Blog

Retrospektiva godine – Novogodišnji kripto specijal!

29.12.2020. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Zanimljivosti

Retrospektiva godine bez pominjanja korone je ozbiljan izazov. Ipak, pošto će svakako svi pričati o njoj, ja ću se truditi da je što manje pominjem. Da vidimo šta se to još bitno dešavalo..

Ove godine su održani i predsednički izbori u Americi. U svom stilu, Tramp je od toga pokušao da napravi cirkus i uspeo je… ali nije uspeo da dobije izbore. Na nekim izbornim mestima testirano je glasanje pomoću blockchain tehnologije. Nedugo nakon izbora oglasila se grupa eksperata sa MIT-a. Oni „glasaju“ za to da se na izborima ipak ne koristi blockchain.

Sigurno vam je poznat narativ koji se provlači već godinama „Blockchain je mnogo više od Bitkoina“. E pa, čini se ipak nije, barem ne još. Upotreba blockchain tehnologije van sveta kriptovaluta je uglavnom i dalje na nivou eksperimenata, manje ili više uspešnih, a izgleda da se reč „blockchain“ izgovara uz dosta manje euforije nego prethodnih godina.

Nakon gotovo decenije pokušaja da se Bitkoin svrgne sa trona, čini se da je BTC jači nego ikad. Ne mogu mu ništa ni uporne tvrdnje Krega Rajta da je baš on Satoši Nakamoto, kao ni sada već prilično jadni pokušaji Rodžera Vera da nekoga ubedi da je BCH zapravo jedini ostao veran onome što je Satoši zamislio kad je kreirao Bitkoin.

Nakon solidnog starta godine, martovska korona panika nije poštedela nijedno, pa ni kripto tržište. Cene su se za čas više nego prepolovile, ali su se kriptovalute skoro jednako brzo i oporavile, dok se u mnogim industrijama i dalje ne nazire kraj mukama. Proleće je prošlo u znaku trećeg po redu Bitkoin halving-a, događaja koji tradicionalno uliva optimizam u pogledu daljeg kretanja cene. Halving ni ovog puta nije razočarao… kao što ćemo kasnije videti. Nedugo nakon halvinga, svi smo jeli pice, jer smo slavili jubilarni deseti „Bitcoin Pizza DayZbog korone, pice smo jeli mnogo više kod kuće, a mnogo manje u picerijama, ali bitno da je tradicija ispoštovana.

Posle proleća koje je zbog halvinga i pice prošlo u znaku Bitkoina, na leto Ethereum po ko zna koji put pokušava da izbije u prvi plan. DeFi industrija cveta (na momente deluje kao ICO 2.0), a kako ona pretežno koristi ETH infrastrukturu, ETH rudarima Nova godina stiže u sred leta. Zbog velikog broja transakcija, provizije na ETH mreži rastu, a i cena samog ETH-a raste, pa se briše prašina sa starih grafika, a kupuju se i nove.

I jesen počinje u znaku Ethereum-a. Privode se kraju pripreme za više puta odlagani početak prelaska sa PoW na PoS. Svakako istorijski trenutak od kojeg bi u dobroj meri mogla da zavisi budućnost ETH-a, ali i kripto sveta uopšte. Ako tranzicija bude uspešna, sigurno će i neke druge kriptovalute krenuti tim putem, a verovatne će se i buduće kriptovalute češće bazirati na PoS-u nego što je to do sada bio slučaj.

Ipak, pred kraj godine, kralj se budi i čini da praktično zaboravimo sve drugo. Decembarska magija koju smo imali 2013-će i 2017-te se ponavlja. Bitkoin probija 20.000$ i sve baca u drugi plan, čak i u kripto svetu. Van kripto sveta, inače se retko i pričalo o drugim kriptovalutama. Za „običan svet“ oduvek važi „kriptovalute“ = Bitkoin. Furiozna završnica ove godine samo je potvrdila da će to važiti do daljnjeg.

Priča se da je ovoga puta, za razliku od 2017-te, krupni kapital pogurao cenu gore. Imajući u vidu da praktično nema euforije, da se na Guglu Bitkoin traži značajno manje nego 2017-te, verovatno da je ta priča tačna. Vrlo je indikativno da krupni igrači koji ulažu u Bitkoin praktično i ne pominju druge kriptovalute, kao da ne postoje. Ako je sudeći po tome, čini se da bi Bitkoin mogao još dugo da bude neprikosnoveni vladar kripto sveta. Ipak, to što neko vlada dugo, ne znači da će vladati večno… Milo to najbolje zna.

Mnogo je bitnije pitanje koliko jak Bitkoin može biti van kripto sveta. Tokom korone, mašine za štampanje para širom sveta su se usijale. U tim okolnostima, valuta koja ne može neograničeno da se doštampava deluje primamljivija nego ikada. Budućnost trenutno deluje prilično dobro za Bitkoin. Svoj mali doprinos tome dala je i Srbija koja upravo donosi Zakon o digitalnoj imovini i osveženi Zakon o porezu na dohodak gradjana, koji stupaju na snagu od danas (29.12.2020.). Od naredne godine i fizička, ali i pravna lica će moći po vrlo jasnim pravilima da ulažu u Bitkoin. Čuj mene „u kriptovalute“, u Bitkoin! I ne treba sumnjati da će to i raditi.

 

– Autor teksta Aleksandar Matanović

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *