATIC, jednostavno izaberite opciju za kupovinu unutar vašeg ECD Walleta, odredite iznos koji želite da kupite.
  • Prodaja MATIC-a: Kada želite da prodate MATIC, izaberite opciju za prodaju, unesite količinu MATIC-a koju želite da prodate, i transakcija će biti obrađena po trenutnoj tržišnoj ceni.
  • Čuvanje MATIC-a: ECD Wallet pruža sigurno okruženje za čuvanje vaših MATIC tokena. Jednostavno prenesite MATIC na vaš ECD Wallet kako bi vam uvek bio pri ruci.
  • Povlačenje MATIC-a: Kada želite da povučete MATIC iz vašeg ECD Walleta, samo odaberite opciju za povlačenje, unesite adresu na koju želite da prenesete vaše tokene i iznos, i transakcija će biti realizovana.

Za koje aktivnosti i u koje svrhe se MATIC najviše koristi?

MATIC token služi kao osnova za mnoge aktivnosti unutar Polygon ekosistema. Koristi se za plaćanje transakcijskih troškova na mreži. Takođe, kroz proces stakinga, držanje MATIC tokena omogućava korisnicima da učestvuju u obezbeđivanju mreže i upravljanju ekosistemom, za šta su nagrađeni dodatnim tokenima.

U toku je tehnoloska nadgradnja MATIC tokena u POL, za koji se smatra da predstavlja token sledeće generacije, dizajniran je tako da postane glavni alat za koordinaciju i rast celog ekosistema Polygona, omogucavajuci validatorima da validiraju transakcije na neogranicenom broju blokčejna.

Pored ovih tehničkih funkcija, MATIC se koristi i kao sredstvo za razmenu vrednosti unutar Polygon mreže, omogućavajući korisnicima da trguju, ulažu i koriste aplikacije bez potrebe za konvertovanjem u druge kriptovalute.

Polygon mreža je postala ključni igrač u blockchain industriji, delom zahvaljujući impresivnom nizu partnerstava sa nekim od najvećih globalnih brendova i projekata. Ova partnerstva ne samo da su pomogli u rastu i prihvatanju Polygon mreže već su i znatno doprineli široj percepciji i prihvatanju blockchain tehnologije u različitim industrijama.

Ključni projekti i partnerstva

Aave – Decentralizovana finansijska platforma (DeFi) koja koristi Polygon za skaliranje svojih usluga, omogućavajući korisnicima pozajmljivanje i oročenje sredstava sa znatno većim prinosima nego kod tradicionalnih finansija.
OpenSea – Najveća decentralizovana platforma za trgovanje NFT-ovima, koja je integrisala Polygon kako bi korisnicima omogućila brže i jeftinije transakcije NFT-ima, bez kompromitovanja sigurnosti.

„Polygon je uspostavio partnerstva s nekim od najvećih svetskih brendova kao što su Nike, Starbucks, Reddit, Mastercard, Adobe, Disney, Meta, Adidas, Mercedes-Benz… Smatram da su ova partnerstva izuzetno važna jer omogućavaju da blockchain tehnologija dobije više korisnika, da su sredstvo za postizanje masovne adopcije, a takođe veoma bitno, pomažu da tehnologija dobije na vidljivosti i kredibilitetu.“

Ova partnerstva ne samo da pokazuju sposobnost Polygona da podrži velike korporativne potrebe već takođe šire svest o mogućnostima blockchain tehnologije izvan tradicionalnih granica kripto sveta. Integracijom sa velikim brendovima, Polygon pomaže u demistifikaciji blockchaina, pokazujući njegovu primenjivost u različitim sektorima i za različite namene, od digitalne umetnosti i gaminga do nagradnih programa i finansijskih usluga.

Poruka za kripto zajednicu u Srbiji

Zahvalni smo Bojani za njen dragoceni uvid i poruke upućene kripto zajednici u Srbiji, kao i onima koji tek razmišljaju o uključivanju u Polygon ekosistem.

„Kripto zajednici u Srbiji bih porucila da rade i investiraju u projekte koji po njihovom sudu imaju pravu vrednost i korisnost i u ciji dugorocni rast i razvoj veruju. Posebno, pri investiranju u kriptovalute bih preporucila generalni oprez.

Za kraj, ne bih davala nikakve finansijske savete ni preporuke, ukljucujuci i MATIC, samo jos jednom ponovila da pri investiranju, posebno na dugi rok, obrate paznju i na tehnolosko-poslovne fundamente projekata.“

Ova poruka ističe koliko je bitno razumeti temelje blockchain tehnologije i kako odabrati projekte za investiranje. Naglasak na obrazovanju i oprezu u svetu kriptovaluta od suštinskog je značaja, s obzirom na njegovu dinamičnost i promenljivost.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *