Blog

Septembar 2020 – Tehnička analiza za BITKOIN

29.09.2020. / Autor: ECD / Kategorija: Tehnička analiza

Prethodni mesec je bio poprilično negativan za celo kripto tržište. Bitkoin je zabeležio pad od preko 20%, dok su altcoin-i zabeležili još veće padove.
Razloge ovog pada ćemo analizirati u nastavku teksta.
Postavlja se pitanje da li je ovo bio vrh bitkoina, ili samo obična korekcija?

Bitkoin -USDT dnevni grafikon

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: Trading View

 

Ukoliko pogledamo prethodnu analizu možemo videti da je trenutno najveća zona podrške (support) izdržala. Bitkoin se čak 9 puta odbio od označenu zonu i time možemo smatrati da je ta zona velika podrška. Dokle god se bitkoin nalazi iznad te zone i dalje je u pozitivnom tržištu. Problem bi nastao ukoliko probije tu zonu, iz razloga što u prošlosti svaki put kada nije bio u mogućnosti da ostane iznad te zone videli smo velike padove. Zona koju bi trebalo da probije da bi bili sigurni da počinje pozitivno tržište (bull market) je preko 12 000$. Isto tako da bi bili sigurni da bitkoin neće ići u negativno tržište zona od oko 10 000$ ne sme biti probijena.

Indikatori

Kao i u prethodnim analizama pogledaćemo RSI indikator.
Trenutna vrednost RSI-a je oko 56. Problem kod ovoga je to što da bi bili sigurni u dalji rast bitkoina moramo videti da RSI zatvara nedelju iznad zone od 60.
Trenutna situacija gledajući samo RSI ne izgleda poprilično lepo, međutim ukoliko malo udaljimo sliku, situacija i nije toliko loša zato što zona od 10 000$ i dalje nije probijena.
Dokle god smo iznad te zone na nedeljnom nivou, bitkoin i dalje ne izgleda loše.

Bitkoin -Tether RSI nedeljni grafikon

BTC/USDT RSI nedeljni grafikon. Izvor: Trading View

 

Fundamenti

Odgovor na pitanje zašto je pao bitkoin, jeste dolar. Kao što je prošli mesec “krivac” za rast bitkoina bio veliki pad dolara, isto tako “krivac” za bitkoinov pad jeste rast dolara.
Rast dolara nije uticao samo na cenu bitkoina, već na celo svetsko tržište.
Pošto se bliže izbori u SAD-u možemo očekivati veliku volatilnost i nestabilnost svetske berze. Trenutno se bitkoin nalazi u potpunoj korelaciji sa glavnim indeksima na američkoj berzi i ako oni budu nastavili da padaju, bitkoin će ih najverovatnije pratiti.

Bitkoin i altcoin – Prikaz dobitaka

Procentualni prikaz dobitaka za septembar

Procentualni prikaz dobitaka za septembar. Izvor: Coin360.com

 

Septembar je bio poprlično crven mesec za bitkoin i altcoin-e. Bitkoin je zabeležio pad od oko 6%, dok su vodeći altcoin-i puno više krvarlili. Ethereum je pao preko 9%, XRP (ripple) preko 16%, chainlink preko 30%, a najveći pad je zabeležio tezos sa padom od preko 37%.
Retki altcoin-i su zabeležili skok. Binance coin i tron su skočili preko 10%, dok je NEO zabeležio rast od preko 25%.

Indeks straha i pohlepe za bitkoin

Kao i u prethodnim analizama bavićemo se indeksom straha i pohlepe.
Indeks straha i pohlepe nam prikazuje sentiment tržišta na bitkoinu. Koristeći različite ulazne informacije, softver približno prikazuje kakav je sentiment, odnosno da li vlada pohlepa ili strah. Indeks se kreće od 0 do 100. Što je bliži nuli veći je strah na tržištu. A što je bliži broju 100 veća je pohlepa na tržištu.

Indeks straha i pohlepe

Indeks straha i pohlepe. Izvor: alternative.me

 

Trenutna vrednost indeksa je 46, što predstavlja blagi strah na tržištu, koji je uzrokovan nedavnim velikim padom bitkoina. Sentiment na tržištu se vrlo brzo menja što možemo videti na slici iznad. Prošlog meseca indeks je prikazivao ekstremnu pohlepu na tržištu što je rezultiralo velikim padom bitkoina. Trenutno vidimo blagi strah investitora iz razloga što se bitkoin nalazi na granici da li će ići u pozitivno ili negativno tržište.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *