Blog

Top 5 NFT projekata

21.09.2021. / Autor: Ranko Trifković / Kategorija: NFT

Non-Fungible Tokens (NFT) su vruća tema koja ne jenjava u svetu kripto tehnologija. Stoga smo o njima pisali i ranije, a možete pogledati i vodiče za umetnike i one koji bi da zađu u ovaj dinamični svet. Da, dobro ste pročitali, NFT je mesto na kome su se najneposrednije susreli umetnost i blokčejn.

Kratak podsetnik, Non-Fungible Tokens su tokeni koji nisu međusobno zamenjivi. Možemo ih zamisliti kao nekakve označene (numerisane) markere, za razliku od kovanica ili novčanica. Kriptovaluta je zamenjva u smislu da je jedan bitkoin – jedan bitkoin. Važno je koliko ih imate u e-novčaniku, ali njihove pojedinosti (gde su iskovani i kada) nisu važne za praktičnu upotrebu u razmeni. NFT nose sobom potvrdu o jedinstvenosti, pa su stoga dušu dali za upotrebu kao dokaz o vlasništvu. Sve veći broj umetničkih projekata, a posebno u domenu digitalne umetnosti prati jedinstveni token koji svedoči o kolekcionarskoj vrednosti, te vlasništvu. 

Kako se umetnički projekti na blokčejnu uobičajeno organizuju u zbirke, to ćemo vam predstaviti one koje su trenutno najvrednije na tržištu. Mogli smo da ih složimo i po ukupnom prometu razmene, najvećoj postignutoj ceni, ali manje-više opet bismo vam predstavili sledećih pet igrača.

Loot

Prvi projekat na našoj top listi je neobičan primer NFT ostvarenja, jer je posredi – društvena mreža. Isto tako, ovaj projekat je jedan od najmlađih, ali je već u samom vrhu kako interesovanja, tako i finansijskih rezultata.

Štaviše, Loot je gotovo tek pokrenut, toliko u začetku da trenutno i nema mnogo funkcionalnosti. Naravno, u NFT svetu koji često opisujemo kao – NFT-pomamu, to ne sprečava kolekcionare i entuzijaste da već uveliko kupuju i prodaju tokene. No, u slučaju platforme Loot, vrednost ne dolazi samo iz kolekcionarske raritetnosti NFT-objekata, već i zbog obećanja, potencijala koji mreža može da ima u skorijoj budućnosti.

Trenutno, proizvod koji postoji na blokčejn zapisu jeste tzv. Loot Bag, spisak od osam izmišljenih predmeta, od one vrste koji mogu da se nađu u gotovo svakoj savremenoj računarskoj igri u RPG-žanru. Negde u budućnosti, članovi društvene mreže Loot moći će da svoje NFT-vreće s blagom koriste u raznim blokčejn-igrama. Tačni efekti svakog od predmeta, pretpostavlja se, razlikovaće se od igre do igre, ali korisnici će moći da imaju veoma fleksibilan i veoma pouzdan sistem za predmete u igri, a koji se takođe vrlo često rangiraju po raritetu, što je jedna od draži avanturističkih igara.

Srećom, trenutno svaki član društvene mreže može da dobije svoju “vreću blaga” jednostavnim plaćanjem gasa (cene operisanja mreže, ništa posebno skupo). Nevidljiva ruka tržišta, u sprezi sa aktuelnim stanjem raritetnosti koje se meri iskustveno (da ne kažem, odokativno) uspela je da podigne ove besplatne NFT-objekte do statusa prestiža tako da je do sada preko četvrt miliona dolara bilo u opticaju povodom kupoprodaje “Loot Bag” tokena.

Sa nešto ispod 8000 tokena, Loot već sada ima vrednost procenjenu na preko 240 miliona dolara.

Bored Ape Yacht Club

Majmunčići su smoreni. Ali vole da se druže. Kupovinom jednog od 10.000 BAYC likova, naravno, zapisanih na ERC-721 tokenu, svaki vlasnik stiče članstvo u Klubu – virtualnom prostoru koji okuplja zajednicu kolekcionara spremnih da se “majmunišu”. 

Početna količina sličica prodavana je po fiksnoj ceni od 0.08 ETH novčića. Cilj autora je bio da stvore zajednicu i da obezbede malo dodatnog uzbuđenja, jer svaka kupovina je donosila algoritamski generisani portret, sa skaliranom i – nasumičnom – šansom da kolekcionaru dopadne raritetni primerak. Zapravo, četvorica autora iz tima Yuga Labs zadržala je trideset ilustracija koji su poklonjeni kao nagrade za srećne dobitnike bilo u nagradnim izvlačenjima bilo u jednostavnim takmičenjima koje su organizovali u Klubu. 

Luckaste sličice majmuna brzo su postale veoma popularne među kolekcionarima koji su počeli da ih kupuju i prodaju po sve većim cenama. Postali su i udarna vest kad su BAYC NFT-ovi počeli da se pojavljuju na aukcijama kuće Sotheby’s, a jedan komplet ilustracija promenio je vlasnike za čak 24.4 miliona dolara. Majmunčići su, nažalost, već odmakli od pristupačnosti svima, budući da se najjeftiniji komadi mogu kupiti tek po cenama od preko 70 ETH.

Osim ovog projekta, Yuga Labs ima još dva derivativa, jedan je Mutant Ape Yacth Club, zbirka od 20.000 ilustracija koje se “prave” od majmunčića, a drugi je Bored Ape Kennel Club, kolekcija pasa koji su “ljubimci” smorenih majmuna.

Sa procenjenom vrednošću od preko pola milijarde dolara, oni su “tek” četvrti na našoj top listi.

Art Blocks

Inovativnost je ključna reč u svetu blokčejna. Drugi najjači NFT-projekat je spoj tehnologije, umetnosti i – lutrije. 

Tehnološki uticaj ovde nije samo u vidu zapisa umetničkog dela na tokenu, već i u tome što umetnici stvaraju digitalne slike koristeći algoritam. Čačkajući kod, umetnici mogu da naprave prilično jedinstvene i raznolike komade, a kupci ih pribavljaju po sistemu “mačka u vreći”. Kolekcionari odaberu algoritamsku kategoriju koja ih zanima – neka dela su 2D jpg, neka su 3D scene, a neka, pak, VR predeli. Delo se otkriva tek kad je kupovina obavljena. 

Veliku količinu ovako stvorenih dela kolekcionari mogu da prate na tržištu, ali tu se pojavila i još jedna grupa u ovom ekosistemu, a to su – kuratori. Ponuda i potražnja je i dalje zakon, ali kuratori su tu da skrenu pažnju na posebno estetski i umetnički zanimljive blokove umestnosti.

Od svih projekata Art Blocks NFT je verovatno najistinskije dete blokčejna, kad se uzme u obzir kako nastaju, i kakav život vode. U poslednje vreme su sve popularniji, a pojedini NFT-ovi dostižu vrtoglave vrednosti, s obzirom na to da milioni dolara u ETH-u menjaju ruke gotovo svake nedelje. 

Od preko 110 hiljada umetničkih dela, dejstvom ponude i potražnje ceo projekat se procenjuje na vrednost od blizu 908 miliona dolara.

Crypto Punks

Posredi je jedan od prvih i svakako najpoznatijih NFT projekata. Prvi tokeni pušteni su u promet još juna 2017. godine. Začetnici projekta su dvojica developera iz Kanade, osnivači studija Larva Labs koji je u međuvremenu proširio svoju listu saradnika, te projekata koje objavljuju.

Po svojoj strukturi Crypto Punks su klasična kolekcija. Algoritamski stvorene ilustracije “pankera” razlikuju se po detaljima, s tim što postoji fina gradacija uobičajenih, retkih i najređih osobina, tako da je svaka od 10.000 jedinstvena. Kolekcija je zatvorena, što znači da nikad neće biti više od 10.000 crteža. Retkost, a samim tim i poželjnost delova ove zbirke čine ne samo broj i vrsta detalja, već i specijalne ilustracije. Naime, pankera je 6039, pankerki 3840, a do deset hiljada broj popunjavaju veoma posebne sličice zombija (88), majmuna (24) i vanzemaljaca (9).

O značaju ove zbirke govori i činjenica da je bila inspiracija za novi standard tokena na mreži Ethereum, ERC-721 čije su inovacije u smislu pametnih ugovora (smart contract) omogućila da se ustali i pokrene mnoge druge NFT-projekte svih vrsta. 

Vreme koje su proveli u opticaju, kao i popularnost koju im je donelo prisustvo u stručnim i zabavnim medijima, dovelo je do toga da tokom samo 24 sata vrednost kupoprodaje ovih pankera dostiže rutinski 3-4 miliona dolara.

Fiksnih 10.000 tokena procenuje se na tržišnu vrednost od 1.2 milijardu dolara. 

Axie Infinity

Zanimljivo je da, premda NFT-svetom dominiraju umetnici i sportisti (pogledajte bilo koje naše vesti), prvo mesto pripada projektu koji je – računarska igra.

Axie Infinity je onlajn igra vijetnamskog studija Sky Mavis. Kao i mnoge blokčejn-igre, sve se vrti oko jedinsvenih bića pod imenom – axies, ali osim pukog sakupljanja i razmene, ova igra ima i druge funkcionalnosti. Naime, ova stvorenjca mogu da idu u lov na blago, da se razmnožavaju i – bore jedni protiv drugih u stilu Pokemona. Naravno, svaki axie je – zabeležen na svom jedinstvenom NFT-u.

Da biste počeli igru neophodno je da imate e-novčanik, te sredstva u ETH-u. Tad možete da pristupite tržnici i kupite svoja tri početna axie-bića, što je uslov za ulazak u igru. Igranjem, slanjem svojih timova u pustolovinu, igrač zarađuje novčiće AXS, koji su zvanična valuta igre. Tokom igre, osim novčića, može da se zaradi i ljubavni napitak (Small Love Potion) koji je preduslov za lukrativni deo igre, a to je – razmnožavanje aksie čudovištanaca. 

Novodobijeno čudovište možete da odgojite kao novog borca ili da ga ponudite na tržištu. Zanimljivo je da je obrt ove igre oko 90.000 ETH-a, najskuplji axie košta oko 300 ETH-a, a za jedan deo od 250.000 aktivnih igrača, igranje i prodaja čudovišta je dobar deo mesečnog prihoda! Odskora moguće je kupiti i zemlju, virtualnu naravno, negovati je i crpeti resurse, za dodatni prihod i poboljšanje axie-timova.

Vrednost zbirke od preko 6 miliona tokena, procenjena je na skoro dve milijarde dolara.

Budućnost NFT tržišta

Kao i u svakom kolekcionarskom poslu, najveći igrači imaju najveće cene, ali mnoštvo malih igrača čini NFT veoma lukrativnim tržištem, da ne kažem – industrijom. Posle ovih top igrača ukupna vrednost sledećih projekata na listi ubrzo opada. Sledeća dva projekta teški su oko sto miliona po projektu, a po tom vrednost pada na tridesetak, četrdesetak miliona. No, ukupna vrednost razmene samo u okviru sedam dana iznosi skoro osam milijardi dolara.

Premda su NFT proglašavali trendom i pomamom, teško da će uskoro posustati. Štaviše, novi načini upotrebe odavno postoje u teoriji, pa je beklog mogućih primena još neiscrpljen. A sa novim tehnologijama, inovacijama u okviru blokčejna, doći će i funkcionalnosti koje sada ne možemo ni da zamislimo ni da predvidimo. Tek, NFT koji se širi u svetu sporta, kulture, zabave, mogao bi da dospe i u druge oblasti koje blokčejn uzburkava.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *