Blog

Revolucija u prikupljanju kapitala za OIE – Tokenizacija SE Saraorci 2

08.10.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Svet se ubrzano kreće ka energetskoj tranziciji. Sve je veći fokus na obnovljive izvore energije kao ključne za budućnost održivosti i energetske sigurnosti. U tom kontekstu, inovacije i napredak u načinima finansiranja igraju sve važniju ulogu. Tokenizacija, koja omogućava digitalnu reprezentaciju fizičkih dobara na blockchain-u, postaje jedan od najmoćnijih alata za prikupljanje kapitala u projektima u vezi sa obnovljivim izvorima energije. Jedan od pionirskih projekata u Srbiji u ovoj oblasti je tokenizacija solarne elektrane SE Saraorci 2, predvođena kompanijom AVR Solar Park.

Ovaj projekat ujedno je prilika da Srbija postane deo globalnog trenda decentralizovanog finansiranja i proizvodnje zelene energije. Uz ovaj projekat, investitori mogu da postanu deo (r)evolucije u načinu finansiranja projekata obnovljive energije. Tim AVR Solar Park-a za čitaoce ECD bloga objašnjava kako funkcioniše tokenizacija njihove solarne elektrane i koje su prednosti ove inovativne metode prikupljanja kapitala.

Šta je tokenizacija i zašto je važna za budućnost energetike?

Tokenizacija je digitalizovan proces u kojem se fizička ili nematerijalna imovina (poput nekretnina, obveznica ili, u ovom slučaju, solarne elektrane) pretvara u digitalne tokene na blockchain mreži. Ovi tokeni omogućavaju investitorima da steknu pravo na isplatu kamate u vezi sa konkretnim projektom izdavaoca digitalnih tokena na transparentan i siguran način.

Na globalnom nivou, tokenizacija je sve popularnija zbog svoje karakteristike da omogući jednostavno prikupljanje sredstava, poveća likvidnost imovine i pojednostavi transakcije. U Srbiji, ovaj proces još uvek dobija zamah, ali projekti poput SE Saraorci 2 pokazuju kako tokenizacija može doneti stvarnu promenu u načinu na koji se finansiraju velike infrastrukturne inicijative, posebno one koje se oslanjaju na obnovljive izvore energije.

Kako funkcioniše tokenizacija solarne elektrane i kako će investitori ostvariti prihod kroz kupovinu vaših tokena?

Tokenizacija solarne elektrane SE Saraorci 2 omogućava investitorima da kupe digitalne tokene – AVR Solar Tokene, i ostvare prihod na osnovu ulaganja u projekat. Ovi tokeni funkcionišu na Polygon blockchain mreži, koja garantuje visok stepen sigurnosti, transparentnosti i jednostavnosti u transakcijama.

Investitori ostvaruju prihod kroz dva osnovna mehanizma:

  1. Isplata glavnice – Glavnica AVR Solar Tokena se isplaćuje postepeno tokom desetogodišnjeg perioda. Počevši od prve godine, investitori bi primali 10% glavnice svake godine, sve do potpune otplate nakon deset godina.
  2. Isplata kamate – Na glavnici se obračunava godišnja kamata od 6%, koja se isplaćuje tromesečno ili polugodišnje, zavisno od želje investitora. Kamata se računa na preostalu glavnicu, što pruža stabilan i predvidljiv povrat ulaganja.

Ovaj inovativni model tokenizacije investitorima potencijalno omogućava stabilne prihode i dugoročno ulaganje u održivi projekat. U kombinaciji sa transparentnošću blockchain tehnologije, investitori mogu lako i transparentno da prate povrat ulaganja u realnom vremenu, što je ogroman iskorak u odnosu na tradicionalne načine ulaganja u infrastrukturne projekte.

Koje prednosti tokenizacija donosi u odnosu na tradicionalne načine prikupljanja kapitala?

Tradicionalni načini prikupljanja kapitala, poput bankarskih kredita ili investicionih fondova, često su komplikovani, zahtevaju posrednike i ograničeni su na veće igrače na tržištu. Tokenizacija, s druge strane, donosi niz prednosti koje su neuporedive sa klasičnim modelima:

  • Šira dostupnost investitorima – Tokenizacija omogućava i manjim investitorima da učestvuju u velikim projektima poput solarne elektrane SE Saraorci 2. Kupovina digitalnih tokena omogućava ulazak sa malim investicijama, što ranije nije bilo moguće kod velikih infrastrukturnih projekata koji su obično rezervisani za institucionalne investitore.
  • Povećana likvidnost – Digitalni tokeni su lakši za prenos ili prodaju u poređenju sa obveznicama ili akcijama. Kupci AVR Solar tokena mogu da prodaju svoje tokene drugim korisnicima na platformi ili direktno AVR Solar-u kako bi celokupna trgovina ostala na platformi i izbeglo se sekundarno tržište.
  • Bez posrednika – Blockchain tehnologija omogućava bržu i transparentniju transakciju, smanjujući potrebu za posrednicima, pravnim komplikacijama i dodatnim troškovima koji prate tradicionalne modele prikupljanja kapitala. U klasičnom modelu, banke zarađuju na kamatama od investitora koje plasiraju u projekte, dok ovde investitori direktno ulažu u projekat i zarađuju kamatu.

U suštini, tokenizacija omogućava jednostavnije, brže i transparentnije transakcije, čime značajno smanjuje troškove i rizike. Investitori bi potencijalno imali stabilan povraćaj ulaganja putem desetogodišnjeg ugovora o otkupu struje, što dodatno smanjuje finansijski rizik i obezbeđuje siguran prihod.

Šta će se konkretno uraditi sa sredstvima prikupljenim kroz prodaju tokena?

Sredstva prikupljena putem prodaje AVR Solar Tokena biće u potpunosti iskorišćena za dogradnju solarne elektrane SE Saraorci. Planirana dogradnja uključuje instalaciju novih solarnih panela i prateće opreme, čime će se proizvodni kapacitet elektrane povećati sa 15,1 GWh na 16,8 GWh godišnje.

Realizacija projekta odvija se po principu EPC ugovora („ključ u ruke“), koji pokriva sve aspekte od izrade projekta, preko nabavke, do izgradnje i stavljanja u funkciju dogradnje. Važno je naglasiti da je kompanija AVR Solar Park već uložila 30% sopstvenih sredstava u ovaj projekat, što dodatno potvrđuje ozbiljnost i posvećenost realizaciji.

Pročitajte više o vezi Bitcoina i održivih izvora energije

Kako planirate da motivišete investitore da se uključe u ovaj projekat?

Ulaganje u obnovljive izvore energije je popularno među investitorima koji žele stabilan povrat ulaganja, a zalažu se za društveno odgovorno poslovanje. Tim AVR Solar Park-a nudi nekoliko ključnih razloga zašto bi investitori trebali da se uključe:

  • Finansijski benefit– Ulaganje u AVR Solar Token potencijalno donosi fiksnu godišnju kamatu od 6%, što osigurava stabilnost i predvidljivost u prihodima.
  • Jednostavan ulazak – Investiranje putem digitalnih tokena je jednostavno, transparentno i prilagodljivo. Investitori ne moraju biti stručnjaci za obnovljive izvore energije, jer blockchain tehnologija omogućava lako praćenje ulaganja i transakcija.
  • Ekološka i društvena odgovornost – Ulaganjem u obnovljive izvore energije, investitori direktno doprinose smanjenju emisije štetnih gasova i prelasku na čistu energiju. To je motiv koji sve više dobija na značaju, jer ekološka održivost postaje prioritet u poslovnom svetu.

Kako vidite budućnost obnovljivih izvora energije u Srbiji?

Srbija se sve više okreće obnovljivim izvorima energije, a solarna energija je ključni deo tog procesa. Projekti poput SE Saraorci 2 pokazuju ogroman potencijal za razvoj solarnih elektrana, posebno zbog povoljnih klimatskih uslova i dostupnosti prostora. Sa tehnološkim napretkom i povećanim interesovanjem za održivim izvorima energije, Srbija ima šansu da postane regionalni lider u proizvodnji čiste energije.

Dodatno, uvođenje CO2 takse od 2026. godine za izvoznike u EU, kao i potreba za smanjenjem emisije štetnih gasova, dodatno podstiču razvoj obnovljivih izvora energije u zemlji. Svi izvoznici će morati da imaju značajan udeo zelene energije u svojoj proizvodnji kako bi ostali konkurentni na evropskom tržištu, što dodatno povećava značaj ovakvih projekata.

Tokenizacija solarne elektrane SE Saraorci 2 predstavlja važan iskorak ka decentralizaciji i demokratizaciji ulaganja u održive energetske projekte. Ovaj projekat omogućava stabilne prinose za investitore i doprinosi globalnim ciljevima prelaska na čistu energiju. Sa sigurnim ugovorom o otkupu struje, tehnološkom podrškom blockchain-a i posvećenošću razvoja obnovljivih izvora energije, SE Saraorci 2 postavlja temelje za buduće projekte u oblasti zelene energije.

Kriptovalute u Srbiji možete kupiti ili prodati putem ECD menjačnice.

Beli papir za AVR Solar Token je u procesu odobrenja.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor